Тотальний блекаут: на окупованих територіях Луганщини відімкнуть електроенергію

Блекаут на окупованій Луганщині: в окремих районах області (ОРЛО) в період з 8 по 10 жовтня вимкнуть світло і зв’язок. Крім того, можливі перебої зі зв’язком через масштабне відімкнення електроенергії.

1518874363_elektroenergiya

На окупованій Луганщині оголосили блекаут Фото з відкритих джерел

Але тотальний блекаут – це ще не все. Жителів окупованих територій також попередили про зміни роботи “митниці” в цей період.

Відімкнення буде віяловим. З метою забезпечення нормального функціонування об’єктів життєзабезпечення, недопущення та своєчасного реагування на можливі позаштатні ситуації, а також координації дій служб і виконавчих органів розпорядженням голови ЛНР передбачений ряд заходів”, – заявили в “МНС” окупованих районів Луганщини.

Офіційно блекаут в ОРЛО викликаний ремонтом високовольтної лінії “Шахти-Перемога” (основне джерело подачі електроенергії).

Ситуація демонструє, що ідея незалежного енергопостачання псевдореспубліки без участі України фактично провалилася.

З чим пов’язаний блекаут?

Зазначу, що постачання електроенергії на окуповані території до 2017 року відбувалися з території України та Росії. З української території вона йшла з підконтрольної частини Луганщини, з Луганської ТЕЦ. Але після введення нових потужностей Кремінської ТЕЦ фактично поставки електроенергії в ОРЛО були припинені. Основна частина електроенергії йшла з території Росії – ЛЕП “Перемога-Шахти”. І тут є низка цікавих моментів.

Перший, полягає в тому, що імпорт електроенергії з Росії здійснювався за контрактом “Укрінтеренерго” від 30 грудня 2014 року. Відповідно до цього контракту, кількість імпортованої електроенергії – приблизно 327 млн кВт/год на місяць. Умови контракту – 100% передоплата у валюті. І тут виникає питання не стільки в блекауті, скільки в поставках електроенергії. Якщо це досі оплачує Україна, чому вартість електроенергії, яка закуповується в Росії, в рази більша, ніж ціна подальшого продажу її в ОРЛО?

Другий момент – ситуація демонструє, що ідея незалежного енергопостачання на окуповані території Луганщини без участі України фактично провалилася. Йдеться про те, що ця лінія не витримала напруги, відбуваються збої. Відповідно, всі пропагандистські заяви, що самопроголошена «республіка» повністю забезпечує себе електроенергією – неспроможні.

Нагадаю, що в липні 2019 року вже була аналогічна ситуація з аварійним вимкненням енергомереж на окупованих територіях Луганщини.

Ще один важливий момент полягає в тому, що на українській стороні для ремонту високовольтних ліній немає необхідності вимкнення напруги. Свого часу був підписаний договір з Францією, нам поставили нове обладнання. Так що нинішній блекаут в ОРЛО демонструє ще і технічну відсталість Росії. Ремонт високовольтних ліній вони здійснюють дідівськими методами – шляхом вимкнення напруги.

Нагадаю:

  • В окупованому Луганську припинили автомобільний рух шляхопроводом на вулиці Радянська. За інформацією з місця подій, це пов’язано з поточним ремонтом асфальтового покриття.
  • Крім того, в ОРДЛО катастрофічно не вистачає транспорту: якщо до війни в Луганську курсували 700 громадських автобусів, то за часів російської окупації – лише 330.

і

About Дмитро Снєгирьов 1221 Articles
співголова ГІ "Права Справа"