Україна і РФ проведуть наступний раунд переговорів у Туреччині

Росія 32-й день веде війну проти України. Російські сили завдають ударів по українській цивільній та військовій інфраструктурі. DW стежить за подіями неділі, 27 березня.

Делегації України та Росії 7 березня в Білорусі

З 24 лютого Росія веде повномасштабну війну проти України.

Читайте новини та статті про війну Росії проти України, зокрема хроніку війни в Україні за першу половину неділі, 27 березня.

На цій сторінці (оновлюється) DW продовжує стежити за подіями неділі з 15.00 (час київський).

Інтерв’ю Зеленського російським ЗМІ

++21.16++

Зеленський прокоментував російський наратив про “біолабораторії в Україні, які розробляють біологічну зброю”: “Це анекдот. Тут мені нічого пояснити. Ну, немає в нас. Ядерної зброї немає, хімічних біолабораторій та хімічної зброї немає”.

Також Зеленський відреагував на заяви з самопроголошеної “ЛНР” щодо можливого референдуму про приєднання до Росії. “Коли хтось щось каже, треба, щоби цей хтось щось представляв. Або себе або ту чи іншу територію на законному рівні. Закон у розумінні міжнародних інституцій, а не на окремих окупованих частинах. Тому хто там що заявляє – це право кожної людини, якщо це правда люди. Я, мабуть, про це говоритиму з власником цих людей, а не з цими товаришами, якщо ви не проти”, – сказав він в інтерв’ю російським ЗМІ.

++20.59++

В інтерв’ю російським “Медузі”, “Дождю” і “Комерсанту” український президент Володимир Зеленський повідомив, що Україні не вдається домовитись з РФ про вивіз тіл російських солдатів. “Ми не хочемо тримати трупи, ви ж це чудово розумієте. Вони спершу відмовлялися, потім якісь мішки нам пропонували. Слухайте, навіть коли собака чи кішка вмирає, так не роблять. Це пакети для сміття”, – сказав він і додав, що здивований відсутністю реакції сімей загиблих. “Я підпалив би все, що міг би. От у мене би жив якийсь депутат поруч… У нас люди би набили морду такому голові району чи чогось, якщо привезли в мішку чи не хотіли забирати, або приховали”, – сказав він. Зеленський назвав таку ситуацію страшною: “Тому що, коли ставлення таке до своїх, то яке ж відношення до всіх інших? А ми точно не свої для уряду Росії. Оце страшно. Я вважаю, що це дикість. І все це погано скінчиться. Для України ми розуміємо в ім’я чого, а що у вас?”.

++20.48++

Німеччина розглядає можливість придбання ізраїльської системи протиракетного щита, яка також може захистити сусідні країни Європейського Союзу (Польщу, Румунію та країни Балтії). Як повідомило німецьке видання видання Bild, ідеться про систему Arrow 3 вартістю два мільярди євро, яка може бути введена в експлуатацію з 2025 року.

++20.21++

У Будапешті біля меморіалу “Взуття на березі Дунаю”, який вшановує пам’ять угорських євреїв, знищених нацистами, відбулася акція вшанування пам’яті українців, загиблих від рук російських військових у Маріуполі Донецької області. “Сьогодні перед скульптурою з’явилося 300 пар ношеного взуття в пам’ять про щонайменше 300 загиблих у драматичному театрі Маріуполя”, – повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Facebook і додав фотографію.

Напередодні, виступаючи на саміті Європейського Союзу, президент України Володимир Зеленський звернувся до прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана: “Послухай, Вікторе, знаєш, що відбувається в Маріуполі? Будь ласка, сходи на свою набережну, якщо зможеш, і подивись на те взуття, і ти побачиш, як масові вбивства можуть повторюватись у сучасному світі. І це сьогодні робить Росія. Те саме взуття у Маріуполі, там такі самі люди: дорослі і діти, дідусі, і бабусі. І їх там тисячі, і цих тисяч вже немає. А ти вагаєшся, запроваджувати санкції чи ні, пропускати зброю чи ні, торгувати з Росією чи ні? Немає часу вагатися. Час уже вирішувати”- сказав він.

Вечірнє зведення генштабу

++19.58++

Мілітаризація зони відчуження Чорнобильської АЕС російськими окупаційними військами продовжується“, – пише генеральний штаб Збройних сил України у вечірньому зведенні в Facebook. РФ ігнорує попередження та продовжує перевозити і зберігати значну кількість боєприпасів у безпосередній близькості від атомнї електростанції, йдеться у повідомленні.

Також за інформацію генштабу, російські війська дедалі частіше використовують старі та некондиційні боєприпаси, що підвищує ризик їхньої детонації навіть при завантаженні та транспортуванні.

++19.42++

Ізраїльський прем’єр-міністр Нафталі Беннетт переконує, що Ізраїль твердо стоїть на боці України. Він нагадав, що Ізраїль розгорнув в Україні польовий шпиталь для надання допомоги пораненим та заявив, що робить все можливе, щоби допомогти покласти край війні. “Я пишаюся тим, що робить Ізраїль“, – цитує CNN його слова на спільній пресконференції з державним секретарем США Ентоні Блінкеном у Єрусалимі.

++19.21++

Великобританія зупиняє науково-дослідницьке та інноваційне співробітництво з російськими університетами та компаніями, які мають стратегічне значення для РФ. Як повідомляється на сайті британського уряду, всі платежі через державні фонди, якими фінансуються проєкти за участю Росію, призупинені. Також не фінансуватимуться будь-які нові спільні проєкти з РФ через дослідницькі організації.

Крім того, британський уряд виділив три мільйони фунтів стерлінгів для українських науковців, які перебувають у небезпеці.

Благодійний телеконцерт Save Ukraine – Stop War

++19.09++ https://www.youtube.com/embed/NQcAX8L31E0?wmode=transparent

Телеканали 20 країн транслюють благодійний концерт-телемарафон Save Ukraine, під час якого збирають кошти на гуманітарну допомогу Україні. На ньому виступають виконавці Sting, Craig David, гурти Fatboy Slim, Imagine Dragons, Placebo, Nothing But Thieves, Bastille та інші, а також українські зірки.

До глядачів звернувся президент України Володимир Зеленський.

++18.56++

Збройні сили РФ обстріляли один із населених пунктів Криворізького району Дніпропетровської області системою залпового вогню “Торнадо-С” із ракетами, оснащеними забороненими касетники боєприпасами. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора України та зауважує, що військових об’єктів на цій території немає. Інформація щодо постраждалих та пошкодженої інфраструктури уточнюється. Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни.

++18.44++

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків потрапив під обстріл поблизу Чернігова, коли відвозив до міста гуманітарну допомогу. Про це він повідомив у відеозверненні в Facebook. За словами Марцінківа, усі учасники поїздки живі, кілька людей поранені. Допомогу вдалося доставити.

++18.33++

“Протягом доби стан, положення та характер дій противника українських військ не змінився, за єдиним маленьким виключенням – наші війська розпочали маленькі тактичні, але контрнаступальні дії у Сумській і Харківській областях, і продовжують їх у Київській та Херсонській областях. Ми йдемо у маленький, але контрнаступ“, – сказав на брифінгу радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович. Російські війська, за його словами, збирають сконцентруватися на оточенні зони Операції об’єднаних сил, захопленні Маріуполя та утриманні Херсона.  https://t.me/OP_UA/6059?embed=1&userpic=true

++18.19++

Речник президента Туреччини Ібрагім Калін заявив, що необхідно продовжувати говорити з Росію, щоби допомогти покласти кінець війні в Україні. “Якщо всі спалюють мости з Росією, то хто ж буде з ними зрештою розмовляти?” – цитує його слова під час міжнародного форуму в місті Доха агентство Reuters. При цьому Калін зазначив, що Києву потрібно дати більше підтримки для захисту. “Українців потрібно підтримувати всіма можливими способами, щоби вони могли захищатися. Але російську сторону треба чути, так чи інакше, щоб її образи можна було розуміти, якщо не виправдовувати”, – сказав він.

Наступний раунд переговорів між Україною і РФ

++18.07++

Черговий раунд переговорів між делегаціями України та Росії пройде 28-30 березня у Туреччині. Про це повідомив у Facebook голова провладної фракції “Слуга народу” у Верховній Раді України, член української делегації на переговорах Давид Арахамія.

Інтерв’ю Зеленського

++17.54++

Präsident Wolodymyr Selenskyj trifft sich in Kiew per Videolink mit dem polnischen Präsidenten Andrzej Duda

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв’ю українським каналам, які ведуть об’єднаний телемарафон. “Я розумію, що ідеальної перемоги на сьогодні, на цей момент, не буде. Але я точно знаю, що глобальна перемога буде в цілому”, – сказав він. Зеленський додав: “Може, ціна дорога. Точна ціна нам невідома. Але ми точно стали у світі лідерами, суб’єктами. Не за лаштунками. Україна для всього світу перестала бути частиною Російської Федерації. Мені здається, що це найважливіше, що з нами відбулось”. Повністю інтерв’ю поки не оприлюднене.

Крім того, в неділю Зеленський дав інтерв’ю російським журналістам уперше після початку війни. Як повідомила “Медуза”, його спільно взяли головний редактор цього видання, колишній і нинішній головред телеканалу “Дождь”, кореспондент “Комерсанта”. “Медуза” і “Дождь” визнані в Росії іноземними агентами, “Комерсант” – ні.

++17.36++

Німеччина зареєструвала майже 267 тисяч біженців з України від початку війни, розв’язаної Росією. Здебільшого йдеться про жінок, дітей та людей похилого віку, повідомило міністерство внутрішніх справ ФРН.

Україна критикує Червоний Хрест

++17.20++

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України негативно відреагувало на ініціативу Міжнародного комітету Червоного Хреста відкрити своє представництво у російському Ростові-на-Дону для українців, незаконно вивезених з окупованих територій до РФ. “(Очільник МКЧХ Петер Маурер – Ред.) поїхав до Москви і результат ви бачите. Виглядає, м’яко кажучи, погано в очах міжнародної спільноти”, – сказала міністерка Ірина Верещук в ефірі об’єднаного телемарафону.

У свою чергу МКЧХ заявив, що в останні дні щодо комітету “поширюється помилкова інформація”, яка може поставити під загрозу доступ до людей, яким терміново потрібна допомога.

23 березня Маурер прибув до Москви для обговорення гуманітарної ситуації в Україні з представниками міністерств закордонних справ і оборони РФ. “Він також зустрінеться з головою російського Червоного Хреста, який проводить важливу роботу, надаючи допомогу тим, хто прибуває до Росії після втечі з їхніх домівок на Донбасі”, – йшлося в офіційному пресрелізі МЧКХ. 

Зеленська про російських матерів

++16.59++

Дружина президента України Олена Зеленська написала колонку для британського видання Daily Mail із нагоди Дня матері у Великобританії. “Ще на початку війни я зверталася до російських матерів: як їм те, що їхні сини вбивають наших дітей? Кидають на них бомби, шматують з мінометів? Але поки що звідти – мовчання. Залякані чи байдужі? Не хочу навіть уявляти, бо невідомо, що гірше”, – написала вона. https://t.me/OP_UA/6058?embed=1&userpic=true

++16.37++

Папа Римський Франциск у недільній проповіді засудив “жорстоку та безглузду” війну в Україні, де “варварські дії руйнують майбутнє”, передає агенція Reuters. Він звернув увагу на те, що кожна друга українська дитина стала вимушеним переселенцем.”Війна руйнує не тільки сьогодення, а й майбутнє суспільства. Це звірство війни – варварський і святотатський вчинок”, – сказав Папа паломникам на площі Святого Петра. 

МЗС про Auchan і референдум так званої ЛНР

++16.16++ https://www.youtube.com/embed/wyqJnejFZ9o?wmode=transparent

Генеральний директор однієї з найбільших у світі операторів роздрібних мереж Auchan Ів Клод заявив, що французька компанія продовжить роботу в Росії, бо “діє в інтересах цивільного населення”. Так він відреагував на заклик президента України Володимира Зеленського піти з російського ринку. Він сказав, що поважає Зеленського, але вважає його заяви несправедливими. “Я готовий прийняти громадську думку, яка з нами не згодна. Нас легко критикувати, але ми відкриті та діємо для цивільного населення. Безглуздо нацьковувати людей один на одного”, – відповів Клод і заявив, що Auchan  продовжить “годувати населення двох країн”.

На цю заяву відреагував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба: “Очевидно, втрата робочих місць в Росії важливіша за втрату життя в Україні”. Він закликав до бойкоту французької мережі магазинів. “Якщо Auchan ігнорує 139 українських дітей, вбитих впродовж місяця російського вторгнення, давайте ігнорувати Auchan та всю їхню продукцію”, – написав Кулеба в Twitter. 

++15.59++

Речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко прокоментував заяви самопроголошеної “ЛНР” щодо можливого референдуму про приєднання до Росії. “Жодна країна у світі ніколи не визнає насильницької зміни міжнародно визнаних кордонів України. Замість цього Росія зіштовхнеться зі ще сильнішою міжнародною відповіддю, яка ще більше поглибить її ізоляцію”, – написав він у Twitter.

Зведення Генштабу ЗСУ

++15.38++

Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє, що продовжується переміщення підрозділів військ РФ на територію Білорусі для ротації посилення угруповань, поповнення запасів продовольства, палива та боєприпасів, організації евакуації поранених військових. Частина білоруських військ продовжує перебувати на полігонах.

Війська РФ продовжують блокаду Славутича, міста-супутника Чорнобильської атомної електростанції, не полишають спроб взяти під контроль Чернігів, намагаються здійснити перегрупування в районі Сум, поповнюють втрати поблизу Харкова, вдосконалюють інженерне обладнання зайнятих позицій в районі Слов’янська Донецької області.

“В районах Лук’янівка та Рудницьке противник зазнав втрат та відійшов. На Донецькому напрямку окупаційні підрозділи намагаються захопити Попасну, Рубіжне, Сєвєродонецьк та Маріуполь. Успіхів не мають. Здійснили невдалу спробу штурму Красногорівки. Зазнали втрат, відійшли”, – йдеться у зведенні генштабу в Facebook. Українські війська відновили контроль над населеними пунктами Тростянець та Гусарівка.

++15.23++

У Херсоні та Каховці Херсонської області в неділю знову пройшли мітинги проти російських окупантів, повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак у Telegram і додав відео.

У цьому контексті він прокоментував інформацію розвідки про підготовку Росією так званого “корейського сценарію” для України. “Для України не може бути жодних сценаріїв, жодних компромісів, які стосуються територіальної цілісності та суверенітету. Український народ, армія не дозволять Росії окупувати наші території. Люди демонструють, що раби не можуть окупувати вільних”, – написав він. https://t.me/ermaka2022/88?embed=1&userpic=true

Розвідка: Путін може спробувати нав’язати Україні “корейський” сценарій

DW стежить за подіями неділі, 27 березня, з 15.00 (оновлюється, час київський).

++15.02++

Начальник головного управління розвідки (ГУР) міністерства оборони України Кирило Буданов заявляє, що президент РФ Володимир Путін розглядає так званий “корейський” сценарій для України. “Після невдач під Києвом і неможливості повалити центральну владу України, Путін уже змінює головні оперативні напрямки – це південь і схід. Є підстави вважати, що він розглядає “корейський” сценарій для України. Тобто, спробує нав’язати лінію розподілу між неокупованими та окупованими регіонами нашої країни. Фактично це спроба створити в Україні Північну та Південну Кореї. Адже проковтнути всю державу він точно не в силі”, – цитує його пресслужба ГУР.

Буданов також переконаний, що для російського керівництва досі актуальним залишається питання встановлення сухопутного коридору в анексований Крим. 

і