Чому єпископа УПЦ МП не пустили в Україну?

Вікарія Київської митрополії УПЦ Московського патріархату єпископа Гедеона не пустили в Україну після його повернення зі США. Що відомо про цього священика та чому його не пропустили через кордон – в матеріалі DW.

Єпископ Української православної церкви Гедеон (Юрій Харон) так і не зміг перетнути український кордон. Далі паспортного контролю в аеропорту “Бориспіль” намісника Десятинного монастиря в Києві цього разу не пустили. 13 лютого Гедеон повертався із США, куди вилетів наприкінці січня.

Як повідомляється на сайті Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), у Сполучених Штатах він зустрівся з американськими конгресменами і передав їм та держсекретарю США Майклу Помпео офіційне звернення УПЦ, в якому церква просить розглянути випадки порушення прав і свобод віруючих.

Держприкордонслужба: “Паспорт є недійсний”

Ситуацію, що склалася після свого повернення в Україну, Гедеон назвав “релігійно-політичним тиском”. На його захист виступила й УПЦ МП. “Припускаємо, що має місце порушення прав громадянина України за релігійною ознакою, що може бути пов’язано з його діяльністю, як єпископа УПЦ”, – йдеться в офіційному коментарі юридичного відділу УПЦ МП.

У Державній прикордонній службі України всі звинувачення щодо політично вмотивованого рішення не пускати церковника на українську територію відкидають. Як повідомив у розмові з DW речник української Держприкордонслужби Олег Слободян, за інформацією авіакомпанії, літаком якої Гедеон прилетів в Україну, єпископ реєструвався на рейс за паспортом громадянина США, а на паспортному контролі в Україні пред’явив український паспорт.

“Паспорт, який він надавав на паспортний контроль, закордонний паспорт громадянина України, є недійсний, – пояснив DW речник Держприкордонслужби України Олег Слободян. – Тому прикордонники його вилучили, а громадянина через кордон не пустили”.

Куди поділось українське громадянство

У Службі безпеки України (СБУ) заявляють, що Гедеон мав відразу кілька національних паспортів. “Ми виявили, що він активно користується, окрім українського, ще й американським та російським паспортами і передали інформацію у міграційну службу та заборонили йому в’їзд на три роки, як громадянину іноземної держави”, – сказала DW речниця СБУ Олена Гітлянська.

DW звернулася до державної міграційної служби України (ДМСУ) з проханням уточнити, коли і на якій правовій основі священика УПЦ МП Гедеона було позбавлено українського громадянства. Однак в прес-службі міграційної служби порадили скористатись офіційною інформацією про це на офіційному сайті відомства.

Пояснення міграційної служби

Там у четвер, 14 лютого, справді з’явилось повідомлення про те, що напередодні “було припинено спробу перетину кордону України іноземцем за недійсними документами”. Щоправда ім’я особи не називається. Далі в повідомленні можна прочитати, що йдеться про “громадянина РФ – діяча однієї з релігійних організацій, яку ЗМІ пов’язують зі спецслужбами країни-агресора”. У заяві наголошується, що цією особою “під час подання документів для набуття громадянства України надано неправдиві відомості стосовно наявних громадянств”. Таким чином набуття громадянства України відбулось з порушенням законодавства.

“За результатами перевірки, проведеної на підставі листа СБУ, у червні 2018 року було скасовано як рішення про реєстрацію громадянином України вказаної особи, так і рішення про видачу паспортів громадянина України. При цьому, відповідно до законодавства України, паспорти громадянина України (внутрішній та закордонний) зазначеної особи було визнано недійсними та внесено до відповідної бази даних ДМСУ”, – інформує сайт державної міграційної служби.

У прес-службі ДМСУ на запит DW відмовились уточнити, чи йдеться у цьому повідомленні про єпископа Гедеона.

Хто такий Гедеон?

Якщо вірити сайту Російської православної церкви, Гедеон (Юрій Харон) народився в 1960 році в Одесі. У 1987 році він постригся в монахи з ім’ям Гедеон у російському Курську. В 1991 році Гедеона перевели з Росії до Православної Церкви в Америці. Він “отримав американське громадянство й служив військовим священником на кораблі ВМС США”, повідомляється далі на сайті Російської православної церкви.

В Україну Гедеон перебрався в 1999 році. Його зарахували до кліру Київської єпархії Української православної церкви (МП). У 2000 році Гедеон закінчив Київську духовну семінарію, а 2002 – екстерном Київську духовну академію. З 2009 року Гедеон є намісником новоствореного Десятинного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці в Києві. Навколо цієї скандальної новобудови біля Музею історії України та фундаменту стародавньої Десятинної церкви досі не вщухають суперечки.

Єпископ Гедеон відомий тим, що позивався до Верховної Ради через підтримку українськими депутатами звернення президента України Петра Порошенка про надання Томосу про автокефалію Православній церкві в Україні та вимагав скасувати рішення парламенту.

і