Що має робити уряд Шмигаля, щоб зберегти довіру інвесторів

Зміна економічного блоку уряду посеред переговорів з МВФ здивувала західних інвесторів та аналітиків і позначилась на ціні українських державних облігацій.

Ми задали три питання американським експертам – про те, як зміна економічного блоку уряду вплинула на настрої тих, хто інвестує в Україну, чи справедливо розкритикував український президент Володимир Зеленський керівництво економічного блоку а також що робити новому урядові, щоб повернути довіру інвесторів.

Відео: Американські економісти про ефект урядових перестановок

Американські економісти про ефект урядових перестановок. Відео

Як вплинула зміна економічного блоку уряду на настрої інвесторів?

Час для перестановок обрано невдало, бо світові фінансові ринки і так неспокійні, вважає Еліна Рибакова, заступниця головного економіста Міжнародного інституту фінансів – впливової асоціації фінансового сектору США.

Еліна Рибакова
Еліна Рибакова

«Мене непокоїть те, що декілька подій сталось одночасно, які можуть вплинути на інвесторів та МВФ, – наголошує Рибакова в інтерв’ю «Голосу Америки». – Минулого року портфельні інвесторі багато інвестували до Українських цінних паперів. І це був аванс на майбутнє – серед здобутків мала бути програма МВФ та питання «Приватбанку».

Зміна економічної команди посеред переговорів з МВФ при таких великих інвестиціях ззовні у цінні папери та на тлі неспокою на світових ринках, це дуже ризиковано. Справді вважаю, що варто очікувати відпливу інвесторів».

Ерік Гонц
Ерік Гонц

«По-перше, це було неочікувано. – зауважує Ерік Гонц, експерт “Центру міжнародного приватного підприємництва” США. – По-друге, це не йде на користь у часи невизначеності. Коронавірус швидко поширюється і ринки реагують непередбачувано.

На мою думку, звільнити з посад Кабінет міністрів у цей час – дуже безвідповідально. Це може наштовхнути інвесторів у облігації, МВФ та інші сторони, зацікавлені в довгостроковому успіху та процвітанні України, на думку, що адміністрація не заслуговує на цю довіру. Ще одне питання – зміна міністра фінансів – головної переговірниці з МВФ.

Коли ця команда формувалась, багато хто непокоївся через їх молодість та недосвідченість. Вони шість місяців відбудовували довіру, відносини, наводили мости з інвестиційною спільнотою, МВФ. І вони досягли успіху в розбудові довіри. Тепер, висмикувати з-під них килим, не йде на користь Україні».

Все ж експерт не вважає, що зміна уряду відобразиться на тих інвесторах, які вклали гроші у реальний сектор економіки.

«Інвестори, які інвестували в підприємства, скоріш за все залишаться. Будуть питання щодо тих хто вкладав у облігації. Саме завдяки цьому притоку, Україну могла позичати гроші на виключно сприятливих умовах. Це було добре для уряду України, через те, що зекономлені кошти можна було спрямувати в інвестиції на інфраструктуру. Тепер адміністрація президента ввела цю непевність і я побоююсь, що в середньостроковій перспективі, довіра інвесторів постраждає».

Портфельні інвестори вже почали йти з українського ринку, говорить нью-йоркський фінансист Нік Стедміллер

Нік Стедміллер
Нік Стедміллер

«Ринок відреагував дуже потужно, – зауважує Стедміллер, директор з нових ринків нью-йоркської консалтингової компанії Medley Global Advisors​. – Ціни на українські облігації різко пішли вниз. Однак це ще не сильно вплинуло на курс гривні. Багато інвесторів, з якими я говорив, турбуються через ці зміни і найважливішою тут стала зміна міністра фінансів Оксани Маркарової і те, що на заміну їй прийшов Ігор Уманський. Маркарова мала дуже гарну репутацію серед міжнародних інвесторів та гарні робочі відносини з МВФ. Тому трохи дивно змінювати переговірника з фінансових питань посередині переговорів з МВФ».

Чи обґрунтовано Зеленський розкритикував економічний блок Кабміну у падінні виробництва та невиконанні бюджетних надходжень?

Нік Стедміллер: Я не бачу яким чином реформи прямо пов’язані з промисловим виробництвом. Ми чули щось подібне з січневого витоку розмови у Кабінеті Міністрів, коли Гончарук намагався розробити стратегію того, як пояснити пану Зеленському, що проект реформ має значний позитивний економічний потенціал в довгостроковому плані. Однак, не можна на основі місячних даних судити про успіх довгострокових проектів.

Якщо Зеленський справді хоче притягнути до відповідальності за реформи, чому він питає з міністрів, якщо його власна партія має підозрілих діячів
Ерік Гонц

Еліна Рибакова: Не хочу коментувати плани президента, бо він має більше інформації, ніж ми. Однак, з точки зору економіки зазначу – важко проводити швидкі зміни. Минулого року були озвучені дуже амбітні економічні реформи, наприклад земельна. Вони лише почали її втілювати. Наскільки мені відомо, МВФ не мав питань до українського бюджету також. Невирішені питання стосувались більше законодавства про банки.

Ерік Гонц: Ми пам’ятаємо, що найбільші перешкоди реформам чинила сама Рада і представники його є фракції. Ходять чутки, обґрунтовані, що деякі парламентарі є на зарплаті у олігархів і гальмують реформи та закладають міни уповільненої дії до реформаторських законів.

Якщо він справді хоче притягнути до відповідальності за реформи, чому він питає з міністрів, якщо його власна партія має підозрілих діячів.

Що має робити новий уряд, щоб повернути довіру інвесторів?

Новий уряд вже почав виступати за заявами про те, що вони хочуть поновити переговори з МВФ … Це важливий сигнал
Еліна Рибакова

Еліна Рибакова: Новий уряд вже почав виступати за заявами про те, що вони хочуть поновити переговори з МВФ. Вони хочуть конструктиву. Гадаю, це важливий сигнал, який запевнює інвесторів, що прогрес триватиме.

Зараз є обговорення стосовно Національного банку. Новини, які зараз є стосовно Національного банку трохи непокоять. Це установа, яка в дуже короткий термін досягла значного прогресу в плані покращення процесів, якості персоналу, інфляційного таргетування, лібералізації обмінного курсу, очищення банківської системи.

Дивіться також:

Прощавайте МВФ та інвестори? Експерти США коментують зміну уряду в Україні

Ерік Гонц: Гадаю, через гарну ситуацію в економіці, хтось переконав президента та його офіс, що їм не потрібне МВФ. Можливо на тепер це і правда. Однак Україна потребує схвалення МВФ, щоб інвестори побачили відданість реформам, інакше – відтік капіталу триватиме.

Нік Стедміллер: Найперше, має зробити новий уряд, це активно заявити міжнародним інвесторам і продемонструвати відданість досягненню домовленості з МВФ. Для мене цікаво, що Рада обговорює земельну реформу, яка не є ключовим для угоди з МВФ. Потрібно остаточно узгодити закон про неплатоспроможність банків. Відволікаючись на дуже складну і тривалу задачу земельної реформи, вони відкладають домовленість з МВФ.

Новий міністр фінансів Ігор Уманський та міністерство мають справжню нагоду заявити про відданість проведенню реформ та співпраці з МВФ, надіслати чіткий сигнал інвесторам. Інвесторам справді потрібна впевненість у намірах України на майбутнє в економічній політиці.

Велика увага буде до того, чи зволікатиме Україна з укладанням угоди з МВФ, з огляду на великі коливання у цінах на облігації.

Можливо Україні зараз і не потрібні гроші МВФ, але однозначно потрібне схвалення МВФ – запевнення, що вони переконані в просуванні реформ. Якщо інвестори цього не побачать, гадаю, відтік грошей триватиме.

і