Вирок Марківу: Чи пов’язані прокуратура Італії та спецслужби Росії?

Суд в італійському місті Павія ( регіон Ломбардія) засудив нацгвардійця Віталія Марківа до 24 років позбавлення волі за звинуваченням у причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі в 2014 році.

Звертає на себе увагу той факт, що підозру Віталію Марківу висунула прокуратура міста Павія (регіон Ломбардія).

Нагадаю, що у липні 2016 року регіональна рада Ломбардії проголосувала за резолюцію “Визнання принципу самовизначення Криму і зняття санкцій з Росії”. Ініціатива була представлена партією “Ліга Півночі”. Прийнята резолюція уповноважує раду Ломбардії взаємодіяти з національним урядом задля відновлення діалогу з Росією, зміни європейськими інституціями взаємин з РФ.

За інформацією аналітичного відділу ГІ “Права Справа”, італійський політик Лука Бартоні, представник партії “Ліга Півночі”, підтримує тісні стосунки з громадянкою РФ Іриною Осиповою. В Італії Осипова є керівником асоціації “Російсько-італійська молодь”. Асоціація “РІМ”, яку очолює Осипова проводить публічні акції на підтримку так званих “ЛНР” і “ДНР”. Сама Осипова тісно пов’язана з партією “Брати Італії” і є помічником глави партії Джорджії Мелоне.

Батько Ірини, Олег Осипов, професійний журналіст, який більше 20 років пропрацював кореспондентом інформагентства ТАРС, як у Москві, так і за кордоном, очолює в Італії російські культурні центри
“Росспівробітництво” і “Російський центр науки і культури”.

Серед “організацій співвітчизників”, які отримують організаційну і фінансову підтримку з боку РЦНК, – культурна асоціація “Русское поле”, яку очолює емігрантка з Росії Катерина Корнілкова. Корнілкова регулярно відвідує окуповані проросійськими бойовиками українські міста Луганськ і Донецьк, де зустрічається з ватажками терористів. В Італії очолювана нею організація періодично проводить акції на підтримку так званих “Л/ДНР”.

З 2014 року Ірина Осипова підтримує особисте знайомство з Андреа Пальмери, який наразі перебуває в окупованому Луганську й організовує звідти візити своїх співвітчизників у самопроголошеній “ЛНР”. Варто відзначити, що в окупованому Луганську вже встигли побувати член партії “Брати Італії – Національний альянс” Марроне і депутат Європарламенту від Італії Елеонора Форенца.

На вуличних акціях, які проводить Осипова, зафіксована присутність місцевих активістів “Координаційної ради солідарності з Донбасом”, засновником якої є Ораціо Ньєррі – політолог, лідер руху “Міленіум”, головний редактор журналу “Номос”. Тому абсолютно невипадковою виглядає участь Ньєррі у роботі “Міжнародного російського консервативного форуму”, що проходив у Санкт-Петербурзі.

Іншим учасником форуму від Італії був іще один італійський друг Осипової – Лука Бертоні, представник партії “Ліга Півночі”. “Ліга Півночі” – північно-італійська сепаратистська партія, яка виступає за надання провінціям П’ємонт, Венето та Ломбардія незалежності, тобто створення нової держави зі столицею в Мілані. Показовим є той факт, що у березні 2017 року керівництво партії “Ліга Півночі” та російська партія “Єдина Росія” підписали угоду про взаємодію для сприяння економічному та культурному співробітництву.

Першими ластівками цього “співробітництва” стала ціла низка антиукраїнських акцій в Італії, організованих за підтримки російських партнерів “Братів Італії”. Так, у Венеції відбувся мітинг на підтримку так званих “Л/ДНР”. На початку березня 2017 року у Вероні відбулася антиукраїнська конференція, в рамках якої була організована фотовиставка про події на сході України. Трактування подій було виключно з проросійської точки зору і носило відверто провокаційний антиукраїнський характер.

6 липня 2017 року в Мілані пройшла чергова антиукраїнська конференція за участі депутата парламенту регіону Ломбардія Вітторіо Песато та генерального консула Російської Федерації в Мілані Олександра Нурідзаде. Тема конференції – війна на сході України та недотримання українською стороною Мінських угод.

7 липня 2017 року аналітичний відділ ГІ “Права Справа” оприлюднює інформацію щодо проведення 12 липня 2017 року в Римі конференції, яка проходила під антиукраїнськими гаслами. Для участі у конференції були запрошені італійські депутати від партії “Брати Італії”, а саме: Акілле Тотара, Мауріціо Марроне та Даніеле Макріс, який позиціонує себе, як “президент Італійського центру культури” так званої “ЛНР”.

Варто зазначити, що Данте Каттанео – мер італійського містечка Черіана Лагетто, за чиєю вказівкою було встановлено скандальний монумент “Мученикам Одеси”, також є членом партії “Ліга Півночі”.

Показово, що проведення антиукраїнських конференцій і акцій відбувалося на тлі затримання італійськими правоохоронцями українського військовослужбовця Марківа за підозрою у причетності до загибелі у 2014 році на Донбасі журналіста Роккеллі.

На жаль,складалося враження, що українські дипломати вибрали позицію страуса і, ховаючи голову у вигаданий ними пісок, намагалися робити вигляд, що не помічають цієї відвертої антиукраїнської вакханалії.

У підсумку, ми маємо вирок, який здивував навіть прокурора у справі. Захист Марківа назвав вирок “політичним” і заявив про намір подати апеляцію.

Президент Володимир Зеленський вже звернувся до керівництва Міністерства закордонних справ і ГПУ щодо повернення до України нацгвардійця Віталія Марківа.

“Прошу забути про політичні розбіжності між новою владою і незміненими керівниками цих відомств і докласти максимум зусиль для видачі Україні колишнього бійця батальйону Нацгвардії імені Кульчицького Віталія Марківа. До того часу доручаю українським дипломатам в Італії постійно бути на зв’язку з нашим ветераном”, – заявив Зеленський.

Не протидіяти цій антиукраїнській вакханалії російських “агентів впливу” – це грати на боці ворога, основним завданням яких є зрив інтеграційних процесів України в європейські економічні та політичні структури, створення інформаційного супроводу для прийняття відповідних рішень.

і

About Дмитро Снєгирьов 1213 Articles
співголова ГІ "Права Справа"