Про деолігархізацію України на тлі збільшення статків мільярдерів під час кризи

Forbes оновив рейтинг мільярдерів України, статки більшості українських мільярдерів зросли.

«Статки більшості українських мільярдерів значно зросли. І справа не тільки в показниках діяльності їхнього бізнесу. Минулої весни інвестори ще не були готові до пандемії, провідні біржові індекси світу істотно просіли, а нафта часом коштувала менше нуля. У березні 2021-го нафту б’є річні, а індекси – історичні максимуми» – зазначається в повідомленні Forbes .

Експертами вважається, що зростання статків пояснюють коливанням цін на сталь і нафту. Багатьом українським мільярдерам допомогло  зростання цін на сталь – за рік вона додала в ціні близько $300 і досягла рівня $700/т.

Так, статки найбагатшої людини України — Ріната Ахметова — зросли з 2,8 до 7,6 мільярда доларів. Тепер цей олігарх посідає 330 місце у рейтингу багатіїв світу. Найбільші активи Ахметова — в компанії «Метінвест» (3,3 мільярда доларів) та ДТЕК (2,1 мільярда доларів).

За підрахунками, статки усіх українських олігархів зросли сумарно на 7-8 млрд доларів.

Уявіть собі, доволі «грубі» гроші, враховуючи те, що діра у бюджеті нараховує приблизно таку саму суму. І тут виникає питання щодо ефективності державного менеджменту: якщо приватні структури, які належать фінансово-олігархічним групам, за рік жорсткої економічної кризи змогли не лише втримати свої позиції, а відповідно збільшити у рази свої статки, то чому Україна залежить від зовнішніх позик?

 

На мою думку, Україні не вистачає ефективного державницького менеджменту, який б дозволив в умовах пандемії не лише вирішити питання малого та середнього бізнесу, а ще й наповнити державну скарбницю.

Нагадаю заяву офісу президента України з приводу деолігархізації: «Дії президента Володимира Зеленського говорять самі за себе: за менш ніж два роки каденції він зробив для деолігархізації в рази більше, ніж будь-хто з попередніх президентів, без пафосних гасел і популізму».

і

About Дмитро Снєгирьов 1221 Articles
співголова ГІ "Права Справа"