Обмін полоненими: коли і на яких умовах звільнять кримських татар

Обмін полоненими – одна з важливих складових переговорів щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі. Президент Зеленський вже встиг заявити, що більшість у наступному списку – кримські татари.

Утім, на мою думку, помилка включати кримських татар у загальний список на обмін. Повинен бути окремий список кримських татар, яких Україна вимагає звільнити. Щоб, власне, показати юрисдикцію українського права над Кримським півостровом.

Водночас, Росія наполягатиме, що більшість кримських татар – фігуранти карних справ – їх незаконно звинувачують у тероризмі. І в Кремлі говоритимуть, що немає жодних переслідувань за національно-етнічною приналежністю.

Є пастки Росії. Якщо кримських татар звільнять без юридичної очистки, то Україна визнає, що вони засуджені по кримінальних статтях – участі в так званих терористичних організаціях. І ми гратимемо за російським сценарієм.

Нагадаю, за час окупації Росією Криму вдалося звільнити лише двох кримських татар: Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза. Це відбулося ще в 2018 році. Наразі 88 кримських татар незаконно позбавлені волі за ніби терористичну діяльність. За шість років аенксії Росія ув’язнила десятки кримських татар.

5 березня 2020 року Зеленський повідомив, що українська сторона в Мінську подала список з понад 200 прізвищ для майбутнього обміну утримуваними особами. 6 березня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що до списку на обмін включено 86 незаконно ув’язнених кримських татар.

Щодо умов, які може поставити Росія для звільнення кримських татар. На мою думку, Кремль наразі наполегливо шукає шляхи відновлення Україною водопостачання в Крим. Інакше, в Криму може статися екологічна катастрофа. Натомість, у Кабміні запевнили, що не розглядають можливості відновлення постачання води у Крим.

Тому, обмін полоненими і кримськими татарами зокрема, швидше за все, відбудеться до зустрічі в нормандському форматі, яка запланована на квітень. Але за це Кремль захоче виконання Україною політичної частини мінських угод. Щоб на зустрічі нормандського формату показати, що Росія пішла на поступки Україні. Або навпаки – звинуватити нас у невиконанні домовленостей у разі, якщо Київ відмовиться йти на умови Росії.

З одного боку, Україна повинна робити все, аби звільнити всіх незаконно ув’язнених заручників Росії. З іншого, Росія використовує обмін полоненими, як важіль політичного тиску на Україну, розхитування ситуації в середині країни і на зовнішній арені. Тому Україні важливо, не перейти червоні лінії під час переговорів і не завдати шкоди нашим національним інтересам.Источник: https://censor.net.ua/b3181402

і

About Дмитро Снєгирьов 1224 Articles
співголова ГІ "Права Справа"