Pfizer беззаперечно покаже рекордний виторг в історії

У 2021 році компанія Pfizer беззаперечно покаже рекордний виторг в історії фармацевтичної індустрії.

Протягом багатьох років препаратом Pfizer, який найчастіше купували, був засіб від еректильної дисфункції — Віагра.

Але тут прийшов COVID — і в чергу до президента Pfizer Альберта Бурле вишикувалися лідери наймогутніших країн світу. Сьогодні вакцина Pfizer — лікарський засіб, який продається найбільше в світі. Обсяг його продажів у 2021 році, за прогнозами, досягне 36 мільярдів доларів — це вдвічі більше, ніж найближчий конкурент Pfizer, компанія Moderna.

До жовтня Pfizer зайняв 80% ринку вакцин від ковіду в Європі і 74% в США. Рішення керівництва компанії мають прямий вплив на перебіг пандемії. Компанія вирішує, яку ціну призначити за свій продукт і хто першим стоятиме за ним у черзі — у тому числі за бустерними дозами, програму вакцинації якими поспіхом розгортають багаті країни. Від рішень Pfizer залежить, коли зможуть відкрити свої економіки країни і навіть цілі континенти і хто залишиться серед відстаючих.

Як Pfizer заробив на COVID – Financial Times

Безпрецедентна могутність

Що Pfizer збирається робити зі своєю безпрецедентною могутністю — і які взагалі подальші плани компанії, — досі секрет під суворою забороною. У їхніх контрактах відцензуровано багато тексту, навіть позаштатні вчені, які співпрацюють із Pfizer, підписують суворі угоди про нерозголошення. Financial Times поговорила з багатьма нинішніми і колишніми співробітниками Pfizer, держслужбовцями та іншими людьми, яких було залучено до процесу створення вакцини. Всі вони вдячні за безпечну й ефективну вакцину. Але багато хто сумнівається, чи не здобув Pfizer занадто багато влади.

“Я не противник “великої фарми” взагалі, — каже Лоуренс Гостін, професор з права світової охорони здоров’я в Університеті Джорджтауна. — Я вважаю, що вони зробили диво, це тріумф науки. Але сказати, що вони користуються своєю владою чесно, відкрито і з певним співчуттям, відверто буде неправдою”. Насправді вакцина, за якою стоять у черзі лідери країн світу, з’явилася в лабораторії іншої компанії – BioNTech із середньовічного міста Майнц на березі Рейну. Наприкінці січня 2020 року директор BioNTech Угур Сахін дізнався про появу в Китаї нового коронавірусу. Сахін, іммігрант із Туреччини і шанувальник технології мРНК, вирішив направити всі наукові ресурси компанії на винахід вакцини. Але BioNTech не мав ні власних схвалених до продажу ліків, ні доходу.

Тому вони мусили шукати собі партнера, який міг би заплатити за наукові дослідження. Pfizer був першим пунктом у списку Сахіна, бо вони вже працювали разом. У березні 2020 року, після недовгого коливання Pfizer, дві компанії оголосили про початок спільної роботи. Той факт, що про вакцину стало відомо у всьому світі під назвою компанії, яка тільки продає її, а не винайшла, колишній чиновник з уряду США, який був присутнім під час переговорів про закупівлю, називає найбільшим маркетинговим трюком в історії американського фармацевтичного бізнесу.

На відміну від AstraZeneca і Johnson & Johnson, Pfizer від самого початку розраховував на отримання максимального прибутку зі своєї вакцини. За винятком Німеччини і Туреччини (співзасновники BioNTech Сахін Угур і його дружина Озлем Тюреджі  уродженці Німеччини турецького походження), а також Китаю, де угоди були укладені з іншими компаніями, комерціалізацією вакцини у всьому світі займався саме Pfizer.

EPA

Вклалися у виробництво

Pfizer зміг скоротити виробничий цикл вакцини від 110 днів на початку виробництва до 31 дня зараз. У січні 2021 року компанія обіцяла виготовити 2 мільярди доз на рік, але до серпня збільшила цей прогноз до 3 мільярдів. Наступного року Pfizer обіцяє виготовити 4 мільярди доз.

Цим вони вигідно відрізняються від їхніх найближчих конкурентів, які так і не змогли масштабувати своє виробництво (наприклад, AstraZeneca спочатку обіцяла Євросоюзу 300 мільйонів доз за перше півріччя 2021 року, але зрештою змогла поставити лише 100 мільйонів). У підсумку для лідерів країн ЄС лише Pfizer є надійним партнером, який може допоможти їм зберегти їхню політичну репутацію. І саме Pfizer дісталася мегаугода на 1,8 мільярда доз із Євросоюзом з постачанням до 2023 року. Це вп’ятеро більше, ніж обіцяє поставити найближчий конкурент, компанія Moderna.

За логікою за такі обсяги має бути знижка — але Pfizer під час переговорів виставив главі Єврокомісії Урсуле фон дер Ляєн ціну на чверть вищу за початково обумовлену: 19,50 євро за дозу замість 15,50. І вона мусила погодитись. У Великій Британії та США ціни за вакцину також зросли. Джилліан Колер, директор центру ВООЗ із спільного управління, прозорості і підзвітності фармацевтичного сектору, каже, що Pfizer завжди відрізнявся агресивними тактиками й орієнтацією на отримання максимального прибутку за рахунок усього іншого. А пандемія багаторазово посилила владу компанії над урядами і дозволяє їй диктувати будь-які умови. Крім того, у Pfizer фактично не залишилося конкурентів серед великих фармацевтичних корпорацій. Sanofi і GSK досі не закінчили третю фазу клінічних випробувань своєї спільної вакцини, а Merck зійшла з дистанції ще в січні.-https://ua.korrespondent.net/world/4423587-yak-Pfizer-zarobyv-na-COVID-Financial-Times

Нарешті в 2022 році Pfizer розраховує продати своєї вакцини на 29 мільярдів доларів.

У 2021 році вакцина від Pfizer стала лікарським засобом, який у світі купують найчастіше.

і