ТКГ погодила нові ділянки розведення сил на Донбасі

В рамках робочої групи з безпеки Тристоронньої контактної групи були досягнуті домовленості про 20 ділянках розмінування в межах оновленого плану, передбаченого комюніке Паризького саміту “Нормандське четвірки” від 9 грудня 2019 року. Про це, в середу, 19 серпня  повідомила  прес-служба Офісу президента України.

Українська делегація також підтримала пропозиції “щодо чотирьох нових ділянок розведення сил і засобів”. Конкретні ділянки в повідомленні ОПУ не вказуються.

При цьому ще 14 липня український патріот і блогер з окупованих територій «IgorGirkin» звертав увагу на те, що офіцери з груп Цивільно-військового співробітництва Об’єднаних сил продовжують агітувати органи місцевого самоврядування та населення за необхідність створення нових ділянок розведення сторін. Зокрема, у Донецька в Первомайському, Яснобродівка і Новопокровському; а на СТАРОГНАТІВСЬКЕ плацдармі (між Донецьком і Маріуполем) – у Гранітного.

Днями «IgorGirkin» вказував на аналогічну роз’яснювальну роботу ГВС в трьох прифронтових селах під Маріуполем, у трьох інших населених пунктах у Донецька і в Новогнатівка.

Нагадаємо, головні ризики ділянок розведення для населених пунктів складаються в можливості порівняно легкого заходу диверсантів противника під виглядом місцевого населення. З іншого боку, в Золотому і Станиці Луганській за час існування ділянок таких інцидентів начебто поки що не було.

У повідомленні ОПУ також зазначається, що домовленості від 19 серпня дозволять просунутися у виконанні домовленостей лідерів “нормандського” формату, досягнутих в Парижі, і наблизитися до проведення саміту “нормандської четвірки” в Берліні. “Українська сторона підтримала необхідність розробки рамкового рішення ТКГ з протимінної діяльності, що допоможе оптимізувати подальшу роботу з цього питання”, – йдеться в повідомленні прес-служби. 

і