Як уникнути негативних і навіть фатальних наслідків у бізнесі під час карантину

Незважаючи на вимушену зупинку через пандемію бізнес судорожно починає шукати найбільш життєздатні виходи з ситуації, що склалася. Що варто зробити власникам компаній вже сьогодні, щоб забезпечити спокійне завтра для бізнесу, розповів Mind співзасновник сервісу для управління фінансами МСБ Finmap Іван Каунов.

Давайте подивимося правді в очі: у найближчі місяць-два (а може, і довше) спостерігатиметься зниження продажів практично в усіх галузях бізнесу, а не лише у сфері послуг п’ятої необхідності – у туристичному бізнесі, у кінотеатрів, розважальних центрів і т. д, кого це в першу чергу торкнулося.

З кризою впораються тільки сильні компанії або ті, у кого є запас фінансів. Але якщо у вас немає резервного фонду, то існує високий ризик закритися зі збитками.

Не можна стверджувати зі 100%-ю впевненістю, що така ситуація матиме місце. Однак імовірність, що це може статися, є. Тому тут працює фраза «Face brutal facts» – дивіться в обличчя неприємним фактами. Ми не можемо заперечувати те, що вже переносяться великі світові активності, заплановані на літо.

Увесь світ готується, що епідемія триватиме не до початку квітня, а можливо, до кінця літа. Звичайно, важливо мислити позитивно і сподіватися на краще, але ще важливіше акцентувати увагу на тих діях, які можна зробити вже зараз. У підсумку це допоможе зберегти бізнес і вийти з ситуації не переможеним, а переможцем.

Отже, навожу рекомендації, що допоможуть уникнути негативних і навіть фатальних наслідків у бізнесі.

Уважно стежте за фінансовими потоками в бізнесі

Планування – наше все. Тому сплануйте всі надходження, орієнтуючись на найпесимістичніший сценарій. Потім внесіть всі планові витрати і подивіться, що отримаєте до кінця цього місяця, а що – до кінця наступного. Побачивши фінансову картину, можливо, зрозумієте, що вам варто щось змінити у ваших витратах уже зараз, щоб в майбутньому уникнути неприємних ситуацій.

Ведіть облік і контролюйте фінанси

Так, зменшувати витрати непросто. Це складно зробити морально, а ще часто незрозуміло, куди йде частина зароблених грошей. Щоб ситуація була зрозуміла, потрібно в обов’язковому порядку вести уважний облік і контролювати фінанси бізнесу. Цей процес можна налаштувати за один-два дні. А за один-два тижні можна виявити місця, де ви просто втрачаєте гроші, що в період кризи неприпустимо.

Приділяйте увагу аналітичним показникам

Дивіться на кожен видаток свого бізнесу через ROI – return of investments. Це показник, яким оцінюється ефективність ваших інвестицій.

Припустимо, ви витратили на рекламу $1000. Завдяки цьому отримали оплати на $3000. ROI буде 300%. Це непоганий результат. Постарайтеся таким же чином рахувати всі свої витрати. У цьому ще допоможуть показники ROAS і ROMI.

А ще мисліть ширше і використовуйте сам підхід для аналізу. Наприклад, перед тим як впровадити нову функцію, ми робимо прорахунки. Збираємо статистику з відділу продажів і підтримки клієнтів, потім дізнаємося, скільки клієнтів залишилося б, а скільки нових прийшло, якби було впроваджено конкретно цю функцію. Так ми плануємо наш майбутній дохід і вже прогнозуємо ROI нової функції. Так ми чинимо з усіма витратами компанії. Так, це забирає час і ускладнює бізнес-процеси. Але завдяки цьому аналізу всі наші витрати осмислені, а ми застраховані від марного витрачання грошей.

Перегляньте постійні витрати компанії

Є витрати, ефективність яких не можна розрахувати за поверненням інвестицій. Вони називаються CashBurn – спалювачі грошей. Це ваші регулярні витрати, такі як оренда офісу, оплата серверів і т. д. Перегляньте фінансову модель, постарайтеся скоротити постійні витрати і збільшить змінні витрати. Наприклад, переведіть співробітників на віддалену роботу.

Таким чином, це не тільки вплине на швидкість поширення коронавірусу, але і дасть вам можливість заощадити на офісних витратах. При необхідності можете працювати вдома протягом декількох місяців. Якщо ви досі вважаєте, що віддалено побудувати бізнес неможливо, то багато вдалих прикладів організації віддаленої роботи доводять зворотне.

Обміркуйте великі покупки/капітальні витрати

Перед тим як зважитися на великі покупки, обміркуйте своє рішення декілька разів. Це не означає, що в такий період не можна розширювати виробництво, просто необхідно врахувати всі можливі ризики і наслідки, виходячи з найпесимістичнішого прогнозу.

Виробляйте стільки продукції, скільки зможете продати

Якщо ви виробите дуже багато товару або придбаєте занадто багато матеріалів, які не встигнуть вчасно обернутися і перетворитися знову на готівку, то ви ризикуєте отримати важкий касовий розрив – причину можливого похорону вашого бізнесу. Щоб цього не сталося, контролюйте складські запаси і робите рівно стільки, скільки можете продати. Краще заробити трохи менше через недовироблення, ніж закрити компанію через касовий розрив наприкінці місяця. Дійте обережно.

Аналізуйте прибутковість

Аналізуйте прибутковість кожного напряму, кожної угоди і кожного проекту, кожної витрати в цілому. Також важливо уважно прораховувати прибутковість кожного проекту під час його виконання, а не за фактом, коли він закінчиться. Особливо це стосується бізнесу, який має кілька напрямків, або якщо ваш бізнес – проектний (IT-компанія, маркетингове або дизайн-агентство). Для такого обліку краще використовувати спеціалізований програмний продукт, а не віднаходити велосипед у вигляді таблички Excel.

Щотижня контролюйте залишки на рахунках

Щотижня контролюйте залишки на рахунках і переплановуйте календар платежів. Під час такої турбулентної ситуації на ринку можна легко потрапити в касовий розрив, коли хтось не сплатив щось, а у вас немає «живих» грошей, щоб, наприклад, покрити зарплати. Для уникнення таких ситуацій необхідно вести календар платежів і оновлювати його мінімум раз на тиждень.

У цей непростий період відповідальність власника бізнесу повинна бути підвищена. Вам необхідно піклуватися не тільки про своє здоров’я і здоров’я ваших близьких, а й про здоров’я вашого бізнесу.

Бережіть себе!

і