В “ДНР” стічними водами з шахт спаплюжили водосховище з питною водою

У Волинцевському питному водосховищі біля окупованого Єнакієвого норми концентрації нафтопродуктів у воді перевищені в 6 разів, нітратів – в 5,7 рази, сульфатів – в 3,5 рази, а цинку – майже в 4 рази

Як передає Depo.Донбас, про це повідомили у пресслужбі Мінреінтеграції 20 липня.

На думку експертів, це сталося в результаті тривалого неконтрольованого скидання окупантами неочищених стоків шахт у водосховище.

“Міжнародні експерти відзначають, що такі дії підконтрольних Росії окупаційних режимів – пряма загроза для життя і здоров’я сотень тисяч громадян”, – зазначають в міністерстві.

В МінТОТ знову нагадали, що наразі гостро стоїть питання радіаційного забруднення і недопущення до проведення моніторингу в ОРДЛО місії МАГАТЕ.

“Останніми роками окупаційні адміністрації припинили відкачування і радіоактивна вода вже надходить в горизонти питної води”, – нагадали в Мінреінтеграціі.

Нагадаємо, що на початку жовтня 2020 року Олексій Резніков зустрічався із генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссе и повідомив йому про запит України на проведення експертизи та просив відправити моніторингову місію групи експертів на Донбас, “для перевірки наявних екологічних загроз”.

Нагадаємо, що в “ДНР” намагаються терміново вирішити питання щодо затоплення шахти ім. Засядька. При цьому рекомендації інженерів про водовідлив й досі ніхто не впровадив і необхідних грошей на це не виділили.

і