Ключові траси на Крим- під вогневим контролем ЗСУ: які передумови деокупації півострову.

Після звільнення правобережжя Херсонщини й самого обласного центру, українські військові впритул наблизилися до Криму, що дає змогу встановити вогневий контроль доріг до окупованого півострова, значно ускладнює логістичне сполучення для росіян та розширює можливості України для завдання чималої шкоди ворогу.

За інформацією Міноборони, після звільнення Херсонщини ЗСУ триматимуть під вогневим контролем три головні дороги до Криму, які окупанти використовують як лінії постачання зброї та особового складу.

Під вогневим ураженням опиняються фактично всі сухопутні шляхи сполучення з окупованим Кримом. Дальність ураження українських РСЗВ дозволяє тримати під вогневим контролем Перекопський перешийок, що створює передумови для проведення операції вже безпосередньо з деокупації півострова. 

Ще один показовий момент, що той контингент російських військ, який був виведений з правобережної Херсонщини,  перекинутий не в Донецьку чи Луганську області, як про це наразі розганяють інформацію з посиланням на британську розвідку, а на територію окупованих Криму та Запорізької області.  В ефірі телемарафону речник Східного угрупування ЗСУ Сергій Череватий повідомив, що у Збройних силах України поки що не підтверджують масового перекидання російських окупаційних військ із Херсонської області на напрямки у Донецькій і Луганській областях. За його словами, за пересуванням ворожих сил уважно стежать.

Наразі противник побоюється контрнаступу ЗСУ саме з Запорізького напрямку. Звільнення цих територій дає можливість у проведенні операції з деокупації Криму без форсування Дніпра.

На мою думку, звільнення правобережжя Херсонщини – це можливість для  проведення каскадного характеру деокупації Криму.

Примітно, що колишній командувач американських військ в Європі, генерал-лейтенант Бен Ходжес зробив прогноз щодо подальшого контрнаступу ЗСУ та зазначив, що після повного звільнення Херсонщини, розпочнеться вирішальний етап кампанії – звільнення Криму.

“HIMARS скоро буде стріляти з Херсона. Підступи до Криму в радіусі. Це погіршить російську оборону/локацію, тоді як ліве крило контрнаступу займе Маріуполь і Мелітополь до січня. Потім починається вирішальний етап кампанії – звільнення Криму”, – зауважує він.

Наразі окупанти за допомогою природньої перешкоди річки Дніпро мають відносно стабільну ситуацію для себе, що допомагає їм проводити перегрупурування та до певного часу стримувати наступ ЗСУ.

Утім головна вразливість окупантів – це логістика, яка зовсім скоро постраждає ще більше, саме завдяки успішному характеру просуванню ЗСУ.

У чому полягає вразливість російського угрупування в Криму та на лівому березі Дніпра? Це логістика. З урахуванням того, що Кримський міст частково пошкоджений, а тому пропускна спроможність впала на 50%, вся логістика йде сухопутним шляхом, а саме – з окупованих районів Донецької, Запорізької та Херсонської областей. Якщо ЗСУ беруть під вогневий контроль перешийок, то у росіян одразу виникають серйозні проблеми з логістикою: проведення ротацій, підвезення БК та паливо-мастильних матеріалів.

Інформація щодо зменшення кількісті російських військових на лівобережжі Херсонщини є спірною, адже поблизу міста Олешки та Каховки зосередженні елітні підрозділи, а саме – повітряно-десантні війська РФ.

Казати про те, що їх поменшало – зарано, адже їх вивели з так званої 15-кілометрової зони. З відстані, яка дозволяє українській ствольній артилерії тримати під вогневим контролем місця накопичення окупантів. 

За повідомленням Генштабу ЗСУ, за останню добу на Криворізькому та Херсонському напрямках противник задіяв міномети, танки, ствольну та реактивну артилерію для ураження населених пунктів Республіканець, Придніпровське, Антонівка Херсонської області та міста Херсон.

Підтверджено вогневе ураження 25 листопада районів зосередження живої сили противника в районах населених пунктів Мелітополь, Пологи та Михайлівка Запорізької області. Втрати окупантів склали понад 100 осіб пораненими, знищено близько 10 одиниць військової техніки різних типів та 2 склади боєприпасів.

і

About Дмитро Снєгирьов 1213 Articles
співголова ГІ "Права Справа"