Фейк: Під Херсоном «знайшли італійські танки Leopard 2А4»

«Італійські Leopard 2A4 під Херсоном», про які розповідають кремлівські пропагандисти, не існують у природі – армія Італії озброєна танками Ariete. Станом на початок вересня 2022 року Україна взагалі не отримувала танки Leopard від партнерів, а Німеччина не ухвалювала рішення про початок їхнього виробництва для України. А свій фейк про «іспанські Leopard 2A4» спростував сам російський агітпроп за місяць до поширення цього повідомлення.

У прокремлівських телеграм-каналах почала поширюватися інформація про перекидання «ротного комплекту італійських Leopard 2А4 » під Херсон. У першому ж повідомленні російська пропаганда заплуталася у модифікаціях неіснуючих «італійських Leopard» та «переозброїла» Україну танками «Leopard 2А6». Але й це не перетворило фейк на правду – таких танків також немає на озброєнні армії Італії.

Фейк про «італійські Leopard» став підставою для псевдоаналітичних публікацій на російських пропагандистських ресурсах, зокрема discred.ruСвободная прессаЮжный федеральный.

Скриншот – t.me

Автори стверджують, що «поява на Андріївському напрямку південного фронту, за інформацією з місця подій, приблизно роти Leopard 2А4 змушує дещо інакше дивитися на розвиток подій».

Візуальних доказів, які б підтверджували участь танків Leopard на полі бою під Херсоном російські пропагандисти не надали. Так само вони не змогли визначитися з типом танки – прокремлівські сайти кинули в бій «Leopard 2А4», хоча телеграм канали, які поширили фейк , «озброїли» Україну «італійськими Leopard 2А6». 

Скриншот – discred.ru

StopFake зіставив домисли пропагандистів щодо «італійських Leopard» із офіційною інформацією на сайті збройних сил Італії. І з’ясував, що на озброєнні Італії немає ані танків Leopard 2А4, ані Leopard 2А6. Відповідно, Італія не здатна передати Україні танки, яких вона не має.

Твердження про те, що «НАТО кидає на Херсонський фронт Leopard 2А4», виявилося черговою вигадкою пропагандистів.

За інформацією Кільського інституту, станом на липень 2022 року Україна не отримувала танки Leopard від партнерів або в рамках власних контрактів.

За словами Міністра оборони України Олексія Резнікова, Україна працює з однією з європейських країн над отриманням основних бойових німецьких танків Leopard. Перші машини використовуватимуть для навчання українських екіпажів в одній із дружніх країн. І після підготовки екіпажів «Україна вестиме розмову про озброєння… сучасними танками. Це не тільки Leopard», – заявив Резніков.

Збройна група Krauss-Maffei Wegmann (KMW) готова постачати Україні новітні танки Leopard 2A7, але не раніше ніж через 36 місяців після підписання контракту. Станом на вересень 2022 року інформації про цей контракт немає. Ба більше, німецькі ЗМІ пишуть, що канцлер Німеччини Олаф Шольц не виявив «абсолютно ніякого бажання» змінити свою негативну позицію щодо постачання танків.

Але це також не зупинило кремлівську пропаганду. І на зміну неіснуючим «італійським Leopard 2A4» – а згодом «італійським Leopard 2A6» – на поле бою під Херсоном пропагандисти вивели «іспанські Leopard 2А4».

Скриншот – t.me

Але й це повідомлення виявилося фейком. Про те, що Україна не отримає іспанські танки, повідомили самі кремлівські пропагандисти –  ще за місяць до появи «іспанських Leopard 2А4 під Херсоном». Вони процитували міністра оборони Іспанії Маргариту Роблес, яка заявила, «що Leopard, які вже багато років не використовуються в Сарагосі, неможливо спорядити [на війну в Україну], тому що вони перебувають у абсолютно жалюгідному стані», — повідомила Роблес. Тому повідомлення про «іспанські Leopard 2А4», які, за твердженням прокремлівських телеграм-каналів, «півтора місяця тому… засвітилися при завантаженні в одному з портів Європи», виявилося таким самим фейком, як і «італійські Leopard» під Херсоном.

і