Застосування Bayraktar на Донбасі ЗСУ змінює стратегію і тактику.

Застосування Bayraktar свідчить про зміну стратегії і тактики ЗСУ на Донбасі. Нагадаю, 26 жовтня для придушення вогневої активності окупантів Збройні сили України вперше застосували турецький безпілотний літальний апарат Bayraktar TB2. Апарат не перетинав лінії розмежування та керованою бомбою з відстані 15 кілометрів знищив одну гаубицю російсько-окупаційних військ.

Безпілотний літальний апарат не перетинав лінії зіткнення і керованою бомбою знищив одну гармату з розрахунком російсько-окупаційних військ. Після цього обстріли українських позицій припинилися.

Наказ про використання турецького безпілотника віддав особисто головнокомандувач ЗСУ, генерал-лейтенант Валерій Залужний.

Звертаю увагу, що використання турецького безпілотного літального апарату (БПЛА) Bayraktar TB2 біля селища Гранітне на Донеччині, свідчить про зміну військової тактики і стратегії Збройних сил України: надалі сили ООС можуть превентивно використовувати такі апарати для знищення бронетехніки і командного складу терористів.

Нагадаю, що минулого року будь-які  заяви аналітичного центру ГІ «Права Справа» навіть про теоретичну можливість використання турецьких БПЛА Bayraktar, наражалися на вкрай негативні емоції і заяви «експертного середовища», що це мало не суперечить зовнішньополітичному курсу України. Натомість атака турецького Bayraktar біля села Гранітне, на мою думку, свідчить про зміну військової тактики і стратегії в зоні бойових дій: відтепер сили ООС готові використовувати будь-яку техніку і наносити превентивні удари по місцях зосередження живої сили і техніки окупантів.

Варто зауважити, що минулорічні розмови про ймовірність застосування Україною турецьких БПЛА, викликали серйозну паніку Російської Федерації. Про це свідчить подальша поведінка бойовиків агресора в ОРДЛО.

Коли Україна заявила про ймовірність застосування Bayraktar, окупанти передислокували комплекси радіоелектронної боротьби (РЕБ) і сучасні зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) та прикрили місця розташування і накопичення бронетехніки російсько-терористичних військ. Не випадково поблизу Лутугинських таборів, а також селищ Бугаївка на Луганщині та Бойківське (колишнє Тельманове) на Донеччині, місія ОБСЄ періодично фіксує роботу російських комплексів РЕБ «Ртуть-БМ», Р-330Ж «Житель», «Красуха» та інших, що призначені для глушіння ворожих безпілотників. Крім того, за інформацією ГІ «Права справа», росіяни перекинули в ОРДЛО і сучасні ЗРК «Лучник-Э», які розроблялися саме для знищення турецьких апаратів Bayraktar»

Крім того, атака на позицію терористів на Донеччині, мала демонстраційний і попереджувальний характер з боку української армії.

На Bayraktar встановлені бомби двох модифікацій вагою 8 і 22 кілограми. Так от, біля Гранітного була випущена саме 8-кілограмова бомба. Тобто, з українського боку, це був демонстраційний акт залякування і демонстрація можливостей застосування турецьких апаратів. У цьому контексті, тези деяких блогерів та експертів у ЗМІ про начебто «зраду» з боку ООС, абсолютно безпідставні. Додам, що українські військові використали Bayraktar без порушення домовленостей щодо перетину лінії розмежування: БПЛА не перетинав лінію розмежування і випустив керовану бомбу з підконтрольної Україні території на відстані понад 10 кілометрів.

Водночас, зазначу, що турецькі безпілотники не підходять для регулярного застосування у зоні ведення бойових дій на Сході України, адже мають низку недоліків. Про це свідчить порівняльна характеристика Bayraktar з його українським аналогом – ударно-розвідувальним БПЛА «Сокіл-300», який наразі розробляється в КБ «Луч».

По-перше, корисне навантаження Bayraktar – це максимум 60 кілограмів, в той час як український «Сокіл» здатен брати на борт до 300 кілограмів озброєнь. По-друге, турецький безпілотник розвиває швидкість до 220, максимум 250 кілометрів на годину, а український «Сокіл» – до 350 км/год.

По-третє, турецький апарат надзвичайно чутливий до метеорологічних умов і це його головна «Ахілесова п’ята».

Bayraktar може працювати лише в умовах ясної, сонячної погоди. Турки розробляли його з урахуванням власного клімату і для театру бойових дій у сусідньому Азербайджані, країнах Близького Сходу й Африки. Однак в Україні на рік фіксується не більше 60-70 сонячних днів, а решта – це низька хмарність і туман, особливо характерні для районів проведення бойових дій на Донбасі.

Використання Bayraktar в умовах несприятливих метеорологічних умов – хмарність, туман – неможлива. Тепловізор апарату не може «пробивати» природні перешкоди і щільну хмарність. Водночас, український безпілотник «Сокіл-300», здатен виконувати завдання у будь-яких погодних умовах.

Недолік турецького безпілотника, полягає в тому, що він здатен працювати лише з висоти 3000 метрів. Натомість український «Сокіл» може запускати бомби з висоти 30-50 метрів на відстані до 10 кілометрів від цілі.  Така характеристика «українця» робить практично неможливим його розпізнавання й ураження системами протиповітряної оборони (ППО) супротивника. Водночас, російські ЗРК «Панцирь-С1» і «Тор-М1», можуть легко засікти і збити турецький Bayraktar, що неодноразово траплялося під час війни у Сирії.

Україні потрібен ще рік часу на завершення розробки і фінансування «Соколу» і ЗСУ отримають власний БПЛА, кращий за технічними характеристиками і головне – дешевший за імпортні аналоги. В цьому контексті, не слід повторювати негативний досвід представників попередньої влади у моменті закупівлі американських протитанкових ракетних комплексів «Джавелін» (Javelin), адже Україна має власні комплекси «Стугна» й інші аналоги, які за багатьма показниками кращі за американські зразки. Тут уже виникає питання «економічного націоналізму» або ж «економічного прагматизму».

Не виключаю, що після інциденту біля Гранітного, Збройні сили України можуть взяти на озброєння тактику Збройних сил Ізраїлю (ЦАГАЛ) і почати превентивно використовувати БПЛА для знищення бронетехніки і командного складу бойовиків. Зокрема, для нанесення превентивних ударів по місцях накопичення важкої бронетехніки окупантів.

В цьому контексті, переконаний не випадковою є реакція Кремля – прес-секретар президента РФ Дмітрій Пєсков уже заявив про те, що використання Bayraktar призведе до ескалації напруженості в зоні бойових дій на Сході України.

Такі побоювання небезпідставні. Так, 27 жовтня, у Кіровському районі окупованого Донецька вибухнула нафтобаза терористів. Бойовики повідомили, що вибух спровокував «дрон-камікадзе» – на місці знайдені уламки начебто українського безпілотника.

Нагадаю, раніше президент Володимир Зеленський повідомив, що незабаром українській морській авіації передадуть турецькі безпілотники Bayraktar. Для управління літаками українські військові проходять тренування в Туреччині.

Д. Снєгирьов

і

About Дмитро Снєгирьов 1223 Articles
співголова ГІ "Права Справа"