Фейк: Резолюція МАГАТЕ дає Україні змогу обстрілювати ЗАЕС

Таку інформацію поширюють російські пропагандистські медіа. Також її тиражують у соціальних мережах. Зокрема, в анонімних телеграм-каналах. У повідомленнях йдеться, що Резолюція, яку ухвалила Міжнародна агенція атомної енергії, нібито «непрофесійна», «політизована» та «недоречна». Також російські ЗМІ назвали Резолюцію, в якій ідеться про проблеми на ЗАЕС, яка досі окупована Росією, неадекватним і таким, що нібито «дає право Києву обстрілювати» ЗАЕС.

Однак це — фейк.

Насправді Міжнародна агенція атомної енергії 17 листопада ухвалила Резолюцію, присвячену питанням безпеки українських ядерних об’єктів в контексті російських атак на об’єкти критичної інфраструктури України, зокрема на Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС). Як пишуть фактчекери StopFake, у тексті документа немає жодних натяків на «карт-бланш на обстріли ЗАЕС».

Також резолюцію не можна назвати «політизованою», адже документ містить лише аналіз ситуації з безпекою на українських ядерних об’єктах у світлі російських обстрілів та заклики до Росії відмовитися від дестабілізаційних дій на ЗАЕС.

Проте Росія вже не вперше звинувачує міжнародні організації в упередженості. У такий спосіб пропагандисти хочуть виправдати себе, відбілити свою репутацію. Мовляв, насправді Росія чинить законно, а ось міжнародні організації — навпаки, бо нібито дозволяють Україні чинити злочини тощо.

і