космос вже став новим кордоном

Велика Британія і США заявили, що Росія провела в космосі випробування зброї. Йдеться про апарат, який може знищувати супутники на навколоземній орбіті.

Міністерство оборони Росії раніше заявляло, що використовують нові технології для перевірки російської космічної техніки.

США і раніше висловлювали стурбованість через збільшення активності російської супутникової програми. Але це перший випадок, коли звинувачення з приводу російських випробувань в космосі висунула і Британія.

Кілька днів тому опублікували доповідь, в якій йшлося, що британський уряд сильно недооцінив загрозу, яку представляє Росія.

Віцемаршал авіації Харві Сміт, який очолює британське космічне управління, оприлюднив у четвер заяву, в якій говориться, що Лондон стурбований такою поведінкою Росії.

Це, за його словам, загрожує мирному використанню космосу. Запущений Росією на орбіту апарат володіє характеристиками, які свідчать про його військове призначення.

“Ми закликаємо Росію більше не проводити подібних випробувань”, – додав Харві Сміт.

 

У той же день помічник держсекретаря США з міжнародної безпеки і нерозповсюдження Крістофер Форд звинуватив Москву в лицемірстві після того, як Росія запропонувала розповсюдити контроль над озброєннями на космос.

“Москва прагне обмежити можливості Сполучених Штатів, хоча явно не збирається зупиняти свою власну космічну програму”, – сказав він.

Росія, разом з Британією, США, Китаєм і ще більш ніж 100 державами, взяла на себе зобов’язання дотримуватися міжнародного договору про використання космічного простору. Він передбачає, що космос відкритий для дослідження будь-якими країнами і лише в мирних цілях.

За словами кореспондента ВВС з питань оборони Джонатана Біла, цей інцидент збільшує ризик початку перегонів озброєнь в космосі.

Інші країни також розробляють космічні технології, які можуть застосувати у військових цілях.

США заявляють, що Росія застосувала ту ж технологію, яка викликала занепокоєння Вашингтона в 2018 році, а також на початку цього року.

Тоді, за заявою США, російські супутники здійснювали небезпечні маневри в безпосередній близькості від американського супутника.

Голова космічного командування збройних сил США Генерал Джей Реймонд сказав, що, хоча Росія і не завдала шкоди у цьому інциденті, така поведінка є ще одним свідченням того, що Москва випробовує зброю космічного базування.

Аналіз

Джонатан Маркус, кореспондент ВВС з питань оборони

Проведене Росією випробування протисупутникової зброї, про який повідомляють США, цілком вписується в ту активність, яку Росія проявляє останнім часом у космосі. У лютому американські військові заявили, що два російські супутники маневрували надто близько до американського, а в квітні Москва провела випробування протисупутникової зброї наземного базування.

За останні кілька десятків років тільки чотири країни – Росія, США, Китай і Індія – продемонстрували наявність у них можливостей для боротьби з супутниками. Протисупутникові боєголовки розміщувалися на ракетах або літаках.

Крім того супутники підсвічувались за допомогою лазера.

Але очевидно, що Москва також розглядає можливість використання одного супутника для знищення іншого. Інтерес до подібної зброї зростає, зважаючи на те, як ми залежимо від орбітальних апаратів, що займаються, наприклад, збором розвідданих, забезпеченням зв’язку, навігацією і раннім оповіщенням.

Договору, який би прямо забороняв або обмежував подібні озброєння, не існує, хоча деякі країни говорили про необхідність такої угоди.

Але з військової точки зору космос вже став новим кордоном. Цілий ряд країн сформували у своїх збройних силах спеціальні підрозділи, які займаються як оборонними, так і наступальними аспектами захисту своїх життєво важливих космічних систем.

Що сталося?

Останнє випробування нового російського супутника відбулося 15 липня. Тоді Міноборони Росії заявило про перевірку працездатності новітнього малого супутника-інспектора, за допомогою якого з близької відстані обстежили інший вітчизняний апарат.

За інформацією відомства, супутник-інспектор зібрав цінну інформацію про технічний стан космічного апарату.

Космічне командування США повідомило, що 15 липня від супутника “Космос-2543” відокремився інший об’єкт, позначений в каталозі номером 45915. Є свідчення того, що Росія провела неруйнівні випробування космічного протисупутникової зброї, заявили у США.

Як заявляють американські військові, відділення об’єкта 45915 від материнського апарату сталося поблизу іншого російського супутника. Нинішні випробування не виглядають як тестування супутника-інспектора, йдеться в заяві.

Згідно з інформацією спеціалізованого сайту Space-track.org, що відстежує дані про рух супутників, 18-а ескадрилья контролю космічного простору ВВС США продовжує спостереження за об’єктом на орбіті.

ввс

і