Корупційні схеми на будівництві підстанції “Кремінська” залишаються без розслідування ще з часів Порошенка

У Луганській області завершено будівництво заходів лінії електропередачі “Донбаська-Донська” на нову підстанцію в Кремінній. Про це повідомляє прес-служба “Укренерго”. 

Крім того, у березні поточного року “Укренерго” почав індивідуальні випробування обладнання на новій підстанції 550/220 кВ “Кремінська” в Луганській області.  Наразі на підстанції тривають роботи з налагодження систем зв’язку, протипожежного захисту, комплексної системи безпеки, вентиляції та кондиціонування. За інформацією прес-служби “Укренерго”,  будівництво ПС 500 кВ “Кремінська” розпочалося у 2017 р. загальною вартістю 1,3 млрд грн. Роботи виконує ТОВ “Київська енергетична будівельна компанія”, що перемогла за результатами тендера.

Раніше “Укренерго” заявляло, що планова дата завершення робіт з будівництва підстанції 550 кВ “Кремінська” в Луганській області встановлена на 31 травня 2020 року.

Варто зазначити, що з 25.04.2017 року офіційно припинено перетоки електричної енергії з контрольованої на неконтрольовану територію Луганської області.

Дії щодо припинення перетоків електричної енергії виконано відповідно до вимоги ДП “Енергоринок” згідно з “Порядком здійснення заходів щодо часткового або повного припинення різниці перетоків електричної енергії у точках її обліку”, затвердженого наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 10.06.2015 № 440. Причиною припинення є несплата протягом тривалого часу за поставлену і спожиту на неконтрольованій території електроенергію. За інформацією прес-служби ЛЕО,  станом на квітень 2017 року споживачі загалом заборгували компанії близько 5,5 млрд гривень, з них 4,9 млрд гривень – споживачі з неконтрольованої території.

Читайте також: Буквально за тиждень вартість будівництва підстанції “Кремінська” на Луганщині із 2 млрд грн зменшилася до 1,3 млрд грн

В свою чергу глава НЕК “Укренерго” Всеволод Ковальчук повідомив, що потреби підконтрольної Україні частині Луганської області, крім чотирьох населених пунктів близько Трьохізбенка, забезпечуються через лінію Луганська ТЕС – станція Лисичанська.

За словами Ковальчука, спеціалістами Північної енергосистеми ДП НЕК “Укренерго”, ТОВ “Луганське енергетичне об’єднання” та ДТЕК Луганська ТЕС розроблено та вжито усіх необхідних заходів щодо синхронізації ДТЕК Луганська ТЕС з ОЕС України по мережі 110 кВ, спрямованих для надійної роботи енерговузла Луганської ТЕС.

Примітно, що 30 січня 2017 року в інтерв’ю “Дзеркалу тижня” тодішній міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш повідомив, що тимчасово окуповані території Донбасу неможливо відключити від електроенергії, тому що енергосистема між підконтрольною і непідконтрольною частиною єдина. “Мова йде про те, що контрольовані території залежать від неконтрольованих. Енергосистема побудована таким чином, що вона пов’язує ці території, робить їх взаємозалежними”, – констатував міністр.

Утім, 22 березня 2016 року тимчасово виконуючий обов’язки глави держкомпанії “Укренерго” Всеволод Ковальчук в інтерв’ю УНІАН розповів, що як і раніше здійснюється передача електроенергії на непідконтрольні території Луганської та Донецької областей за договорами, укладеними Луганським і Донецьким обленерго відповідно до рішення Кабміну з цього питання. Але в Луганській області поставки йдуть тільки від Луганської ТЕС, яка працює як острів і не синхронізована з ОЕС.

Для вирішення цієї проблеми і забезпечення надійного енергопостачання та цього регіону (контрольованих ЗСУ територій Луганської області) Кабінетом міністрів було розглянуто пропозицію Луганській військово-цивільної адміністрації про проектування будівництва нової підстанції 500 кВ в районі міста Кремінна і лінії 220 кВ, які цю підстанцію з’єднають з Сєвєродонецьком. За словами Ковальчука, у другому півріччі 2016 року мало б початися будівництво  нової підстанції і до кінця 2017 року мало б завершитися.

Нагадаю, що свого часу про будівництво ЛЕП в Кременній та підстанції “Сіверська” говорив ще в. о. директора “Укренерго”  Юрій Касич. Озвучувалася вартість проекту – 500 млн. грн.

“У планах закладено будівництво ще одного джерела живлення. На сьогодні це будівництво підстанції “Сіверська” на 550 кВ і будівництво ще однієї лінії приблизно 220 кВ, а це близько 20-30 км. Ці пропозиції були підтримані Луганською ОВЦА, а також скеровані до Міністерства енергетики. Вартість цього проекту – 500 млн. грн, строк реалізації, якщо не буде організаційних та земельних затримок, –12 місяців”, – поділився тоді планами Касич.

Варто зазначити, що Юрій Касич, перш ніж працевлаштуватися в держкомпанію «Укренерго», встиг місяць попрацювати заступником гендиректора “Луганського енергетичного об’єднання”.

“Луганське енергетичне об’єднання» (ЛЕО) – підприємство, що належить російському бізнесмену Костянтину Григоришину, і є монополістом з постачання електроенергії в Луганській області. Воно також відповідає за постачання електроенергії на неконтрольовану територію. У 2000-х роках засновниками “Луганського енергетичного об’єднання” були ТОВ “Компанія з управління активами “Сварог ессет менеджмент” Григоришина (75% статутного капіталу), ще 25% були порівну розподілені між ТОВ “Стратеджік інвестмент менеджмент” і ТОВ “Шер ессетс фанд”. Засновниками двох останніх фірм були кіпрські “Джімена лімітед” і “Джен лімітед” відповідно.

Читайте також: Чи так необхідна підстанція вартістю майже 2 млрд гривень, яка має синхронізувати систему електропостачання півночі Донбасу?

Прикметно, що за оцінками ексголови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Туки вартість будівництва мала коштувати “біля 10-12 мільйонів доларів на протязі 2-3 років. Звісно, це чималі кошти, але ж ніяк не 500 мільйонів гривень. До того ж, ведуться переговори з власниками великих промислових підприємств щодо співфінансування будівництва, бо вони не менше мешканців зацікавлені в цьому. Попередня згода досягнута”.

Згідно курсу валют НБУ станом на 28 вересня 2015 року (долар США-2158.8351) вартість будівництва мала б коштувати  – 260 млн. гривень.

Утім,  почати у 2016 році будівництво станції в районі Кремінної не вдалося, утім, у січні 2017 року НАЕК “Укренерго” оголосила тендер на будівництво в Луганській області підстанції 500 кВ “Кремінська” із заходом високовольтних ліній 500 кВ “Донбаська – Донська” і 200 кВ “Кремінська – Ювілейна”. Очікувана вартість будівництва – 1,08 млрд. гривень без ПДВ. Підстанцію повинні були побудувати протягом 2017-2018 років.

Перемогу в тендері НЕК “Укренерго” на будівництво підстанції (ПС) “Кремінська” 500 кВ на Луганщині здобуло ТОВ “Київська енергетична будівельна компанія” (КЕБК, Івано-Франківськ). “КЕСК” на аукціоні в системі ProZorro запропонувала виконати будівельні роботи за 1060,656 млн. грн., тоді як очікувана вартість будівництва ПС була заявлена на рівні 1083,333 млн. грн (без ПДВ). До закупівлі входила розробка проектної та робочої документації, отримання позитивного звіту експертизи, будівельні роботи, вартість українського та іноземного обладнання. Генеральний підрядник мав виконати всі необхідні роботи протягом 2017-2018 років.

Себто, незважаючи на те, що у 2017 році інфляція складала 13,7%, вартість підстанції “Кремінська” виросла більш ніж удвічі – з 500 млн.гривень до більше ніж мільярда.

Згідно результатів проведеного НЕК “Укренерго” тендеру генеральний підрядник мав виконати всі необхідні для подальшої синхронізації систем електропостачання півночі Донбасу з ОЕС України, яка працює за “острівною” схемою, протягом 2017-2018 років. В інформації також вказувалося: нова підстанція потрібна, щоб з’єднати вільну частину Луганщини з об’єднаною енергосистемою України. На підстанцію мали бути заведені потужні лінії електропередач – 500 кВ “Донбаська-Донська” та 220 кВ “Кремінська-Ювілейна”. І вже “Кремінська” мала розподіляти їх до споживачів.

4 липня 2017 року Кабмін схвалив ТЕО проекту та джерело фінансування (з тарифу НЕК “Укренерго”).

Невдовзі міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що “починаючи з квітня 2017 року, за розпорядженням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана і президента України Петра Порошенка енергосистему України готували до того, щоб вона могла працювати “і без неконтрольованої зони”. Було заявлено, що “Укренерго” синхронізувало роботу Луганської теплоелектростанції (Щастя, Луганська область, належить “ДТЕК Східенерго”) з Об’єднаною енергетичною системою України.

Тобто, проблеми з енергопостачанням зникли сами собою.

19 жовтня 2017 року на сайті НЕК “Укренерго” повідомляється, що відбулися громадські слухання щодо містобудівної документації Детального плану території, призначеної для будівництва ПС 500 кВ “Кремінська” із заходами ПЛ 500 кВ Донбаська-Донська та ПЛ 220 кВ “Кремінська-Ювілейна”.

23 травня 2018 року, після заяв про “синхронізацію роботи Луганської ТЕЦ”, Кабмін офіційно виділив земельну ділянку під будівництво Кремінської підстанції, і 26 вересня затвердив проект будівництва і виділення необхідних коштів в розмірі 1,677 млрд. грн.

Тобто ми бачимо, що ціна знову збільшилася на 500 мільйонів.

13 серпня 2019 року на пресконференції в Києві операційний директор “Укренерго” Володимир Кудрицький заявляє про те, що НЕК “Укренерго” завершить будівництво підстанції (ПС) 500/220 кВ “Кремінська” (Кремінна, Луганської обл.) до кінця травня 2020 року. За словами Кудрицького, будівництво станції було розпочато в 2017 році. Завершення будівництва було заплановано на грудень 2018 року, але через процес узгодження в Кабміні терміни зрушилися.

На тлі заяв операційного директора “Укренерго” цікавими є заяви ще одного чиновника, а саме директора Департаменту ЖКГ Луганської військово-цивільної адміністрації. 6 серпня поточного року на брифінгу для ЗМІ Віталій Сурай повідомив, що реалізація проекту коштуватиме приблизно 2 мільярди гривень. “До речі, вже закуплено 99 % сучасного обладнання, роботи виконані на 70 %. Термін завершення усіх робіт – травень 2020 року”, – заявив він.

Після появи інформації про збільшення вартості будівництва до 2 млрд грн. на сайтах informator.news, enigma.ua та blogs.korrespondent.net виходить моя стаття “Гібридна війна і гібридна ціна, або Чому навколо Кремінської ЛЕП точаться дивні речі”.

У статті  піднімається питання щодо доцільності витрачання державних коштів на будівництво ПС 500 кВ “Кремінська”. Після появи цієї статті  ці сайти були заблоковані на підставі рішення скандального судді Печерського районного суду Києва Сергія Вовка.

13 серпня на вже згаданій прес-конференції операційний директор “Укренерго” Володимир Кудрицький заявляє, що вартість будівництва ПС буде становити 1,3 млрд. гривень, при затвердженому Кабміном граничному кошторисі 1,7 млрд гривень.

Таким чином, буквально за тиждень реалізація проекту будівництва підстанції із 2 мільярдів гривень знизилася в рази і становитиме 1,3 млрд. гривень. Нагадаю, починали з 10–12 мільйонів доларів й успішних перемовин із власниками великих промислових підприємств щодо співфінансування цього будівництва.

Варто зазначити, що за часів експрезидента Порошенка всі звернення в правоохоронні органи щодо розслідування фактів можливих корупційних схем при будівництві ПС 500 кВ “Кремінська” залишилися без відповіді.

Звертаюся до президента України Володимира Зеленського з проханням взяти під свій контроль питання виділення бюджетних коштів на будівництво підстанції (ПС) 500/220 кВ “Кремінська” (Кремінна, Луганської обл.)

і

About Дмитро Снєгирьов 1213 Articles
співголова ГІ "Права Справа"