Олександр Ярема постійно приїздив у зону бойових дій

Це призначення викликало щире схвалення експертів і представників громадянського суспільства. До управління молодіжною політикою повернули справжнього професіонала і патріота Олександра Ярему.

Міністр Володимир Бородянський представив голову Державного агентства розвитку молоді й громадянського суспільства Олександра Ярему.

Чомусь згадалася Друга лінія оборони АТО, засніжена Дружківка, щойно відроджений Донецький обласний художній музей, який я тоді очолювала, резонансна виставка “Плакати Майдану”, яку вороже сприйняли місцеві сепари… Обстановка була досить напружена… Ми чекали хоч якоїсь уваги на рівні області, з Києва… Самостійно пробивали інформаційну блокаду…

Мені дуже допоміг  візит тодішнього заступника Міністра молоді і спорту Олександра Яреми. Попри щільний графік, пан Олександр встиг заїхати до музею, знайшов час поговорити про майбутню співпрацю, пройшовся залою, роздивляючи вже історичні майданівські плакати та відтворені в експозиції елементи барикад …

Олександр Ярема постійно приїздив у зону бойових дій АТО-ООС, багато зробив для молодіжного руху і громадянського суспільства прифронтових територій.

“Наш сьогоднішній брифінг присвячений представленню голови Державного агентства розвитку молоді і громадянського суспільства Олександра Яреми”, – сказав В.Бородянський в Кабміні. Він зазначив, що раніше, обіймаючи посаду заступника міністра, Ярема опікувався саме питаннями, пов’язаними із підтримкою молоді.

Говорячи про завдання новоствореного агентства, Ярема зазначив, що воно зосередиться на розвитку діалогу та партнерства між державою та громадським суспільством, формуванні спільного порядку денного у багатьох сферах. У питанні формування культури волонтерства, громадської діяльності, на думку Яреми, “починати треба із дитячого садка, школи. Йдеться про запровадження програм, де б молоді люди поступово звикали до того, що волонтерство, громадська діяльність — це є норма”, – додав він. Агентство також працюватиме над зміцненням інституційної спроможності організації громадянського суспільства.

За словами його голови, увага буде спрямована і на залучення організацій громадського суспільна до участі у процесах ухвалення рішень, “щоб не було розриву, коли кожен працює над своїм завданням, а потім виникає багато ліній протистояння”.

 
Держагентство розвитку молоді і громадянського суспільства разом із МКМС працюватиме і над втіленням у життя програми мобільності молодих українців. Як зазначив на брифінгу заступник міністра культури молоді та спорту Олексій Сівірін, завдяки цій програмі молоді люди долучаться до активної діяльності, вона допоможе їм ідентифікувати себе як українців, підтримати громадське життя в регіонах.
“Впродовж літа, осені та початку зими близько 100 тисяч молодих людей віком від 14 до 21 року отримають можливість подорожувати з одного регіону в інший”, – сказав він.

В Україні цього року стартує велика програма мобільності молоді, яка дозволить 100 тисячам молодих українців відвідати різні регіони України, повчитися чомусь новому.

Про це в інтерв’ю “Прямому” розповів голова Державного агентства розвитку молоді і громадянського суспільства Олександр Ярема.

“Головне завдання, яке стоїть перед агентством – це велика програма, якої не було в сфері молодіжної політики ще в Україні, і в Європі мало де є подібне – це велика програма мобільності молоді. Тобто йдеться про те, щоб протягом цього року до 100 тисяч молодих українців матимуть можливість відвідати різні регіони України, повчитися чомусь новому, отримати нові знання, нові навички, і відповідно таким чином долучитися до більш активного соціального і суспільного життя”, – розповів Ярема.

Він зауважив, що до кінця цього року планують запустити онлайн-платформу, яка дасть можливість кожній організації, які беруть участь в різних конкурсах, які проводять органи державної влади на підтримку проектів, незалежно від того, де вона знаходиться… зголошуватись, подавати заявки і проекти, та відповідно перемагати в цих конкурсах.

“Програма “Мобільність” – початок роботи команд і формування команд регіональних починається з березня. Тобто це програма, яка охоплює дуже велику кількість старшокласників і студентів молодших курсів. Чому довго? Тому що це велика відповідальність. Ми розуміємо, що коли десятки тисяч молодих українців будуть мандрувати Україною, потрібно прорахувати всі деталі до дрібниць. Тому це потребує дуже важливого підготовчого етапу”. – додав Ярема.

Що стосується онлайн-платформи, то на сьогоднішній день вже сформоване технічне завдання.

“Як ми її собі бачимо? Ми хочемо, щоб вона була достатньо гнучкою під потреби різних органів влади. Бо ми бачимо досвід, коли деякі місцеві державні адміністрації проводять до десятка конкурсів для організації сфери культури, сфери соціальної роботи, сфери охорони навколишнього середовища. Для нас важливо створити платформу, яку можливо буде всім використовувати, тобто наскрізну. Тому її теж важливо правильно програмувати, щоб потім не доводилося багато чого переробляти. Тому ми розраховуємо, що близько чотирьох місяців відбуватимуться всі ці процедури: тендерні і програмування. І відповідно в тестовому режимі вона вже запрацює влітку”, – завершив Ярема.

Плани нового очільника Державного агентства розвитку молоді й громадянського суспільства досить амбіційні. Але  цілком реальні.

Експерти переконані, що пану Олександру швидко вдасться набрати в штат досвідчених професіоналів і розпочати повноцінну діяльність.

Досвід  у нього є! Молодь йому вірить!

Тож, бажаємо успіхів!

Наталка Іванченко

і