Джевеліни в Україні, як і ті, хто пророкував, що їх ніколи не буде

Продаж Україні найсучаснішої летальної зброї США став не тільки холодним душем Москві, але й приводом замислитись над чесністю та професійністю прогнозів ряду політиків та експертів. Навіть поверховий пошук у google дозволяє відтворити ту депресивну картину посипання голови попелом протягом усіх 4 років війни, поки розбудовувались Збройні Сили.

Найбільш відвертим був Валентин Наливайченко. В листопаді 2017 року, напевне привертаючи увагу до своєї не дуже результативної поїздки до Вашингтону, політик заявив, що американську зброю нам не дають, нібито, через невміння керувати Збройними силами і корупцію. І це, незважаючи, що на той момент, питання надання летальної зброї Україні вже було вирішене політично.

Зрештою, так говорив не він один – у задоволені попіаритися на цій темі не відмовляв собі ні один опозиційний політик. Ненадання джевелінів прив’язували до будь-якої теми, до якої хотіли привернути увагу. Психологічно використовували подразник, щоб досягти дестабілізації аудиторії і потім, “паравозиком”, чіпляли будь-яку потрібну тематику.

Окрім політиків, звісно ж, ненадання американської зброї обговорювали сотні різноманітних експертів і почалося це з першого року війни.

Так у вересні 2014 року, коли Україна важко переживала чи не найбільші втрати за увесь час війни, Юрій Костюченко, якого тоді представляли експертом з питань безпеки і ризиків, написав, що “ніхто не дасть сучасної зброї нації, що впадає в мілітаристську істерику”. Тобто заради зброї нам пропонували витерти кров і усміхатися, простягуючи ворогу, що окупував частину нашої території, руку дружби і миру.

Навіть ті експерти, які є безумовними фахівцями у безпековій тематиці, ще два роки тому сумнівались, що українському президенту коли-небудь вдасться домовитись про отримання сучасної американської зброї. Володимир Заблоцький з інформаційно-консалтингової компанії “Defense Express” у жовтні 2016-ому так висловлював свою недовіру: “Важко позбутися думки, що насправді наші західні партнери і союзники всерйоз мають намір надати Україні летальну зброю. І що обіцянки на цей рахунок – не частина політичної гри…”

Читаючи в ретроспективі скептичні думки експертів та фальшиві опозиційні заяви, можна лише уявити яка робота була проведена президентом і українськими дипломатами для того, що сьогодні українські військові розпочали тренування з отриманими протитанковими ракетами Джевелін.

І якщо рік тому журналіст УП Олексій Братущак нарікав на відсутність сучасної зброї в армії, то цьогоріч крім американських “ручних” ракет до війська почнуть надходити і сучасні українські розробки. Пишу це в блозі, бо про позитивні новини ніхто не напише у більшості ЗМІ, які давно наскрізь отруєні негативом.

Головне, щоб слухаючи чергові експертні думки та політичні заяви, ми не втрачали голови і розуміли, що дійсність не настільки безрадісна і депресивна як нас намагаються переконати.

Віктор Уколов Політолог, колишній журналіст

і