Британія і США евакуюють родини дипломатів з Києва: це – жест політичної підтримки України

Евакуація родин дипломатів: загроза можливого військового вторгнення з боку РФ підштовхнула Лондон і Вашингтон частково вивезти з Києва родини і частину персоналу, що не є ключовим для роботи посольств. У МЗС наголосили, що посольство Британії у Києві «залишається відкритим і продовжуватиме виконувати необхідну роботу».

На мою думку, такий жест варто розглядати як один з елементів військово-політичного тиску на РФ. До чого тут евакуація родин дипломатів?

Почнемо з того, що Україні наразі відводиться ключова та стратегічна військово-політична роль. Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс розглядає можливість створення тристороннього союзу між Сполученим Королівством, Польщею та Україною. Британія представила геополітичну карту, на якій сформовано потрійну вісь між Лондоном, Варшавою та Києвом. В якості ворожих територій позначені Російська Федерація та Білорусь.

Під час свого виступу в Інституті Лоуї Трас заявила, що Велика Британія намагається зміцнити партнерство з Україною та Польщею.

«Кремль не засвоїв уроків історії. Вони мріють відтворити Радянський Союз чи щось на кшталт «Великої Росії», розділивши територію за етнічною та мовною ознакою. Вони заявляють, що хочуть стабільності, водночас намагаючись загрожувати та дестабілізувати інших», — зазначила вона.

Не випадково 23 січня саме МЗС Британії оприлюднило заяву про розкритий спецслужбами план РФ зі зміни влади в Україні. Там заявили, що мають у розпорядженні інформацію, яка свідчить, що Росія хоче встановити проросійського керівника у Києві, розглядаючи можливість вторгнення та окупації України.

Уряд Сполученого Королівства стверджує, що за планом РФ очільником уряду мав стати колишній народний депутат, власник пропагандистського телеканалу «НАШ» Євген Мураєв.

Таким чином, Велика Британія демонструє Росії, що всі розмови про можливе військове вторгнення сприймаються Заходом дуже серйозно. Велика Британія дає Росії чітко зрозуміти, що вони розглядають можливість військової ескалації з боку Росії, адже рівень напруги вже дійшов до критичної червоної позначки. Відповідно, таку евакуацію варто розуміти не як сигнал до паніки, а як один з елементів політичної підтримки України.

Варто зауважити, що у той час, як Німеччина демонструє повну безвідповідальність у наданні нам летальної зброї, Велика Британія робить великі практичні дії.

Велика Британія розглядає Україну у ролі свого військово-політичного партнера, і приділяє технічному оснащенню ЗСУ досить велику увагу. Країни Заходу постійно розглядають можливість практичних дій щодо упередження російської військової інтервенції.

Додам, що наразі перейшли до практичної стадії будівництва двох військово-морських баз у Бердянську та Очакові, які знаходяться у межах домовленостей зі Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії.

Раніше Велика Британія передала українській армії партію протитанкових ракетних комплексів NLAW.

Зі свого боку, Державний департамент Сполучених Штатів дав дозвіл на добровільний від’їзд державних службовців США та родини дипломатів з посольства у Києві.

Чим викликана евакуація родин дипломатів?

Причиною такого рішення стали «постійні зусилля Росії з дестабілізації країни та підриву безпеки громадян України й інших осіб, які відвідують Україну або проживають в Україні», повідомили в посольстві.

Примітно, що в Офісі Президента вважають, що евакуація сімей дипломатів з Києва викликана логікою внутрішньополітичної ситуації. «Не потрібно ті чи інші внутрішні управлінські рішення урядів країн-партнерів перетворювати на будь-які «тривожні сигнали»,– заявив радник голови ОП М. Подоляк.

Він запевнив, що рішення стратегічних партнерів України не вносить серйозних змін у роботу диппредставництв. Рівень взаємодії та ефективності між нашими країнами залишиться незмінним.

Нагадаю, Держдеп США 23 січня повідомив про евакуацію родин дипломатів з української території. Дипломатам дали дозвіл на «добровільний виїзд». Також половину своїх диппредставників відкличе і Велика Британія. Британські дипустанови, проте, працюватимуть у штатному режимі.

А напередодні в Україну прибула перша частина військової допомоги США. Це майже 90 тонн летальної зброї, зокрема, боєприпасів.

і

About Дмитро Снєгирьов 1221 Articles
співголова ГІ "Права Справа"