купити два десятки винищувачів F-15EX

Історичний час, відведений нам для життя на землі, не вибирає ніхто.
Ми живемо в час, коли доля існування нашої країни, життя, здоров’я і безпека громадян, потужна промислова інфраструктура України стали розмінною картою схибленого царька рабського сусіднього народу.
В такий час, як не дивно звучить, два десятки винищувачів F-15EX, що за різними оцінками мають реальну бойову ефективність як мінімум 1:7-1:8 до останньої версії Су-27 (Су-35С), краще зберігають масове здоров’я, ніж вакцинa Pfizer.
Майже $2 млрд. становив фактично розтриньканий “ковідний фонд” України.
Він співставний з сумою, потрібною для закупівлі 22-х найсучасніших винищувачів F-15EX в Америці.
Де ті гроші?
Кожен президент і депутат у Раді має закласти в безпеку щось для інших поколінь, так як це прийнято робити у американців.
Далі- про елемент безпеки, який служитиме наступні 30 років.
За бюджетним запитом DAF [Департамент повітряних сил США], на 2021 рік, кошторисна вартість одиниці F-15EX становить $87,7 млн.
В журналі Air Force Magazine вказувалася сума $87,8 млн.
Представник Boeing, не вказуючи ціну заперечував і сказав, що ціна буде меншою.
Сума $87,8 млн. розрахована журналом Air Force Magazine на основі аналізу плану бюджетних ($22,9 млрд) витрат на 2021 рік за контрактом на закупівлю 200 винищувачів у компанії Boeing. За іншими оцінками, вартість Block 1 [F-15EX] буде менше за $80 мільйонів.
Ціна $87,7 млн. для F-15EX мабуть дійсно є завищеною в пресі, оскільки раніше повідомлялося, що ціна одиниці останньої, 14-ї партії (Lot 14), більш дорогого F-35As від від Lockheed Martin становила $ 77,9 млн, включаючи його двигун.
Отже F-15EX, ціна якого теж включає 2 найсучасніших двигуни, має бути меншою за $77,9 млн. Про меншу ціну говорив на слуханнях у Конгресі начальник комітету начальників штабів.
Крім того, F-15EX має не тільки нижчу, ніж версія F-35A, ціну придбання, але й нижчу ціну 1-ї години польоту та вартість всього життєвого циклу.
Життєвий цикл F-15EX – це покоління, 30 років, не менше, судячи з того, скільки прослужили ті F-15C / D , які американцями вважаються застарілими і виводяться з експлуатації.
F-15EX- винищувач 4,5- го покоління. Законодавцями, представниками Об’єднаного комітету начальників штабів i Пентагону його визнано зараз більш необхідним для ВПС США на цей час, ніж навіть вже не значно дорожчий за нього F-35 п’ятого покоління.
F-15EX має потужний оновлений планер EX, нові двигуни, нову авіоніку, збільшений набір зброї, сучасний дизайн істотно випереджає дизайн McDonnell-Douglas 1960-х років.
З будь-яком літаком світу він може вступити в бій з дальньої дистанції, понад 120 км. І це не межа- останні його ракети АІМ-120D мали дальність 180 км.
Літак оснащений суперсучасними, як і F-35, апаратно- програмними системами: системи пасивно- активного попередження та виживання Eagle Passive Active Warning and Survivability System (EPAWSS), комп’ютером Operational Flight Program (OFP) 9.1, радаром APG-82 та вже випробуваною на F/А-16 і F/A-18E пасивною довгохвильовою інфрачервоною сенсорною підстанцією для дальнього високоточного виявлення, відстеження і супроводження повітряних цілей від Lockheed Martin [Legion IRST Pod], з датчиком IRST21 та вдосконаленим процесором .
F-15EX і F-35A мають різні, але багато в чому і подібні, вимоги і обладнання.
Lockheed Martin будує винищувач F-35A, орієнтуючись на прорив ворожої ППО в наступі.
Boeing побудував винищувача для забезпечення переваги в повітрі в т.ч. над власною територією.
Отже, якщо F-15EX коштує $77 мільйона, то ковідний фонд України співставний із забезпеченням закупівлі 23-х літаків, здатних відбити будь- яке бажання пілотів Хуйла пересікати повітряний простір України.
Якщо ми уникнемо війни зараз, це не означатимо, що ми уникнемо її ще за нашого життя- вже занадто велика різниця між Україною і її сусідами з деспотичними режимами управління та зомбованим населенням.
Дуже важливо, що США закуповують 200 одиниць саме цієї моделі літака для власних ВПС- що значить, він ще десятиліттями буде інтегруватися з тими видами ракет, бомб, радарів, засобів РЕБ, які сьогодні тільки проектуються.
Крім того, планер F-15EX вже перевірений у боях, роками експлуатації в різних широтах, в умовах перевантажень, різної якості ЗПП аеродромів, тощо- що зменшує ризики. Нова модель завжди несе нові проблеми, а грошей ризикувати Україна не має.
Закупівля в США F-15EX це не найшвидший і не найдоступніший варіант, оскільки винищувач є найсучаснішою зброєю і його продаж потребує складного погодження, але все- таки реальний спосіб, враховуючи зміну обставин у світі, оновити ПС України до рівня, що значно перевищує бажання агресора увійти в небо України.
Крім того, в розвиток програми Advanced Eagle (F-15K, F-15SA, F-15QA) $5 мільярдів вклали іноземні інвестори- союзники США, які отримають літак раніше.
І головне, закупівля в США F-15EX скорочує шлях до NATO або безпекового договору з Америку і заміняє мегатони слів і клятв. З дієздатним союзником дружити легше.
Для випробувальних польотів і навчання пілотів, окрім заводу Boeing в Палмдейлі [Palmdale] у Каліфорнії,перші партії F-15EX з квітня цього року мають направлятися на базу ВПС Еглін [Eglin] у Флориді.
Отже скоро з’являться нові публікації про цей винищувач, що грунтуватимуться на досвіді реальної експлуатації.
Американці не вважають авіацію РФ за суперника, здатного їм щось протипоставити в небі.
Судячи з їх оглядів, вони повністю переключилися на порівняння своїх можливостей з фланкерами та невидимими літаками більш технологічно розвиненого Китаю.
Проте, навіть Китай нічого не може протиставити американським і філіппінським силам у разі можливого захоплення рифу чи проти тайвансько- американських і японсько- американських сил північніше.
Цікаво, що всі зазначені вище країни мають безпекові угоди з США і в американській пресі, коли мова заходить про загрози на певному театрі можливих бойових дій, вживаються як спільні, об’єднані сили.
Світ змінюється на наших очах. Він стає біполярним, США – Європа- Індія з одного боку і Китай в союзі з диктаторськими країнами – з іншого.
Це можливо відкриє для нашої демократії певні можливості, якщо ми нарешті припинимо обирати собі в лідери зрадників і придурків.

і