Бої на Донеччині: у Бахмуті окупанти атакують біля залізниці, в Авдіївці ситуацію стабілізовано

Бахмутський напрямок у Донецькій області залишається одним із найнапруженіших. Російські окупаційні війська намагаються тиснути на захисників міста Бахмут із трьох сторін.

Ворог намагається одночасно тиснути з трьох сторін: район Богданівки — Хромового та району Іванівського — це фланги українського угруповання. Просування російських військ на цих напрямках дозволило б значно погіршити локацію Збройних сил України в Бахмуті: через ці населені пункти проходять основні шляхи сполучення. Також протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії на околицях населених пунктів Григорівка та Богданівка.

В самому Бахмуті окупанти намагаються вийти за лінію залізниці та, відповідно, просунутися безпосередньо з центру — з району адміністративних споруд до західної частини Бахмуту.

Варто зауважити, що всупереч заявам з російської сторони, західні квартали Бахмуту залишаються під контролем ЗСУ. У місті з російського боку, діють найманці ПВК “Вагнер” та підрозділи 106 дивізії повітряно-десантних військ РФ.

На Мар’їнському напрямку протягом доби нашими захисниками були відбиті численні атаки противника у північній і центральній частинах населеного пункту Мар’їнка, а також в районі Новомихайлівки Донецької області.

Про оперативне оточення Мар’їнки не йдеться. Але варто зазначити інший факт, що населений пункт фактично припинив своє існування. Коефіцієнт руйнування житлових будівель — до 80%, тобто окупанти використовують тактику випаленої землі.

В Авдіївці, ситуацію стабілізовано. За інформацією Генштабу ЗСУ, на Авдіївському напрямку росіяни безуспішно намагалися наступати, однак зазнали великих втрат. На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах Новокалинового та Первомайського Донецької області, успіху не мав, зазнав великих втрат. Здійснив обстріли населених пунктів, що знаходяться неподалік лінії зіткнення, зокрема: Новокалинове, Авдіївка, Ласточкине, Первомайське, Карлівка, та Невельське Донецької області.

Окупанти намагалися атакувати знову-таки флангами з урахуванням попередніх тактичних наступів з району Красногорівки на Степове. Але за останні дні ситуація у районі Авдіївки стабільна. Збройним силам України вдалося запобігти ударам по флангах російських окупантів. Це не дозволило їм просунутися та створити умови для оперативного оточення. Наразі намагаються тиснути з району Водяне — Опитне. Але позиція Збройних сил України у цьому населеному пункті стабільна. Варто зазначити, що Авдіївський напрямок вважається одним із найбільш підготовлених ще з 2014 року.

Зазначу, що в районах Авдіївки та Маринки просування окупантів протягом останнього року становило не більше 2,5-3 км.

Нагадаю, за інформацією Генштабу ЗСУ, основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділами сил оборони України протягом доби було відбито понад 45 атак противника на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.

і

About Дмитро Снєгирьов 1223 Articles
співголова ГІ "Права Справа"