Визнання рф країною-терористом: чим рішення парламентської асамблеї НАТО корисне Україні

Днями парламентська асамблея НАТО визнала російську федерацію країною-терористом. Делегати закликали створити спеціальний міжнародний трибунал для злочинів РФ.

На мою думку, наслідками визнання Парламентською асамблеєю НАТО російської федерації країною-терористом має стати посилення міжнародних санкцій проти неї. Насамперед — секторальних, які повинні вдарити по промисловості країни-агресора.

Варто зауважити, що це рішення фактично є проявом політичної підтримки України країнами Заходу. Крім того, в резолюції були враховані побажання щодо збільшення постачання Україні озброєння, розробки конкретних кроків щодо вступу Української держави в НАТО, створення механізму стягнення репарацій з рф за завдані країні збитки.

Тобто, акценти розставлені так, що дії, які вчиняє росія проти України, не можна тлумачити інакше, як вчинення акту прямої агресії, а “не якоїсь там “спецоперації” чи іншої російської вигадки на виправдання своїх загарбницьких дій.

Війна названа війною, і це є одне з практичних наслідків резолюції. До того ж названі конкретні винуватці трагедії, яка відбувається в Україні.

Показовим є й те, що рішення Асамблеї НАТО у часі практично збіглося із судовим вироком Гаазького трибуналу, яким було визнано, що саме російська федерація несе всю відповідальність за збиття літака авіарейсу MH-17.

Навіть можемо констатувати, що рішення трибуналу дало поштовх щодо визнання рф на найвищих рівнях країною-терористом. Тепер логічно очікувати посилення економічних санкцій, зокрема і секторальних щодо російської федерації.

Це, власне, стане лакмусовим папірцем того, що від заяв про “глибоку стурбованість” країни Заходу перейшли до практичних кроків щодо протидії російській агресії, унеможливлення її розвитку та поширення, а також ядерного шантажу.

Нагадаю, 11 серпня Сейм Латвії визнав РФ державою, що підтримує тероризм. У зв’язку з цим в ЄС закликали посилити санкції проти Москви, в тому числі видачу віз громадянам Росії та Білорусі.

15 вересня американські сенатори підтримали резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму за злочини в Чечні, Грузії, Сирії та Україні. 

У свою чергу представник Державного департаменту США заявив, що з’являється все більше свідчень про злочини росії в Україні. Це включає навмисні та невиборчі напади на громадянське населення й елементи громадянської інфраструктури.
 

і

About Дмитро Снєгирьов 1213 Articles
співголова ГІ "Права Справа"