крилаті ракети SCALP

Перспектива про появу “літаючого ATACMS” виглядає захопливою. Але поки це схоже лише на спробу “видати бажане за дійсне”

Деякі українські ресурси та “лідери суспільної думки” стверджують, що Україна начебто скоро отримає франко-британські крилаті ракети повітряного базування SCALP, вона ж Storm Shadow. Котра має польотну масу до 1300 кг, масу БЧ – 450 кг.

Носієм такої ракети в строю ЗСУ начебто має виступати бомбардувальник Су-24М, адаптацією цього літака для застосування КР SCALP начебто має займатись Польща. Усього в нас начебто має бути лише один Су-24М, адаптований як носій SCALP, і лише декілька таких КР. Але цього начебто буде достатньо, щоб “уражати тил російських окупантів на глибині до 300 км від лінії фронту”. І це при тому, що заявлена дальність стрільби цієї крилатої ракети складає всього 250 км.

Британський Eurofighter Typhoon з крилатими ракетами Storm Shadow, ілюстративне фото з відкритих джерел
Британський Eurofighter Typhoon з крилатими ракетами Storm Shadow, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ті ресурси та “лідери суспільної думки”, що таке поширюють, обрисовують своїм читачам чи глядачам доволі захопливу картину – “ось, дивіться, скоро у нас буде далекобійний засіб доставки бавовни по тилам рашистів”. Тим більш, що ж є позитивний приклад адаптації протирадіолокаційної AGM-88 HARM для застосування із МіГ-29 та Су-27.

Але якщо вчитатись у новину про начебто “передачу Україні ракети SCALP”, то сходу можна знайти одразу декілька “слабких місць”. Ну наприклад – чому мають адаптувати лише один літак, до якого буде лише декілька крилатих ракет. Логічніше виглядало би, якби мова була про адаптацію хоча б декількох Су-24М (або ж інших літаків з функцією ударних).

Польський F-16 в ангарі з підвішеною крилатою ракетою AGM-158, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Польський F-16 в ангарі з підвішеною крилатою ракетою AGM-158, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Наступний момент – чому саме Польща начебто буде займатись адаптацією Су-24М під ракету SCALP. Польські ВПС взагалі не мають на озброєнні Storm Shadow, у них натомість є крилаті ракети AGM-158. Відповідно, навіть якщо концерн MBDA як виробник ракети SCALP справді захоче залучити польських підрядників, “на місці” ризикують взагалі не знайти потрібних фахівців.

Мабуть, насправді найголовніший момент – першоджерелом новини про “поставку Україні ракет SCALP” виступає маловідоме англомовне видання Military Monitoring, яке скажімо так є доволі компліментарним відносно рашистів. Наприклад, за версією авторів цього порталу російські “аналоговнєтні” Су-35С раптом стали носіями “гіперзвукової” зброї. Ну і багато чого іншого, схожого на російську пропаганду, тільки англійською мовою.

Підготовка крилатої ракети Storm Shadow під британський Tornado, 2018 рік, фото - Reuters
Підготовка крилатої ракети Storm Shadow під британський Tornado, 2018 рік, фото – Reuters
https://defence-ua.com/weapon_and_tech/chi_spravdi_ukrajina_otrimaje_krilati_raketi_scalp_i_scho_vzagali_ne_tak_z_tsijeju_novinoju-9544.html

Безперечно, Україні як воюючій державі як ніколи зараз потрібно щось на кшалт “літаючого ATACMS”, щоб бити на декілька сотень кілометрів вглиб території ворога. Але настільки палке бажання може призвести до ефекту “видавати бажане за дійсне”, та до створення неіснуючих “новин”.

Хоча тут саме той випадок, коли б хотілось помилятись. І щоб Україна справді отримала далекобійні ракети великої дальності. Тим більш, Defense Express розповідав про один цікавий проект під назвою Rapid Dragon, який зараз ведуть ВПС США. І котрий в перспективі може посилити в тому числі й ЗСУ, для доставки “бавовни” вглиб Росії.

і