Відео Бутусова дало Кремлю привід звинуватити Україну в ескалації.

Днями журналіст Юрій Бутусов оприлюднив відео стрільби зі 152-міліметрової гаубиці Д-20. Він супроводжує свій постріл словами: «по окупантах вогонь».

Пізніше Бутусов дописав, що відео було знято дуже давно, і з тренувань.

Примітно, що вже наступного дня ДБР відкрило кримінальне провадження для вивчення всіх обставин оприлюдненого Бутусовим відео стрільби з гаубиці Д-20. У відомстві пояснили, що в рамках кримінального провадження перевірять обставини публікації та запису відео пострілу з гармати.

«Кримінальне провадження порушено не проти журналіста Юрія Бутусова, а за означеним у його публікації фактом. Зокрема, предметом розслідування є з’ясування обставин, хто і за яких умов допустив цивільну особу до зброї», – пізніше пояснили в ДБР.

Варто зауважити, що кримінальне провадження – а не кримінальна справа, наголошую – порушене не проти журналіста Юрія Бутусова. А за фактом події. Пан Юрій демонструє категоричне правове невігластвозаявляючи про те, що ДБР порушило проти нього справу за статтею 437 – планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни. Тому невипадково ДБР звернулося до Бутусова з пропозицією надати йому безоплатні юридичні послуги.

Варто також прокоментувати заяву журналіста про те, що відео знято в суворій відповідальності до діючих конвенцій і заборон.

Це – гаубиця Д20. Калібр 152 мм. Максимальна дальність ураження – до 24 км. Використання ствольної артилерії калібром більш як 100 мм заборонене Мінськими домовленостями. Пан Юрій мав прекрасно розуміти, яку провокацію він влаштовує, викладаючи своє відео.

Не випадково на відео звучить пояснення, що воно начебто зроблене в День пам’яті жертв Голодомору. Вже потім, зрозумівши юридичні наслідки, пан Юрій пояснює, що відео було відзняте декілька років тому. Але ця історія вже стала інструментом у руках російських пропагандистів.

Зауважу, що відео Бутусова з гарматою легко можна знайти у російських ЗМІ. Вони стверджують, що постріл нібито був здійснений по так званих позиціях «ополчення» Донбасу. В свою чергу перший заступник голови Комітету Ради Федерації  РФ з міжнародних справ  Джабаров назвав постріл Бутусова спланованою піар-акцією «не дуже розумної людини».

Варто зауважити, що це не перша подібна провокація.

Проводячи паралелі з відео Бутусова, також нагадаю про ситуацію з використанням українською армією турецького Байрактара.

Офіційна версія була така, що Байрактар завдав удару з території України. З території, контрольованої ЗСУ. Натомість журналіст дає інформацію про те, що БПЛА знаходився у зоні дії російської ППО, себто, за лінією розмежування. І таким чином дає всі підстави російській стороні звинуватити Україну в порушеннях домовленостей від 2020 року й ескалації військової напруги.

Можна припустити, що системне оприлюднення подібних матеріалів має на меті дискредитацію Збройних Сил України. І тут уже не тільки ДБР має дати відповідь, а й Служба безпеки України. Бо йдеться про використання цих матеріалів в інтересах Кремля.

Передісторія:

26 листопада під час зустрічі президента Володимира Зеленського із журналістами глава держави назвав Бутусова людиною, котра працювала на олігарха Ігоря Коломойського й образилася, бо не отримала посади у Міноборони. За словами Зеленського, після публікації Бутусова про застосування дрона на Донбасі бойовики почали атакувати та зкидати бомби на позиції захисників: «На вашій совісті смерті людей. Після цього скільки було на нас атак і скинутих бомб дронами».

27 листопада Юрій Бутусов виклав на особистій сторінці у Facebook відео, на якому він здійснює постріл з 152-мм гармати-гаубиці Д-20. Дата та місце зйомки не були вказані. Публікацію журналіста Бутусова засудила українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі. У ТКГ вважають, що сам факт виконання стрільби з бойової гармати цивільною особою дозволяє звинуватити Україну у тому, що вона не контролює власні Збройні Сили.

 28 листопада  публікацію відео засудило в офіційній заяві міноборони. Там пояснили, що Росія отримала чудовий привід для провокацій і вже почала використовувати відеозапис Бутусова для пропаганди. «Текст опису зазначеного відео поданий автором у манері, яка дозволяє використати цю публікацію саме як привід для ускладнення ситуації в районах проведення ООС та для звинувачень України в порушенні домовленостей щодо відведення зброї, у відсутності контролю за зброєю у військах», – йдеться в заяві.

і

About Дмитро Снєгирьов 1213 Articles
співголова ГІ "Права Справа"