За сто днів перебування на посаді Гайдай не запропонував механізмів врегулювання кризової ситуації на Луганській ТЕС

Нещодавно прес-служба компанії ДТЕК оприлюднила інформацію, що “Нафтогаз України” вимагає від Луганської теплової електростанції (ТЕС) “ДТЕК Східенерго” самостійно припинити споживання газу з 7:00 01 лютого 2020 року.

Нагадаю, з 1 липня 2019 року Російська Федерація ввела ембарго на постачання вугілля з ШУ “Обухівська” в Ростовській області на Луганську ТЕС залізничним шляхом через окуповану територію, внаслідок чого ТЕС перевели на споживання газу. ДТЕК зажадав від уряду компенсувати збитки.

14 серпня 2019 року Кабінет міністрів прийняв постанову, що НАК “Нафтогаз України” повинен з 27 липня 2019 року постачати природний газ на Луганську ТЕС за ціною 2895 грн. за 1000 куб. м. (без ПДВ, транспортування та розподілу). У “Нафтогазі” тоді заявили, що настанням опалювального сезону буде 200-300 млн. грн. збитків на місяць. На наступний день в Кабміні заявили, що Луганська ТЕС буде отримувати природний газ без застосування регульованої спеціальної ціни.

За інформацією ЗМІ, Луганська ТЕС продовжила відбирати з системи природний газ, проте не оплачувала його. Станом на сьогодні загальний борг “ДТЕК Східенерго”, яка оперує Луганською ТЕС, склав 550,76 млн. грн.

В свою чергу ПАТ “Луганськгаз” поінформувало про те, що з метою запобігання несанкціонованого відбору буде здійснено припинення розподілу природного газу споживачу Луганській ТЕС. Для підтвердження номінації (продовження постачання газу), “ДТЕК Східенерго” має заплатити мінімальну суму оплати, або реструктуризувати борг.

4 лютого 2020 року на пресконференції з нагоди 100 днів перебування на посаді очільника Луганської області Сергій Гайдай заявив про те, що знайшов можливість продовжити постачання газу на Луганську теплову електростанцію.

За словами Гайдая, він був готовий до того, щоб домовитись з командувачем ООС, щоб у разі, якби хтось захотів перекрити ці вентилі постачання газу, наші військові почали на тій території проводити якісь військові навчання і не допустити туди газовиків.

Звертаю увагу на той факт, що керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації С. Гайдай пропонує вирішення економічних питань життєдіяльності Луганської області (сплату боргів за несанкціонований відбір газу) виключно адміністративними методами, а саме: із залученням підрозділів ЗСУ.

Разом з тим, за сто днів перебування на посаді керівника Луганської ВЦА п. Гайдай не запропонував реальних  механізмів врегулювання цієї кризової ситуації.

Основним проектним паливом Луганської ТЕС є вугілля марки “А”. Але, у разі переобладнання енергоблоків, ТЕС може працювати на вугіллі марки “Г”, яке видобувається на шахтах “Первомайськвугілля” та “Лисичанськвугілля”.

Існує позитивний досвід переоблааднання енергоблоків ТЕС з антрациту на вугілля марки “Г”. Так, наприкінці  2017 року  “ДТЕК Придніпровська ТЕС” підключила до об’єднаної енергосистеми (ОЕС) блок №7 і №8, які було переведено з антрациту на вугілля марки “Г” – газове. Варто зазначити, що вугілля марки “А” для потреб “ДТЕК Придніпровська ТЕС” везли за 400 км – з луганських шахт  об’єднань “Ровенькиантрацит” та “Свердловантрацит”, які наразі знаходяться на окупованій території.

Загальна вартість проекту склала 152 млн грн, а термін реалізації – чотири місяці. Нагадаю, термін передування С. Гайдая на посаді керівника Луганської обласної ВЦА – сто днів.

Примітно,що лише два переобладнані блоки дали станції економію імпортного антрациту в 90 000 тонн на місяць.

Таким чином, реалізація програми переобладнання енергоблоків Луганської ТЕС з антрациту на вугілля марки “Г” дасть можливість зняти соціальну напругу в регіоні, вирішити питання енергетичної безпеки області, посилити конкурентні позиції вугільних підприємств на підконтрольних територіях області і вирішити питання збуту видобутого вугілля.

В Луганській області наразі склалася критична ситуація на вугледобувних підприємствах у зв”язку з хронічною заборгованістю по заробітній платі. Нещодавно заступник глави парламентської фракції “Слуга народу” Максим Ткаченко повідомив, що Кабмін направив 169 млн. грн. на погашення заборгованостей по зарплаті перед шахтарями вугільних об’єднань “Лисичанськвугілля” та “Первомайськвугілля”.

А тим часом, прес-служба Луганської обласної ВГА повідомляє, що заступник керівника області Наталія Романенко провела засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За підсумками засідання, Департаменту ЖКГ  доручено підготувати лист до Президента України щодо відключення від газопостачання Луганської ТЕС, можливих наслідків припинення електропостачання Луганській області та необхідності надання номінацій на поставку природного газу в теплоелектростанції для генерації ‘електричної енергії.

Подібна реакція свідчить про нерозуміння проблематики області і відсутність чіткого плану соціально-економічного розвитку регіону. Натомість, енергетична стратегія повинна встановлювати можливий вектор структурної перебудови економіки області, на підставі переобладнання енергоблоків теплоелектростанцій з антрацитової марки вугілля на газову. Для Луганської області це означає посилення конкурентних позицій вугільних підприємств на підконтрольних територіях області, які видобувають переважно вугілля марки ” Г”.

Підсумовуючи, можу констатувати, що до діяльності керівників державних органів влади, які повинні докорінно змінити ситуацію в цих регіонах і зробити все можливе, щоб природно, а не штучно інтегрувати ці території в єдиний загальнодержавний простір, питань більше ніж відповідей.

і

About Дмитро Снєгирьов 1213 Articles
співголова ГІ "Права Справа"