Тетяна Петренко: Київрада хоче загнати підприємців в корупційну тінь!

Чиновницький наступ на київських підприємців продовжується! “Мудреці” з складу нинішніх депутатів Київради створили проекти рішень, які можуть загнати в корупційну тінь, чи просто знищити тисячі тимчасових споруд, якими володіють  столичні бізнесмени. Як правило, це звичайні ФОП…

Добре, що загрозу вчасно помітили в Громадській організації “Київський міський Комітет порятунку бізнесу”.

Журналісти звернулися до співголови Комітету Тетяни Сергійовни Петренко з проханням прокоментувати ситуацію. Майже миттєво отримали детальний аналіз проектів, з яким варто ознайомитися всім власникам МАФ.

Тетяна Петренко: Київрада хоче загнати підприємців в корупційну тінь!

9 червня 2021 року на офіційному сайті Київської міської ради оприлюднено два проекти рішень Київської міської ради «Про деякі питання розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в м. Києві» та «Про затвердження зон розміщення на території міста Києва тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в м. Києві, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі та інших об’єктів торгівлі».

Головними розробниками  даних проектів регуляторних актів вказано депутатів Київської міської ради Д. Білоцерковець, В. Трубіцин, М. Нефьодов, В. Слончак, В. Прокопів.

Прохання до депутатів:

  1. Не виносити їх на розгляд, а у випадку включення їх до порядку денного комісій – не підтримувати дані проекти рішень на засіданні комісій Київської міської ради.
  2. НЕ підтримувати (НЕ голосувати «За») при розгляді даних проектів рішень на засіданні сесії Київської міської ради.
  3. За необхідності, зустрітись з представниками власників ТС (маємо ідеї і раніше напрацьовані проекти, які дадуть можливість навести в місті порядок з розміщенням та ТС та збережуть можливість працювати тисячам людей).

 

АРГУМЕНТИ

(проблематика цих проектів)

Дані проекти повністю суперечать Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21 жовтня 2011 року № 244 “Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності” із змінами станом на зараз. Статтею 28 ЗУ “Про регулювання містобуівної документації” встановлено, що розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування. Отже, чіткий порядок отримання паспорта прив’язки тимчасової споруди визначений лише Наказом 244, а жодним чином не рішенням Київської міської ради.

-Зараз в місті Києві встановлено кілька тисяч (за нашими приблизними підрахунками понад 2000) нелегальних МАФів, які не демонтують з 2015 року, які не платять в бюджет. Крім того, є 6000 ТС, які наповнюють міський бюджет. Якщо законним ТС припинять видавати документи, як це пропонується цими проектами рішень, буде більше десяти тисяч МАФів без документів, без платежів до бюджету, а демонтувати їх не зможуть, бо власники ТС будуть захищати власний бізнес. А це нагнітання ситуації, конфлікти, протести, – підкреслила Тетяна Петренко.

Зробити в один момент в Києві понад 10000 тимчасових споруд нелегальними – це пряма дорога до корупції. Адже жодна служба не впорається з демонтажем такої кількості обєктів навіть за 2 роки, а це значить, що почнуться неофіційні торги за останні місця в списках демонтажу тимчасових споруд.

Депутатів Київської міської ради намагаються ввести в оману, розповідаючи історії про власників мереж, великий бізнес, мільйони доларів щомісяця… Власники ТС – це в своїй більшості власники 1-4 кіосків. За рахунок роботи кожної тимчасової споруди фактично проживає вся сім’я: за ці невеликі кошти годуються, одягаються, навчаються діти власників ТС, їх співробітників. Багатьом із власників ТС коштів, зароблених від функціонування 1 чи 2 ТС вистачає лише на оплату комуналки, харчування або ліки.

Власники 1-4 ТС не мають коштів для участі в торгах (реєстраційні, гарантійні внески, потім пайова по торгам, відсоток за підписаний договір системі Прозорро, а ще вивіз сміття, сплата за землю).

Ми вже маємо невдалі приклади торгів та аукціонів на тимчасові споруди: зупинкові комплекси та пересувну торгівлю:

На прикладі зупинкових комплексів (ЗК): до торгів власниками тисячі ЗК було понад 100 підприємців, а після торгів – власниками стало менше 10 осіб. А старі підприємці навіть не мали можливості взяти участь в торгах.

Пересувна торгівля – взагалі в хаосі, ніякі торги не дали можливості навести порядок в цій сфері. Просто тепер зявилось два шляхи корупційних схем –через покровителів у владі і у зговорі з оператором КП «Міський магазин». Тому підтвердження купа скандалів, обшуків та кримінальних справ, що були протягом 2017-2021 року. А ще з 2017 року міський бюджет не отримав жодної копії від проведених мільйонних торгів про які часто розповідає мер В.Кличко та Д.Білоцерківець.

Депутати мають голосувати за рішення розуміючи всі сторони питання, а не лише позицію рейдерів, в яких все горить від бажання відібрати цілу сферу бізнесу. Дані проекти не дають відповіді на цілий ряд питань:

по якій процедурі будуть проходити торги, хто зможе взяти в них участь. Чи процедура буде виписана таким чином, як для зупинкових комплексів, коли 95% учасників ринку не змогли навіть взяти участь.

Чи забезпечать ці умови можливість збереження САМЕ малого та середнього бізнесу (ремонт взуття, преса, квіти, продукти харчування), а не створить умови для чергового віджиму на користь великого бізнесу.

Який розмір гарантійних та реєстраційних внесків? Чи матимуть можливість малі підприємці взяти участь у торгах?

Скільки місць буде продано для ТС на торгах в кожному районі, кожному окрузі?Чи враховані побажання жителів і депутатів в потребі ТС взагалі чи соціальних об’єктів (ремонту взуття, питної води, хлібо-булочних, молочних виробів)?

Де схема розміщення місць, які збираються продавати на торгах?

Чому порядок проведення торгів не можуть підготувати та прийняти депутати? Чому голова КМДА має робити це одноосібно?

Поділ на райони в яких можна оформити паспорти привязок та договори щодо пайової участі на ТС та райони в яких це здійснити буде не можливо – суперечить нормам Конституції України, зокрема, щодо надання гарантії того, що кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Заяви на оформлення подаються у наступних районах Солом’янський, Шевченківський, Дарницький, Деснянський, Голосіївський, Подільський. Зазначений пункт не передбачає подачу заяв на оформлення паспортів прив’язки у ще чотирьох районах, а саме Печерському, Оболонському, Дніпровському та Святошинському. Тоді, виникає питання, на підставі яких документів будуть законно розміщуватись тимчасові споруди у цих районах??

Наказом Мінрегіонбуду № 244 передбачено, що замовник – субєкт господарювання, який реалізує право розмістити ТС на підставі паспорта привязки ТС. Жодної норми щодо обмежено місця розміщення ТС не передбачено Наказом. Будь-який суб’єкт господарювання у будь-якому районі має право на розміщення тимчасової споруди! Не обмежуючись декількома районами!

-Наказ Міністерства від 21.10.2011 року № 244 не містить норм, що передбачають будь-які обмеження або повноваження орагну місцевого самоврядування щодо встановення заборон або обмежень на розміщення тимчасових споруд. Отже, норми на які вказує преамбула проекту рішення не дає законних підстав для розробки зазначеного проекту рішення Київською міською радою. – зауважила Тетяна Петренко.

 

Експерти вважають, що зазначені Проекти можуть реально дестабілізувати дрібний київський бізнес, що викличе масові акції проесту.

Тож давайте налагоджувати діалог!

Підготував В.Тригуб

і