Музей художнього лиття при часописі “Музеї України”

Творіть добрі справи! Думайте про людей! Зберігайте історію! Створюйте нові музеї! І все буде добре!

Гарна новина із Закарпаття! 13 грудня 2018 року створено новий музей!

Музей художнього лиття при часописі “Музеї України”. Ужгород, вул. Підградська, 27 , Закарпатська область.

-В самому центрі Ужгорода, біля підніжжя Замкової гори, розташувався будинок з гарним черепичним дахом, що нагадує китайську пагоду.  Там зберігається колекція виробів з металу, яка просто вражає! У мене особисто склалося враження, що чавун – це    один з дорогоцінних металів. – написав редактор сайту “Закарпатський край” Вадим Логвінов. – Домашній музей Юрія Христенка, його колекція, отримали офіційний статус! Вітаємо!

– Свого часу, в 2000-му році, ми відкрили кав’ярню. Ці речі починали збирати для оформлення інтер’єру кафе, щоб відтворити побут старого Ужгорода. – розповів директор Музею художнього литва Юрій Христенко, – Пізніше це переросло в хобі, захоплення. Я почав цікавитись історією, вивчати походження цих речей. Вироби з заліза кельти почали виробляти на Закарпатті ще в останній чверті першого тисячоліття до н.е., а в ХVIII-XIX століттях Закарпаття стало одним з центрів ливарної промисловості Австро-Угорщини. Граф Шенборн лише в одному 1813 році на переобладнання залізорудних підприємств витратив 3 700 форинтів (то були великі кошти). У 1840-х роках такі витрати становили понад 15 тисяч щорічно. Того часу в чотирьох комітатах краю діяли 16 металургійних та металообробних заводів. Із них п’ять — належали державі, п’ять — власникам латифундій графам Старої, Боткаї, три — графу Шенборну. Власниками інших трьох заводів були капіталісти Фальвін, Бетлер і Четнекі.

Секрети виробництва та вміння роботи з металом у нас втрачені. Тому подібні вироби мають виняткову історичну цінність.

– На жаль, над приватною колекцією Юрія Христенка нависла реальна небезпека – ми могли втратити унікальне зібрання! – заявила шеф-редактор журналу “Музеї України”, Голова ГО “Гуманітарна ліга” Наталка Іванченко, – На щастя, ми маємо великий досвід підтримки, порятунку і просування подібних культурологічних проектів. Я сьогодні  підписала наказ про створення “Музею художнього литва при журналі “Музеї України””, який буде працювати на громадських засадах, тим самим легалізувавши колекцію Юрія Христенка. Нині починаємо перемовини з керівниками Закарпатської ОДА і Ужгородською міськрадою. Суспільну увагу привернуто. Подивимося, хто ризикне знищити це зібрання! Думаю,  дамо йому розвиток і всеукраїнське визнання.

У цій ситуації виграють всі.

Закарпатська область отримує новий туристичний об`єкт. Місто Ужгород поповниться незвичним, колоритним музеєм.

Буде увага місцевої і загальнодержавної преси, міжнародний резонанс.  Відповідно, місцева влада зробить все, що від неї залежить.

Готуємось до передноворічної мандрівки до святкового Закарпаття!
Все буде добре!

Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”

і