Що очікує на підлітків з “ЛНР” і “ДНР” після втечі на українську територію

Розбираємося, що станеться, якщо молодь з окупованого Росією Донбасу не захоче собі долі в “республіках”, де немає ані роботи, ані майбутнього, і втече на українську територію

Що очікує на підлітків з "ЛНР" і "ДНР" п…

Фото: unsplash.com/@noahsilliman

Окупаційні адміністрації “ЛНР” і “ДНР” з кожним роком роблять все більш неможливим перетин лінії розмежування в бік України. Особливо це стосується молоді. Для вчорашніх школярів вступ до українського вишу тепер стає складним квестом. А в “республіках” на них, особливо на хлопців, очікує служба в “армії”, безробіття або рабська робота за смішні гроші, чи взагалі без зарплати.

Звісно, зі стовідсотковою впевненістю не можна казати, що от-от підлітки з окупованого Донбасу масово тікатимуть на українську територію, але виключати цього не можна. І тоді Україна має бути готова приняти своїх громадян і мати алгоритм дій.

Втекла чи заблукала: Історія дівчинки з Горлівки, яка прийшла полями в Україну і залишилася

27 травня 16-річна дівчина з Горлівки вийшла полями з “ДНР” на українську територію біля селища Верхньоторецьке.  Повідомлялося, що насправді вона не втекла навмисно, а просто заблукала. Тим не менш, дівчина повертатися в Горлівку не захотіла, вона сирота, з родичів має тільки бабусю з якою склалися складні стосунки. Дівчину віддали під опіку ювенальної превенції Донецької області, соціальних служб та поліції.

Начальниця відділу комунікації в поліції Донецької області Олександра Гаврилко каже, що на її пам’яті це такий другий випадок, коли дитина перетнула сама лінію розмежування. “Таке трапляється точно не кожного дня, і це на сьогодні скоріше виключення, ніж тенденція. Тому, якогось прописаного у законі алгоритму роботи з такими дітьми немає, поліція діє стандартно, так, як у випадку з будь-якою неповнолітньою дитиною, яку знайдено без батьків і опікунів”, – зазначає вона.

За словами Гаврилко, поліцейські разом з ювеналами опитують дитину, встановлюють коло її близьких, викликають медиків, аби пересвідчитися, що зі здоров’ям усе рагазд, перевіряють, чи стоїть дитина на обліку. Якщо дитина надто маленька і не може назвати своїх батьків чи родичів, підключаються слідчі і розшукують їх. До того ж поліція працює у тісній взаємодії з соцслужбами, зі службою у справах дітей, зокрема.

Щодо інформації про подальшу долю дівчини з Горлівки: чи віддали її до патронатної родини, чи відправили у дитбудинок, чи вона повернулася в Горлівку, у поліції не повідомляють, а радять ЗМІ писати запит.

Втеча дітей з “ЛНР” і “ДНР”: Чи були такі випадки раніше

Військовий волонтер і колишній боєць ЗСУ Тім Златкін на своїй сторінці у соцмережі розповів, що за роки війни особисто знає про численні випадки, коли діти переходили лінію фронту і знаходили прихисток на підконтрольній Україні території.  “Такої дітвори насправді я дюжини півтори ще зустрічав на життєвому шляху. У минулому році, наприклад, довелося під Чернігів пертися забирати на кордоні школярку, її тітка з Єнакієвого через Росію у Білорусь вивозила. У всіх різні шляхи в Україну”, – зазначив він.

Всі перераховані Златкіним випадки траплялися в Донецькій області приблизно з 2015 по 2020 рік.

Що очікує на підлітків з “ЛНР” і “ДНР” після втечі на українську територію: Пряма мова юриста

Юрист і адвокат Ігор Чудовський – керуючий партнер АО “Чудовський і партнери”, розповів про правові аспекти роботи з неповнолітніми з окупованої території:

Ігор Чудовський

“У разі, якщо неповнолітня особа самостійно, без супроводу батьків чи опікунів, перетнула лінію розмежування і виявилася на підконтрольній території України, подальшою її долею повинна займатися Служба у справах дітей.
Дана служба надасть тимчасове житло дитині, речі першої необхідності, в разі потреби медичну допомогу, послуги психолога і т.д. У дитини дізнаються ПІБ, звідки вона, хто батьки, чому вирішила перетнути лінію розмежування, або ж це було випадково.

Що стосується повернення дитини на тимчасово непідконтрольну територію України, то це можливо лише в разі, якщо за нею прибудуть батьки чи опікуни з відповідними підтверджуючими документами. На батьків/опікунів швидше за все складуть адміністративний протокол за неналежне виконання батьківських обов’язків, можливо сім’ю або дитину поставлять на облік неблагополучних сімей і дітей, які виховуються в них.

Якщо у батьків все в порядку з документами, і дитина не проти повернутися на тимчасово непідконтрольну територію України, тоді робиться пропуск на сайті СБУ, тоді сім’я благополучно повертається додому.

Але в разі, якщо дитина не досягла 14-ти річного віку, вона не може за своїм бажанням залишитися на підконтрольній території України і не повертатися з батьками/опікунами додому. Якщо дитині 14 і більше років, її думка з приводу місця проживання повинна обов’язково враховуватися, і якщо на підконтрольній території України у дитини є родичі, вона може залишитися жити з ними, якщо вони не проти (ст. 160 СКУ).”

Журналіст регіональної редакції Depo.Донбас

і