Ситуація з коронавірусом на території ОРДЛО: міфи та загрози для України

В Україні набирає обертів епідемія коронавірусу COVID-19. Загальна кількість інфікованих у країні людей на 3 квітня сягнула майже 942 і 23 випадків закінчилися летально. Утім, окрім громадян, які нещодавно повернулися з-за кордону, існує ризик проникнення інфікованих осіб з тимчасово окупованих територій Донбасу.

Варто зазначити, що офіційні заяви як України, так і окупаційної влади «Л/ДНР» щодо кількості інфікованих коронавірусом, не відповідають дійсності. Справжні дані про масштаби епідемії засекречені – окупаційна «влада» псевдореспублік розпорядилася усім пацієнтам з підозрілими на коронавірус симптомами, оформлювати діагноз виключно як ГВРІ або ГРЗ. На сьогоднішній день у «ЛНР» офіційно зафіксована одна заражена коронавірусом людина. Це мешканець Слов’яносербського району, він госпіталізований у четверту лікарню.

Інформація Головного управління розвідки Міноборони України про те, що в ОРДЛО у 7-й лікарні Луганська від коронавірусу померли 9 осіб, не відповідає дійсності. Ця лікарня не входить у перелік шести інфекційних стаціонарів, які сьогодні розгорнуті на території «ЛНР». Ця оприлюднена недостовірна інформація, свідчить про низький рівень поінформованості української розвідки.

Так званий «головний санітарний лікар» «ЛНР» Дмитро Докашенко повідомив, що в ОРЛО були зафіксовані понад 270 випадків захворювань з підозрою на коронавірус. Раніше він повідомляв, що станом на 29 березня на обсервації в медустановах знаходилися 221 хворих. Примітно, що за офіційною статистикою, 13 березня на тимчасово непідконтрольній Україні Луганській області на карантин з підозрою на коронавірус були поміщені 14 людей. А вже за тиждень у офіційних документах були вказані 54 звернення, з яких на обсервацію були поміщені 22 особи. Нагадаю, станом на 3 квітня зафіксовано вже понад 270 випадків захворювань з підозрою на коронавірус, що свідчить про високу динаміку розповсюдження цієї смертельної хвороби.

До речі, не виключено, що інфекція була занесена в «ЛНР» з території Росії – ще на початку березня у ЗМІ з’явилася інформація про зафіксовані у російському місті Воронеж випадки ураження коронавірусом. Причому їх виявили саме у вихідців ОРЛО.

В свою чергу, у так званій «ДНР» зафіксовані 43 летальних випадки, але їхній діагноз оформлено як «свинячий грип». Згідно з офіційною статистикою, в ОРДО на коронавірус здала аналізи 131 людина. На самоізоляції на дому перебувають 8747 осіб, з них в умовах стаціонарних відділень – 118. Водночас, повторюся, більшості пацієнтів із симптомами коронавірусу, ставлять діагнози ГРВІ та ГРЗ.

В аптеках та лікарнях «Л/ДНР» колосальна нестача препаратів і медичних масок. У місті Алчевськ налагодили виробництво захисних масок, але цієї кількості не вистачить для того, аби забезпечити усіх мешканців «ЛНР».

Крім того, в ОРЛО спостерігається гостра нестача лікарів – рівень недоукомплектованості медичних працівників сягає 40%. Більшість спеціалістів виїхали на підконтрольну Україні територію, а тих, які лишилися, недостатньо для протистояння епідемії. Водночас, інформація про те, що в ОРЛО відсутні тести на діагностування коронавірусу, не відповідає дійсності – минулого тижня з Росії до «ЛНР» прибув вантаж з тестами для діагностики хвороби.

Що стосується карантинних заходів, то з 18 березня «міністерством державної безпеки» «ЛНР» був заборонений пропуск на територію РФ пасажирських автобусів з реєстрацією «ЛНР». Таким чином, влада Росія ввела режим карантину. Втім, уже за тиждень цю постанову скасували і дозволили перетин кордону, але виключно транспортними засобами з російською реєстрацією. Таким чином, Москва заблокувала в’їзд транспорту з номерами «псевдореспублік».

З 23 березня був оголошений карантин у дошкільних учбових закладах «ЛНР», а 30 березня карантин впровадили у всіх школах та вишах – заклади перейшли на режим дистанційного навчання. Рішенням т. зв. “надзвичайної санітарно-протиепідемічної комісії” закриті підприємства громадського харчування, ряд закладів і установ, а також призупинили роботу об’єктів торгівлі непродовольчими товарами.

Додам, що на підконтрольній Києву території Луганської області також були зафіксовані випадки інфікування коронавірусом. Головна лікарня, що приймає таких хворих, розташована у місті Рубіжне. Однак умови для проведення обсервації там вкрай незадовільні.

Досить плачевна ситуація і з іншими медичними закладами Луганщини. Розпорядження голови Луганської ОДА про підготовку санаторію-пансіонату «Привілля» для потреб обсервації, фактично не виконано. Пансіонат належить ПАТ «Лисичанськвугілля» і має борг за електроенергію на кілька сотень мільйонів. Є також проблеми із забезпеченням пацієнтів якісною питною водою.

Щодо ризику проникнення інфікованих коронавірусом людей з ОРДЛО в Україну.

Загроза існує і вона досить висока. Попри закриття контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування, біля селища Жовте у Слов’яносербському районі Луганської області досі функціонує нелегальна переправа. За умовну платню 1500 гривень, на човнах з «ЛНР» в Україну перевозять т.зв. «пасажирів». Раніше це коштувало 1000 гривень, ставку нещодавно підвищили у зв’язку з епідемією коронавірусу.

Причому ця «переправа» функціонує і контролюється обома сторонами конфлікту. У ЗМІ повідомлялося про те, що правоохоронці затримали осіб, які займалися цими нелегальними перевезеннями. Однак це не вирішило проблему, а лише приховало подальші оборудки – організатори змінили місце розташування переправи і вона продовжує діяти. Цей випадок свідчить про те, що «кому війна, а кому мати рідна. На жаль, це не єдиний приклад нелегальних «дірок» на лінії розмежування, з яких «годуються» обидві сторони.

Я прогнозую зростання кількості інфікованих коронавірусом в ОРДЛО. Їх буде складно лікувати через брак препаратів і медиків. Це загрожує виникненням на тимчасово окупованих територіях Донбасу масштабних епідеміологічних районів, та їхнього подальшого розширення на Україну.

Для інтернет-видання UA.NewsИсточник: https://censor.net.ua/b3186722

і

About Дмитро Снєгирьов 1221 Articles
співголова ГІ "Права Справа"