В реальності референдумів не буде

Головною метою цих “референдумів”, які сьогодні проголосили рашистські маріонетки, є мобілізація додаткової підтримки всередині самої Росії.

В реальності референдумів не буде, вони неможливі під обстрілами ракет і артилерії – ніхто ж не буде зупиняти заради цього бойові дії. Зате буде створена віртуальна реальність в інформаційному просторі РФ – як додаткова мотивація для стимулювання мобілізації самих росіян. Політичне пояснення для простаків що саме змінилося і чому їм тепер треба йти на фронт.

Оскільки окуповані території вони хочуть включити в склад РФ то продовження бойових дій у віртуальному світі російської пропаганди буде вже війною на “власній території”, а не спеціальною військовою операцією за кордоном. Чого доброго ще й Вітчизняну війну проголосять. Проте організаційні спроможності РФ не такі вже й великі аби їх боятися. Крім значної кількості людей для мобілізації потрібні ще й інфраструктура й офіцерські кадри для навчання у достатній кількості. А також зброя, техніка і… обмундирування, причому зимове. Тому негайного ефекту на фронті це не дасть. Хіба що через запровадження кримінальної відповідальності за ухилення та відмову вдасться швидко зібрати по військових частинах тих, хто написав рапорти про небажання їхати в Україну.

Таких набереться десь 30 тисяч або не набагато більше. Ними за 2-3 тижні можуть заповнять лінію оборони. Для нового наступу цього точно не вистачить.

А 200-300 тисяч мобілізованих зможуть кинути на фронти не раніше нового року, та й то не усіх одночасно, а по мірі підготовки. Стратегічно це теж нічого не змінить. Для України. А для РФ може мати катастрофічні наслідки: від провалу мобілізації як процесу до громадянських воєн на її території або аж до озброєного бунту, бєссмислєнного і бєспощадного як і все російське життя.

Володимир Горбач

і