Від допомоги ЗСУ та теробороні до дипломатії. 24 експерти та екс-посадовці США видали спільну заяву

24 американські експерти та колишні посадовці США виступили із спільною заявою щодо того, яких дій уряд США має вжити щодо “створеної Кремлем кризи в Європі”.

Серед авторів заяви колишні високопосадовці Держдепу Строуб Телботт, Пола Добрянські, Курт Волкер, Деніел Фрід; екс-посли США в Україні Джон Гербст, Вільям Тейлор та Стівен Пайфер; екс-посли США в Росії Майкл Макфол та Александр Вершбоу; екс-посол США в Німеччині Джон Корнблюм; колишні посадовці Пентагону генерал (у відст.) Філіп Брідлав, генерал (у відст.) Уеслі Кларк, ген-лейт (у відст.) Бен Годжес, Іан Бжезинські, Дебра Кейган, Евелін Фаркас.

Експерти високо оцінили озвучені адміністріцією Байдена наслідки для Росії подальшого вторгнення до України: введення потужний санкцій, надання військової допомоги Україні, зміцнення сил НАТО на сході Альянсу і дали поради, як потрібно розвинути ці заходи.

Можливість запровадити санкції має бути негайною і не залежати від обсягу або форми подальшого вторгнення, йдеться в заяві. Санкції мають координуватись із союзниками і включати, серед іншого, блокування газпромівського проекту “Північний потік-2”. Також, радять аналітики, про санкції варто повідомити Кремлю.

США мають посилити безпекову допомогу Збройним силам України та теробороні, включно з можливістю поставок протитанкових “Джавелінів”, контрбатрейних систем Q36 та “Стінгерів” і інших протиповітряних ракет, вважають підписанти.

Вони також закликали Байден більше залучати міжнародну спільноту, зокрема G7, НАТО, ОБСЄ та інших до врегулювння кризи.

Як повідомляв “Голос Америки”, 9-10 січня США планують провести з Росією Діалог стратегічної стабільності, 12 січня відбудуться переговори між Росією та НАТО, а 13-го – засідання ОБСЄ.

і