Ростислав Тригуб: Варто взяти паузу в Євробаченні та зрозуміти, що ми хочемо

Велика хвиля обурення та суперечок від національного відбору на пісенний конкурс Євробачення зачепила багатьох громадян України, навіть тих, хто був осторонь цього.

Скандали, зрада, політика, підозри, аполітичність, новий стиль музики та війна думок – все це відбувалося під час відбору і після завершення все одно йде жваве обговорення.

Україна на конкурсі вже довгий час вважається  співучою державою, яка завжди проходила в фінал, щорічний представник є унікальним та відблискує чимось неординарним серед інших країн-учасників.

За останній час наша держава почала змінюватися в музичному напрямку: зірки 1990-2000-хх років, вже починають відходити, хоча їх все ще чутно на радіо, а новенькі – ще мало кому відомі через те, що вони лише починають заходити в шоу-бізнес не маючи досвіду та великої популярності серед народу. Саме через такі зміни на сцені та непросту ситуацію в країні – ми просто не готові до Євробачення.

Картинки по запросу євробачення 2019

Ще на початку відбору, для багатьох українців більшість конкурсантів була невідома та не сильно цікавилися цією подією, а спостерігачам за конкурсом та виступами України стало цікаво – хто ж з цих новеньких поїде до Ізраїлю цього року.

Спочатку список був такий: The Hypnotunez, LETAY, VERA KEKELIA, ЦеШо, YUKO, TAYANNA, Brunettes Shoot Blondes, BAHROMA, Braii Freedom jazz, KAZKA LAUD, Ivan NAVI, ANNA MARIA, КiRA MAZUR, KHAYAT.

Але, з часом TAYANNA різко відмовилася та віддала своє місце Maruv. Справжню причину такого рішення ми ніколи не зрозуміємо, тому що це дуже вплине на долю Maruv, а TAYANNA «вийде сухою з води».

Після першого півфіналу до фіналу потрапили Maruv, YUKO та Brunettes Shoot Blondes. Люди одразу ж почали цікавитися хто така Maruv та YUKO, тому що в усіх ЗМІ писалося, що вони гастролювали по Росії, а YUKO взагалі громадянка Росії. Почались питання та обговорення.

На другому півфіналі у фінал пройшли KAZKA, ANNA MARIA та Freedom Jazz.

Freedom Jazz отримав найбільшу оцінку від журі та глядачів, KAZKA, на думку багатьох, прийшли з «короною» на голові та думали, що своєю популярністю отримають найвищі бали, але пісня не всім була до вподоби і через це вони відчули поразку дуже емоційно.

Найскандальнішими стали близнючки ANNA MARIA, які мали чудовий виступ з достатнім досвідом, але є один нюанс: вони не змогли відповісти на питання «Чий Крим?», «Чому ваші батьки працюють на окупованих територіях?» і «Що для вас є УПА та Бандера?».

Завдяки їм в українців одразу піднявся інтерес – що ж взагалі відбувається на нацвідборі. Менш ніж за тиждень до фіналу всі прозріли, що троє з шести конкурсантів мають відношення до Росії (хтось гастролює, хтось громадянин Росії, а хтось «сидить на двох стільцях») – це викликало великий скандал. Глядачі почали ділитися на творчих аполітичних меломанів та патріотів, тих, хто вважає пісенний конкурс святом та на тих, хто вважає політичним: на доросле покоління та на молоде.

Похожее изображение

Не зважаючи на заяви Maruv, що вона не хоче обговорювати політику та просто співає, натиск на жалість від ANNA MARIA, які «хочуть представляти Україну, але не хочуть підставляти батьків» та рішення YUKO щодо прийняття українського громадянства, відмовляючись від російського, люди не сильно розуміють кого обирати серед таких непопулярних співаків на роль представника України.

У фіналі все ж таки виграла MARUV. Це перемога представників більшості серед молодого покоління, яке має таке бачення на сучасну музику, сучасні виступи, образи та не хочуть вплутувати це в політику. Через це і пішли  скарги від дорослого покоління, яке має свій світогляд та є більш політизованим.

Наразі чекають рішення від Суспільного мовлення – чи поїде MARUV на Євробачення чи ні. Якщо їй дозволять, то незадоволені патріоти будуть звинувачувати, що це неповага до країни, її захисників та ігнорування стану війни. Якщо заборонять, то аполітична молодь може обуритися, що «UA:Перший» робить шоу політичним та вже стали «хворими» через цю війну.

Від себе хочу сказати, що Україна зараз має конфлікт на рівні думок: хтось  робить акцент на стан в державі, а хтось просто на це не звертає уваги та продовжує жити своїм життям. Нам варто взяти паузу в участі на Євробаченні та зрозуміти, що ми хочемо від цього конкурсу та взагалі чого хоче країна: боротися з агресією чи радіти тому, що «маємо, те що маємо».

Картинки по запросу євробачення 2019

Окреме звернення до влади…

Якщо ви на трибунах акцентуєте, що ворог хоче нас знищити та робите усе можливе, аби цього не допустити… То чому  допускаєте до конкурсу «агентів кремля», а потім кажете, що, якщо хтось з них переможе – зробите усе, щоб не допустити їх до представлення України у міжнародному конкурсі?

Тепер, яке б ви рішення не прийняли, відповідальність буде лише на вас, тому що саме ви дозволили загострити цю ситуацію.

 

Ростислав Тригуб
сайт Музика України

 

і