Загрози розповсюдження російської дезінформації

Із розвитком цифрових медіа дезінформації в нашому інформаційному просторі наплодилося дуже багато.  Іноді дезу поширюють самі журналісти, щоб перевірити яким чином суспільство та інші колеги будуть реагувати на фейк. В контексті постійно триваючого збройного конфлікту між РФ та Україною поширення певної дезінформації несе загрози життю та здоров’ю жителів нашої країни. В наш час величезну кількість інформації люди отримують з мережі інтернет. Особливо зараз, коли пандемія обмежує масові заходи та спілкування в реальному житті. Крім того, інтернет-простір простіше досліджувати і аналізувати, а відповідно і впливати на свідомість людей простіше також.

Загрози розповсюдження російської дезінформації наразі існують в українському інформаційному онлайн-просторі.

Якщо ми кажемо про інформвійну в інтернеті, варто зауважити, що тут взагалі немає ніякої прив’язки до територій. Бо сайт зі шкідливою інформацією може бути розташований будь-де. Головне зрозуміти, хто ці люди, які читають, слухають і дивляться небезпечний контент. Наприклад, багато прикладів дезінформації та жорсткої мови ворожнечі щодо українців є не тільки на російських сайтах. Вони є і в американських соцмережах, і на розважальних сайтах і навіть на популярних українських інформпорталах (зокрема у вигляді коментарів під новинами).

Якщо розглядати весь цей контент як поодинокі випадки, то начебто великої загрози в цьому немає. Але якщо подивитися на все це в комплексі та помістити у загальний контекст збройної агресії РФ проти України, масштаби та наслідки цього можуть шокувати.

Насправді інформвійна багатогранна. Найбільше від неї страждають жителі окупованих територій України. Але це тільки один з проявів такої діяльності. В цілому, дезінформація використовується РФ в цій війні в різних напрямках і для досягнення кількох глобальних цілей:

  • продовження та підсилення збройного конфлікту на Донбасі;
  • закріплення та легалізація окупації Криму в суспільній свідомості
  • підготовка підґрунтя для подальшої окупації території України в тому числі мирним шляхом за допомогою перемоги на виборах повністю проросійських партій та призначення російських агентів та проросійських політиків і чиновників на посади керівників міністерств, силових та антикорупційних структур.
  • зміна громадянської ідентичності громадян України – жителів окупованих територій на росіян
  • закріплення та популяризація ролі російської мови та культури та нівелювання зусиль по розвитку  та культури,особливо на окупованих територіях
  • створення в суспільній свідомості впевненості в силі, економічній стабільності і великому військовому потенціалі РФ (в основному це спрямовано на жителів окупованих територій, щоб нівелювати будь-які прояви громадського супротиву окупації).

Інформаційну війну треба не тільки ретельно досліджувати і розслідувати, але й регулярно звітувати про це публічно, щоб жителі країни хоча б частково розуміли, що саме відбувається. Звісно, що дослідити весь контент в онлайні неможливо. Але напрацювати певні алгоритми і методології, провести якісні розслідування, залучити штучний інтелект, проінформувати людей про загрози і розробити методи протидії конче необхідно. Бо це не тільки безпека країни. Це безпека кожного з нас.

Ми маємо протистояти російській інформаційній агресії разом. Науковці, влада, спецслужби, активісти, медіа, волонтери. Щоб всі ці зусилля не були розпорошені і координувались між собою.

і