Для битви за Донбас у Росії вже занадто мало сил – Focus

Армії Росії вже немає необхідних сил для проведення успішного масштабного наступу на сході України. Інтелектуальна складова, яка включає стратегічне, тактичне й логістичне планування, теж має численні дефекти, які будуть відчутно впливати на російські операції на Донбасі.

Такий висновок, як пише німецьке видання Focus,  зробив колишній генерал Збройних сил Австралії Мік Раян. На його думку, армії Росії бракує всього: структурованих штабів, добре тренованих солдатів і функціональної системи командування й контролю. І все це підриває російський наступ на українському сході.

На додачу, російські операції не підкріплені адекватною логістичною підтримкою військ на передовій. Більше того, Москва так і не змогла поєднати свої наземні й повітряні операції. Деякі експерти підмітили, що на Донбас вирушили додаткові логістичні загони. А російських повітряних ударів стало більше. Але, за словами Раяна, всього цього не достатньо для досягнення короткострокового прогресу.

Він також вказує на інтелектуальні дефекти в зусиллях армії Росії. Австралійський генерал підмітив, що Москва відправляє свої сили в атаку невеликими частинами, намагаючись знайти слабке місце в українській обороні і таким чином пробитися. Однак, досі ця тактика не принесла жодного успіху. Раян також підмітив, що російські танки йдуть в наступ самі без підтримки піхоти чи авіації.

«Це абсолютно суперечить всьому, що ми знаємо про сучасний загальновійськовий бій», – сказав австралійський військовий.

Focus пише, що, згідно з деякими військовими аналізами, у Росії вже немає достатньої кількості матеріальних і людських ресурсів, щоб досягти прориву на сході України. Раян, у свою чергу, наголошує, що для наступу на Донбасі російським силам потрібна перевага над українськими в пропорції 3 до 1. Але, на думку австралійського військового, Москва «навіть близько» не наблизилася до цього рівняння.

«Звісно, є речі, яких ми не бачимо. Але «математика Донбасу» поки не говорить про широкомасштабний наступ Росії», – каже Раян.

Він наголошує, що все це не означає, що Росія більше не небезпечна чи що вона не здатна закріпитися на тих українських територіях, на які вона вже зайшла. Але ЗСУ цілком здатні витримати російський наступ на Донбасі.

Оборона Маріуполя Україною також виснажила багато російських підрозділів і знизила їхню боєздатність, заявила британська військова розвідка.

Зустрівши в Україні запеклу відсіч, Кремль відмовився від задуму захопити Київ і посадити там свій маріонетковий уряд. Москва оголосила, що із самого початку її головною метою був вихід на межі Донецької та Луганської областей, а також створення сухопутного коридора з Криму на Донбас.

На фото: добрий росіянин – дохлий росіянин

«Аргумент»

і