Президенту пропонують перейменувати Донецьку область

А обласним центром зробити Маріуполь.

На сайт президента України 13 вересня зареєстрували електронну петицію із проханням ініціювати перейменування Донецької області та перенести в майбутньому обласний центр із Донецька до Маріуполя.

«Зробити Місто Герой Маріуполь обласним центром з переіменуванням самої Донецької області на іншу назву», – просить у тексті петиції її автор Олег Маяков.

Як зазначив у свою чергу радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, ініціаторами змін є жителі міста Маріуполь.

«Це мало статись. Було лише питання часу. Моя особиста та геть неофіційна думка, що це дійсно має відбутись. Маріуполь надійно боронив не просто кордони області та країни. Маріуполь на всіх фазах війни доводив, що це місто – стовп, символ України на Сході», – написав він у своєму каналі в Telegram.

Сам Андрющенко пропонує перейменувати область в Азовську, аби позбутись радянського наративу про Донбас.

Нагадаємо, оборона Маріуполя, який майже відразу потрапив в оточення російських військ та був нещадно бомблений окупантами, протрималась три місяці. Після цього вище керівництво держави дало наказ захисникам Маріуполя здатись в полон. Згідно з попередніми домовленостями, усіх мали обміняти українській стороні, однак РФ не дотримала свого слова. Доля багатьох захисників і до нині невідома, а окремі звільнені говорять про нелюдське ставлення та катування з боку російських окупантів.

і