Якби Захід хотів, то трибунал по збитому “Боїнгу-777” був би вже створений

Активність розслідування щодо збитого росіянами “Боїнга-777” знизилася. З самого початку було зрозуміло, що це Росія. Однак Захід демонструє позицію страуса і не хоче загострення стосунків із Росією.

СБУ надала міжнародним організаціям доказову базу, що “Боїнг” збили з російського “Бука”, ще влітку 2014 року – радіоперехоплення, відео, фото, ідентифіковані особи (хто, звідки стріляв), маршрут пересування “Бука”. Одразу після того, як був збитий літак, пролунали заяви про створення міжнародного трибуналу. Але Росія заблокувала це рішення в Радбезі ООН.

Водночас, пасивність української влади також не сприяє завершенню розслідування. Українська влада ховає голову в пісок і боїться сказати правду про справжніх замовників трагедії. Україна може сама розпочати судовий процес.

Розслідування теракту має завершити саме українська сторона. Провідна роль в розслідуванні належить саме Україні, і в СБУ знаходиться колосальний масив інформації. Велика частина матеріалів вже розсекречена і передана міжнародній слідчій комісії. Наразі потрібно легалізувати матеріали, які добувалися українськими спеціальними службами шляхом засекречених оперативних дій (“прослушка”, перехоплення радіоефіру і т.д.).

На підставі цих документів Україна повинна підготувати і провести публічний процес над винуватцями трагедії – Гіркиним і його кремлівськими ляльководами. Такий підхід дасть змогу в українському суді довести вину і винести вирок безпосереднім виконавцям – кадровим військовим РФ і їхнім поплічникам із числа російських найманців і місцевих посіпак.

На жаль, змушений констатувати, що замість демонстрації рішучої позиції українська влада ховає голову в пісок і боїться знайти і сказати правду про справжніх замовників трагедії, яка мала місце в небі над Донбасом.

Все це, дозволяє Росії лавіювати, і вона може уникнути відповідальності.

СРСР у 1978 році збив південнокорейський пасажирський “Боїнг”. Але ніхто так і не був покараний. А в теперішньому випадку Росія може маневрувати, вкидаючи в інформпростір так звані версії, хто збив “Боїнг”. І цим Кремль знижує можливість створення міжнародного трибуналу. Минуло чотири роки. Якби Захід хотів, то про трибунал уже було б рішення.

Д. Снєгирьов

і