Уряд запізно ухвалив рішення про обов’язкову обсервацію українців, які прибули з-за кордону

Президент і Кабінет міністрів запізно вирішили відправляти усіх українців, які прибули з-за кордону, на обов’язковий карантин. Водночас, численні порушення режиму обсервації на місцях є спробами дискредитувати зусилля влади з блокування розповсюдження коронавірусу в Україні.

Нагадаю, що напередодні президент Володимир Зеленський заявив про ухвалене рішення щодо обов’язкової примусової обсервації українців, які повернулися з-за кордону. Цю інформацію підтвердив і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков – він зазначив, що такий режим застосовують близько 15 країн світу задля недопущення розповсюдження коронавірусу.

Натомість вважаю таке рішення вкрай запізнілим, оскільки станом на 29 березня в Україну з-за кордону повернулися вже близько 145 тисяч громадян і ці люди є потенційними розповсюджувачами інфекції.

Крім того,  звертаю увагу на суттєві порушення карантинного режиму під час нещодавнього масового повернення людей з Польщі.

За даними Держприкордонслужби, 27 березня через державний кордон в Україну пішки прибули 22,5 тисячі українців. Цих людей перевірили на зараження коронавірусом експрес-тестами, які не дають стовідсотково достовірного результату. Вони були без масок, стояли на кордоні щільно один до одного, хоча за карантинними нормами, відстань – 1 метр.

Показово, що Їх не відправили на примусову обсервацію під наглядом, а просто відпустили додому під підписку про дотримання 14-денного карантину. Кричущим є і ще один факт: для перевезення цих громадян задіяли 80 автобусів, які здійснили 500 рейсів. У кожному автобусі під час рейсу перебували близько 40 осіб.

Таким чином, Держприкордонслужба фактично порушила рішення уряду про заборону одночасного перевезення в транспорті не більше 10 пасажирів. Чомусь для міського громадського транспорту ця норма обов’язкова, а державний орган, який блокувати проникнення коронавірусу в Україну, фактично проігнорував урядові розпорядження.

Варто зауважити,що подібні карантинні заходи на кордоні, слід було впроваджувати ще на початковому етапі загострення епідеміологічної ситуації в Україні, як це зробили уряди інших країн. Припускаю, що такими подіями штучно створюється образ невиконання нашою державою узятих на себе зобов’язань.

Також звертаю увагу на інший дивний факт – після масового перетину кордону 27 березня, наступного дня кількість громадян дивним чином зменшилася. Вважаю, що президент і його Офіс мають офіційно пояснити, чому регулярно виникають подібні скандальні ситуації. І чому спочатку напругу в суспільстві викликала ситуація у Нових Санжарах, а потім ситуація на кордоні з Польщею, коли весь світ побачив неадекватну реакцію української влади на загрозу поширення епідемії.

Крім того, багато запитань і дотримання режиму обсервації громадян, які повернулися з-за кордону.

29 березня в аеропорт «Бориспіль» прибули рейси з В’єтнаму і Катару. Пасажири відмовилися від обсервації і намагалися вирватися з будівлі аеропорту. Вранці 30 березня в аеропорту залишалися 50 осіб з літака рейсу Доха-Київ з Катару, які відмовлялися від обов’язкового тимчасового карантину.

Ситуація, що склалася в аеропорту «Бориспіль» довкола повернення українців з В’єтнаму, які виламували двері та відмовлялися від примусової обсервації, свідчить про те, що і це розпорядження не було відпрацьоване. Або знову ж таки, було використано механізм дискредитації ухвалення рішень про обов’язкову обсервацію. Не витримує критики й інший факт – запропонований 14-денний карантин для українців виявився платним. Подібна тактика суперечить заявам президента Зеленського про те, що ведуться переговори з власниками готелів, які готові надати такі послуги і про те, що вже підготовлені 240 локацій. 

В свою чергу речник МВС Артем Шевченко зазначив, що кожен, хто прибуває в Україну з-за кордону, зобов’язаний пройти двотижневу обсервацію. За його словами, у таких місцях карантину чергуватимуть співробітники Нацполіції.

Але, напередодні, у ЗМІ з’являється  повідомлення, що з київського готелю “Козацький”, куди помістили на обсервацію українців, які прибули 30 березня з-за кордону, втекло кілька людей. Місце обсервації в готелі “Пуща Конгрес Готель” також покинули українці, евакуйовані з Катару.

Знову ж таки, виникає питання – хто періодично підставляє президента Зеленського? І чому раз за разом виникають подібні конфліктні ситуації?

Для інтернет-видання UA.News

і

About Дмитро Снєгирьов 1222 Articles
співголова ГІ "Права Справа"