Поховання бронзової доби знайшли на Донбасі

Поблизу села Комишувате, що на Донеччині, археологи знайшли два поховання зрубної культури пізньої бронзової доби, повідомляє “Суспільне“.

Розкопки проводять у рамках археологічної експедиції студентів та викладачів Маріупольського державного університету. Вони розкопували кургани між селами Стародубівка та Комишувате. Саме там колись жило поселення скотарів. Археологи знайшли два поховання, які належать до пізньої бронзової доби.

Їх віднесли до зрубної культури – це етнокультурне утворення доби пізньої бронзи, яке розповсюджене у степовій та лісостеповій смузі Східної Європи від Уралу на сході до річки Дніпро на заході. Окрім цього, зрубна культура має характерні ознаки – це ритуальне поховання тіла людини на лівому боці, головою на схід.

За словами заступника начальника археологічної експедиції Сергія Небрата, біля похованого було ще два керамічних горщики. А ще, археологи припускають, що це можуть бути вожді поселення, тому що поряд з кам’яною могилою знайшли ще залишки м’ясної їжі та  рештки дерев’яної чаші з бронзовим окуттям.

Після того, як археологи закінчать розкопки, то відправлять свої знахідки на детальний аналіз та дослідження антропологам. Вони вже визначать точний вік, стать та наявність супутніх хвороб у померлих. Потім кістки та артефакти передадуть на зберігання в університетський музей.

і