Скільки літаків ДРЛВ потрібно для надійного захисту неба

Попри плани 2021 року закупити лише три літаки E-7 Wedgetail​ у Лондоні зараз говорять, що п’ять – це мінімум

Літаки далекого радіолокаційного огляду стали невід’ємною частиною будь-яких потужних повітряних сил, попри те, що сам літак не несе жодного озброєння, його радіолокаційна станція потрібна для того, щоб помічати загрози раніше та координувати дії власних літаків та зенітних ракетних комплексів.

І яка дійсна потреба є у цих літаках наразі демонструє Велика Британія, в якій командування повітряних сил планує збільшити попередній план з трьох літаків ДРЛВ до п’яти. Справа в тому, що у березні 2021 року, з метою економії, було прийнято рішення закупити лише три E-7 Wedgetail.

E-7 Wedgetail повітряних сил Австралії
E-7 Wedgetail повітряних сил Австралії

Але під час свого виступу головний маршал авіації Великої Британії Майк Вігстон [Air Chief Marshal Mike Wigston] на засіданні парламентського комітету повідомив про бажання закупити п’ять E-7 Wedgetail

, повідомляє Defense News

. Причини збільшення кількості літаків ДРЛВ цілком зрозуміла – агресія РФ, яка змусила переглянути реальні потреби оборони.

Зазначимо, що ці літаки мають прийти на зміну E-3 Sentry, які у кількості семи одиниць Лондон закупив ще у 1987 році. Але у 2009 році британці відмовились їх модернізації, а у 2020 році у строю залишалось лише два борти. І хоча їх планували списати у січні 2022 року та продати Чилі, вони були помічені у лютому та березні у небі Польщі. А остання активність на сервісах моніторингу польотів фіксується у липні. Й сказати впевнено, що ці літаки ще у строю важко.

E-3 Sentry повітряних сил США
E-3 Sentry повітряних сил США

Водночас із новими E-7 Wedgetail

не все так добре, як хотілось. Зокрема у грудні повідомлялось, що строки їх введення в експлуатацію змістились з 2023 року на 2024

. При цьому мова йде не про створення машин з нуля, а про конверсію вже існуючих Boeing-737NG,

на які встановлюється багатофункціональна РЛС MESA

та інше відповідне оснащення. Й саме через зрив постачання радарів виникла затримка.

Щодо вартості програми із трьох E-7 Wedgetail то спочатку вона оцінювалась у 2,67 млрд доларів, але поточний прогноз становить 2,34 млрд доларів. Таким чином, у випадку пропорційного збільшення, вартість трьох літаків може становити близько 3,9 млрд доларів.

і