УНІВЕРСАЛ ПОЛЬСЬКОГО КОРОЛЯ КОЗАКАМ

ВІДНАЙДЕНО ОРИГІНАЛЬНИЙ УНІВЕРСАЛ ПОЛЬСЬКОГО КОРОЛЯ СТЕФАНА БАТОРІЯ УКРАЇНСЬКОМУ КОЗАЦТВУ!
Відомо, що восени 1578 року між Варшавою і Запорозькою Січчю було підписано угоду про військову службу козаків, що називалася “Postanowienie z Nizowcy”.

У зв’язку з цим, король Стефан Баторій надіслав до України королівський прапор та інші клейноди. «Старшим» над реєстровими козаками було призначено черкаського і канівського старосту Михайла Вишневецького.

Також Війську Запорозькому було надано привілей на володіння Трахтемировим. Протягом 1579 – 1582 років декілька тисяч українських козаків воювало з Московським царством на стороні Польщі.

У 1582 році король видав універсал про оборону прав козацтва — «Uniwersal Stefana Batorego do ukrainnych urzednikow w sprawie poszanowania przez nich wolnosci Kozakow zaporoskich».
Оригінал цього важливого документу не був доступним українським історикам протягом багатьох століть. І от сьогодні нарешті публікуємо його оригінальний дублікат з королівської канцелярії!
Традиція називати Стефана Баторія «козацьким батьком» тривала в Україні протягом багатьох десятиліть та набула нового звучання з початком Національно-визвольної війни гетьмана Богдана Хмельницького.
Зображення:

Універсал короля Стефана Баторія на вольності Козакам Запорозьким. 1582 рік.
Архів головний актів давніх у Варшаві.
Дослідив:

Тарас Чухліб, доктор історичних наук, директор Інституту козацтва ім. Степана Бандери.
Дякую за допомогу доктору наук Дмитру Вирському.

і