ЯК НАМ ПЕРЕПРОГРАМУВАТИ РОСІЮ?

Війна, як відомо, це складне суспільно-політичне явище з непередбачуваними наслідками, особливо для тих, хто її почав. А непередбачувані наслідки часто носять революційний характер. Так, Кримська війна 1853-56 років призвела до цілої серії системних реформ у Російській імперії, найвідомішою з яких було скасування кріпосного права.

Російсько-японська війна 1904-05 років завершилася Першою російською революцією і запровадженням парламентаризму. 1 Світова перейшла у Другу російську революцію і Громадянську війну, яка змела і Російську імперію і її правлячий стан – дворянство. Афганська війна 1979-89 років виснажила СРСР і показала його межі можливостей, а також (не)привабливість ідеї комунізму для муджахедів. Спроба перебудови завершилася розпадом Радянського Союзу як такого. Тож які уроки і з якими наслідками мають винести росіяни з теперішньої війни з Україною? Тобто, яких наслідків для ворога, крім його воєнної поразки, ми маємо прагнути щоб ця війна не повторилася?

Отже, у післявоєнний час нам треба послідовно донести до росіян три важливі думки: 1) Ми і вони – не один народ. Це доводиться на полі бою. “Спеціальна військова операція” задумана для проведення в рамках “одного народу”, а війна між народами й державами – то вже навіть не громадянська війна. 2) Вони теж не один народ. Російська федерація – конгломерат колонізованих імперським центром народів та країн цих народів, включно з тими які прийнято вважати російськми регіонами (Урал, Сибір, Далекий схід тощо). 3) Вони узагалі не народи, а нації, які мають право на самовизначення аж до виходу з Російської федерації. Нації-держави. Народжені різними, але рівними. Celebrate Diversity Я розумію, що це лише постановка задачі. Відповідь на питання що нам робити з Росією. Складніше буде з відповіддю на питання як це зробити технологічно? Моя попередня відповідь – поетапно, поліваріантно і гнучко. Але вже зараз треба тримати в оперативній пам’яті цю стратегічну мету.

Володимир Горбач

і