Фейсбук розблокував “Східний Донбас”!

Закінчилася ганебна епопея з блокуванням чи не єдиного україномовного сайту зони АТО “Східний Донбас”!

Сила преси – втрутилися ЗМІ, і Факебук відразу розблокував сайт газети “Східний Донбас”. Ні повідомлення, ні вибачення, ні пояснення…

Хамська поведінка адмінів транснаціональної соціальної мережі!

Факебук стрімко перетворюється у гігантський електронний концтабір, де боти, роботи і анонімні адміни роблять все, що заманеться. Не звертаючи уваги ні на права людини, ні на свободу преси, ні на законодавство суверенних держав! І з цим час щось робити на офіційному рівні.

В конкретному випадку з сайтом “Східний Донбас” – офіційно зареєстрованим виданням, маємо чітке порушення законодавства України про свободу преси і захист прав журналістів. Більше того, можна говорити про злочин, вчинений проти вільної преси! Нині юристи дискутують з цього приводу…

Ситуацію загострює і те, що видання зареєстроване у Старобешівському районі Донецької області, нині окупованому проросійськими терористами. Сайт принципово україномовний, займаючи переконану проукраїнську позицію. Редакція нині у Дружківці, на території, підконтрольній українській владі.

Ми розуміємо, що сайт комусь дуже заважає, і розцінюємо блокування як провокацію путінської вати з окупованих земель. Це звичайний стиль мафії ДНР. До того звикли.

Дивує наївність відповідальних адміністраторів такої гігантської корпорації як Фейсбук! Чому ви підігруєте терористам ДНР і провокаторам ФСБ?

Адже, “Східний Донбас” – маленький сайт, що лише стартував на професійному хостингу. І “завалити” “малюка” легко. Ніхто б і не помітив. Як і наші скарги адмінам. Саме тому ми і звернулися до колег за підтримкою. Пішли публікації. Лише після цього “злобний Факебук” зрозумів “помилку”, розблокувавши “Східний Донбас”! Знову ж без відповідного повідомлення, пояснення, вибачення! Коли знову забаните?

Сайт якого українського ЗМІ блокують наступного разу? І за що? Хто?

Все це унеможливлює інформаційний бізнес в рамках лише одного Фейсбуку. Маємо ненадійного, неконтрольованого, непередбачуваного, підлого партнера з поширення суспільно значущої інформації. Це навіть не партнер, а провокатор, який використовується добрим десятком різноманітних спецслужб. Факебук – ганебне, упосліджене явище!

Більше того, через нього страждають люди, у тій же Росії та інших тоталітарних країнах, які через невинні репости опинилися за гратами. І де реакція міжнародної корпорації? Де заяви на захист жертв соцмережі, звернення до лідерів демократичного світу? Тиша. Демонстративна.

Маю власні пропозиції.

Користувач Фейсбука має інформуватися, хто і на що скаржиться. Повинен мати можливість пояснити конкретному не анонімному адміну (хай навіть під номером), власні аргументи.

І закінчуйте підлу практику банів не зрозуміло за що і від кого! Це – фашистська тактика! Штучний відбір!

Взагалі, варто проаналізувати політику Фейсбуку на критерії використання ідей нацизму, фашизму, проявів расової вищості певних національностей. З певними релігійними особливостями такої собі богообраності…

Таке враження, що Факебук – електронна модель Нового світового порядку, яку поступово впроваджують і в реальне життя народів.

Щось не подобається такий підлий і безвідповідальний анонімний “порядок”…

Час повернути Фейсбук у чіткі демократичні рамки, згідно чинного законодавства кожної країни!

Віктор Тригуб, редактор газети “Східний Донбас”

 

і