Музеєм спротиву українського Донбасу окупаційним режимам «Дружківська катівня»

Близько сорока осіб взяли участь в екскурсії музеєм спротиву українського Донбасу окупаційним режимам «Дружківська катівня».

Захід було організовано управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання та управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької облдержадміністрації разом з ГО «Коло. Медіа»  з метою підвищення рівня знань про події та місця національно-визвольної боротьби українського народу, об’єкти і території злочинів тоталітарних режимів.

Учасники екскурсій заслухали лекції від представників громадської організації «Коло. Медіа» «Військовий спротив українського Донбасу» та від сучасної української письменниці, сценаристки й ілюстраторки Ірен Роздобудько «Гуманітарний спротив українського народу».  Також вони поспілкувалися з головою громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні» Юрієм Аксениним.

Екскурсія відбулась в рамках проєкту Віртуальний тур «Боротьба за Незалежності. Історія спротиву Донбасу російській агресії. Пантеон Героїв Донеччини». Цей проєкт є переможцем обласного конкурсу з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, які здійснюють свою діяльність на території Донецької області, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка (проводиться управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької облдержадміністрації).  В його межах також встановлено на низці пам’ятних знаків QR-коди, які дозволяють дізнатися про героїв Визвольних змагань, про  історичну роль  Донецької області в боротьбі за Незалежність України.

«Дружківська катівня» була побудована 1892 року для роботи силових структур.  За часів радянської влади розташовувалися підрозділи НКВС, потім міліції. Під час німецької окупації міста Дружківка у роки Другої світової війни була розташована катівня гестапо, російської окупації 2014 – катівня «НКВС ДНР».

Тут свого часу перебували відомі українські дисиденти Олекса Тихий і Микола Руденко в очікуванні свого суду у 1980-ті.

Спротив Донбасу окупаційним режимам за останні 100 років був активним, героїчним і маловідомим, бо цю інформацію або засекречували, або перекручували. Насправді український схід дуже активно брав участь в подіях як революції 1917 року, так і в Других Визвольних Змаганнях, а Треті, які йдуть зараз саме на Сході України, показують, наскільки агресор прорахувався, вважаючи, що швидко підкорить ці території. Взагалі Участь Донбасу в Визвольних змаганнях була вагомою і активною. І не тільки в військовому плані. Духовний і гуманітарний спротив теж був дуже потужним. Саме тому організований радянською владою перший Голодомор був настільки вбивчим, бо ціль була знищити саме національне підґрунтя. Як приклад  можна навести участь донеччан в битві на Арсеналі,  в Києві, коли більшовики підступно вдарили в спину УНР у 1918 році.

Тому відновлення Україною Незалежності в 1991 році було б неможливо без спротиву, який наш регіон чинив всім окупантам останніх 100 років. А полеглі Герої Донеччини гідно займають місце в Національному Пантеоні Героїв Визвольних Змагань, який формується на Меморіальному комплексі Пам’яті Героїв Крут.

і