Переяслав – Київ – Нью-Йорк: Що відомо про українське коріння держсекратаря США Блінкена

Державний секретар США Ентоні Блінкен часто згадує про те, що його родичі іммігрували до США з території України. А якщо точніше – з Києва. Однак відома дослідникам історія родини Блінкен, чи як тоді вони називались, Блінкін, починається раніше.

Перші згадки про родину держсекретаря США Ентоні Блінкена в книзі родоводів з Переяслава датуються 1874 роком. Янкель і Рись Блінкіни мали чотирьох синів і двох дочок. Їхній молодший син Меєр, який згодом іммігрував до США, народився у 1877 році.

Державний архів Київської області
Державний архів Київської області

“Вони приїхали в Переяслав із Золотоноші, – розповідає дослідниця єврейських родоводів Надія Ліпес. – У них було прізвище Блінкін – і Меєр, прадідусь Ентоні Блінкена, писав своє прізвище через “І” – БлінкІн, а не БлінкЕн”.

Зрештою, Меєр Блікнін перебрався до Києва. Там він одружився з старшою на рік Ганною-Махле Туровською. Весілля зіграли в хоральній синагозі на Київському Подолі, яка зараз стоїть на вулиці Щекавицькій. Через два роки в них народився первісток – Мойше, тобто Мойсей, дід нового держсекретаря США.

Згодом у пари народяться ще три сини: Соломон, Яків-Гершель та Віктор. На початку 1904 року сім’я Блінкіних почала імміграцію в США – першими вирушили Мейєр та 4-річний Мойсей. Спочатку в Гамбург, потім у Лондон, а звідти на кораблі – в Нью-Йорк. Але по прибуттю батька й сина затримали для додаткової перевірки.

З архівів American Family Immigration History Center
З архівів American Family Immigration History Center

“В записах вказано, що Мейера відкликали з черги, – розповідає директорка центру історії імміграції американських сімей Джеккі Шалк. – Це було не через стан здоров’я. Ми лише знаємо, що поряд з його іменем в журналі стоїть хрестик, – нам невідомо, в чому була причина.

Але ми знаємо, що у Мейєра було з собою 10 доларів. У документі вони закреслені, і поруч написано 2. Це цікаво, бо в його сина, в якого нічого з собою теоретично не могло бути, виявилось 8 доларів. Схоже, батько просто засунув їх у кишеню дитини – думаючи, що його самого відправлять додому, а хлопчика залишать”.

Через 2 роки в США приїхала дружина з іншими дітьми. У Мойсея, який змінив своє ім’я на Моріс, згодом народилось двоє дітей. Один з них, Дональд Мейер Блінкен, згодом стане послом США в Угорщині – і батьком теперішнього дежрсекретаря США Ентоні Блінкена.

Прізвище Блінкін дуже специфічне, і скоріш за все, всі носії цього прізвища – родичі.
Надія Ліпес, дослідниця єврейських родоводів

Дослідниця єврейських родоводів Надія Ліпес каже, що в теперішнього голови Держдепу, скоріш за все, залишилась далека рідня по той бік океану: “Прізвище Блінкін дуже специфічне, і скоріш за все, всі носії цього прізвища – родичі”.

За даними української мапи прізвищ, в Україні зареєстровано щонайменше 24 людини з прізвищем Блінкін чи Блінкіна. Найбільше – у Харківській та Запорізькій областях.

Дивіться також: Сенат США у вівторок затвердив Ентоні Блінкена на посаді Державного Секретаря США.

Сенат США у вівторок затвердив Ентоні Блінкена на посаді Державного Секретаря США. Відео

і