Окупанти в ОРДЛО хочуть до 2025 року вилучити у місцевих жителів українські паспорти – Гармаш

LUGANSK, UKRAINE - APRIL 29, 2019: A person holds passports of the Russian Federation and Ukraine at a centre for issuing Russian passports to residents of the Lugansk People's Republic (LNR); located in east Ukraine, the self-proclaimed Lugansk People's Republic has been in military conflict with the government of Ukraine since 2014; on 24 April 2019, the President of Russia signed a decree to simplify the procedure for obtaining Russian passports for residents of Ukraine's Donetsk Region and Lugansk Region. Alexander Reka/TASS (Photo by Alexander RekaTASS via Getty Images)

Окупаційним «адміністраціям» в ОРДЛО ставиться завдання до 2025 року вилучити у всіх місцевих жителів українські паспорти, що повністю позбавить їх можливості відвідувати підконтрольну уряду територію та ізолює від України.

Фото: Youtube Укрінформ

Про це повідомив представник окремих районів Донецької області в Тристоронньої контактній групі від України Сергій Гармаш на прес-конференції «Права людини на сході України під час пандемії: як поліпшити роботу КПВВ на лінії розмежування», передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Укрінформу.

«Видача російських паспортів там (в ОРДЛО – ред.) прогресує. За моєю інформацією, ставиться завдання до 2025 року щоб там не було власників українських паспортів, тобто їх ще можуть вилучати. І тоді виникне вже проблема не (відновлення роботи – ред.) КПВВ, а можливості нашим громадянам в’їхати на підконтрольну територію України при відсутності українських документів. З огляду на те, що російські паспорти, я вже не кажу про «паспорти ДНР-ЛНР», ми не визнаємо, які видані незаконно, з нашої точки зору, громадянам, які проживають на окупованій частині. Тому проблема дуже серйозна», – сказав Гармаш.

За його словами, важко поки сказати, як цю проблему можна вирішити.

Гармаш також вказав, що окупанти не відкривають свої КПВВ на лінії розмежування не через пандемію COVID-19, а з політичних міркувань.

«РФ цілеспрямовано ізолює ці території від України. Це політика РФ щодо окупованих територій – ізоляція від України всіма засобами», – підкреслив він.

Як повідомлялося, 2 травня 2021 року у МВД Росії повідомили, що за два роки майже 530 тис. жителів окупованого Донбасу отримали російське громадянство в спрощеному порядку.

Президент України Володимир Зеленський вважає роздачу російських паспортів жителям окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) першим кроком Росії до анексії тимчасово окупованих територій Донбасу.

Нагадаємо:

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • 24 квітня 20220 року президент Росії Володимир Путін підписав закон, який спрощує отримання російського громадянства для громадян України, а також Білорусі, Казахстану і Молдови. Також глава Кремля підписав закон, який звільняє жителів окупованого Донбасу, які подають заяви про вступ до громадянства РФ, від сплати держмита.
  • 14 січня 2021 року Східна правозахисна група повідомила, що окупаційні адміністрації на кінець 2020 року видали жителям ОРДЛО понад 1,2 млн паспортів так званих «ДНР» і «ЛНР», а також понад 440 тис. паспортів РФ.
  • 30 квітня 2021 року в оприлюдненій на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні заяві Євросоюз висловив глибоку стурбованість з приводу продовження Росією видачі паспортів РФ в ОРДЛО, що суперечить Мінським домовленостям і є очевидним порушенням суверенітету України. В ЄС заявили, що ця політика Кремля викликає особливе занепокоєння, враховуючи заяви високопоставлених чиновників РФ про можливість початку військових дій для захисту інтересів цих нових паспортизованих громадян.

і