Чому Савченко йде на вибори

Партія “Громадсько-політична платформа Надії Савченко” висунула Надію Савченко кандидаткою у президенти.

Папери в Центрвиборчком принесла сестра Надії Савченко Віра. Обов’язкову заставу в 2,5 млн грн екс-нардеп вирішила не вносити, посилаючись на ст. 103 Конституції України, в якій перераховано вимоги, яким має відповідати претендент на пост президента України. І там не йдеться про заставу в 2,5 млн грн.

Сама Надія Савченко наразі перебуває в СІЗО. Її підозрюють в підготовці теракту в центрі Києва. Сама вона свою провину заперечує.

На початку березня за цією ж справою арештували Володимира Рубана. Нагадаю, його затримали на лінії розмежування в зоні проведення антитерористичної операції. Він прямував з окупованих територій, і в його вантажі знайшли зброю та боєприпаси.

Утім, справа Савченко-Рубана, з моєї точки зору, не має судової перспективи. Там немає достатньої доказової бази. Я не раз говорив, що ця справа шита білими нитками. Досить згадати, що СБУ запевняла, ніби під час обшуку у Рубана знайшли накладну з печаткою бойовиків “ДНР” на вивезення зброї. Але, послухайте – їхати через стільки блокпостів, через всю Україну, з такою накладною – це самогубство, або ідіотизм.

Швидше за все, Савченко чинна влада мала намір (і має намір) використовувати як зброю проти Тимошенко. Адже Надія йшла №1 у виборчому списку “Батьківщини”. І Савченко, дійсно, неабияк зіпсувала реноме “Батьківщини”. І здатна продовжити цю справу.

Так що її висунення в президенти варто розглядати саме в такому ракурсі – не важливо, зареєструють її чи ні.

Що важливо, так це те, що якби у справі Савченко була перспектива,то на гаранта вже вийшли б з пропозицією зняти з неї звання Героя України. Це було б логічно. Але цього немає. Значить, цей козир залишили для прийдешніх політичних пасьянсів. Зняття звання Герой України і судовий процес, який, за останніми даними, вирішили проводити на підконтрольній частині Донбасу, можуть використовувати як медійний майданчик. Сам факт висунення – розмивання електорату бази лідерів, які мають антіпорошенковскую спрямованість. Перш за все – мова про Тимошенко.

Ув’язнена Савченко буде грати на умовних історичних паралелях з ЮВТ, яка свого часу сиділа в Качанівській колонії і виступала як жертва режиму. На жертву режиму Савченко не тягне, а от голоси у Тимошенко відтягне. Або по рейтингу вдарить: адже всі пам’ятають, що Савченко йшла в ВР від “Батьківщини”.

Нехай вона “відкусить” хоч 0,5% або 1% у Тимошенко – це буде вже на руку Порошенко. Для цього ж запущена величезна кількість технічних кандидатів, завдання яких – розмити електоратную базу головних конкурентів чинного президента.

і

About Дмитро Снєгирьов 1224 Articles
співголова ГІ "Права Справа"