ОРДЛО як плацдарм для російського вторгнення

Західні розвідки та ЗМІ все голосніше говорять про можливе вторгнення Росії в Україну, про те, що та не просто шукає привід, але готова сама його створити (йдеться, зокрема, про внутрішню дестабілізацію в Україні й атаку з Донбасу).

Наскільки ймовірним є загострення саме через ОРДЛО? Що свідчить про таку підготовку?

ГІ «Права Справа» раніше опублікувала інформацію про можливе проведення диверсійних актів з використанням хімічної зброї. У тому числі на контрольованих урядом територіях Донбасу. Наприклад, у районі Слов’янська.

Незабаром після цього з’явилася заява радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана, що РФ може створити привід для вторгнення, зокрема, використовуючи ескалацію на Донбасі.

Варто зауважити, що за два тижні до цього у росЗМІ почала порушуватися тема т.з. «газового геноциду». Мовляв, Україна розпочне відселення цивільного населення у районі можливого видобутку сланцевого газу у районі Слов’янська.

Намою думку, саме окуповані території використовуватимуться як плацдарм для вторгнення. Про це свідчить низка факторів.

По-перше, створення нових батальйонно-тактичних груп у районі лінії фронту. Це Міусинськ (тимчасово непідконтрольна частина Луганщини – т.зв. «ЛНР»), де, за нашими даними, зосереджено до 70 одиниць важкої бронетехніки та 20 одиниць залпового вогню. До речі, цю інформацію підтверджено СММ ОБСЄ. І район Тернового (т.зв. «ДНР»), куди окупанти зігнали понад 100 одиниць важкої бронетехніки.

По-друге, про можливість розвитку такого сценарію говорить початок 11 січня штабних навчань на території РФ у безпосередній близькості від кордонів з Україною. Вони проводяться на загальновійськових полігонах у Воронезькій, Білгородській, Брянській і Смоленській областях.

Плюс — з боку РФ почастішали заяви про можливе визнання квазіреспублік. Так, відповідний проєкт до Держдуми мають намір внести комуністи. Розробляється т.зв. «абхазький сценарій», коли під виглядом миротворців буде введено збройні сили РФ, які закріплять нинішню лінію розмежування вже у вигляді своєрідного кордону.

Крім того, з боку заступника голови МЗС РФ Рябкова і не тільки, звучать заяви, що Російська Федерація відповідно до нової військової доктрини може використовувати збройні сили поза своєю територією – для «захисту співвітчизників». А на окупованих територіях Донецької та Луганської областей роздано понад 800 тисяч російських паспортів.

Також звертаю увагу на заяви «ватажка» «ДНР» Дениса Пушиліна про можливе звернення до РФ за допомогою у разі т.зв. « інтервенції з боку ЗСУ». І його ж заява, що «кордон ДНР» буде встановлено у рамках адміністративних кордонів Донецької області. Це також дає привід говорити про можливу ескалацію та певні сценарії РФ.

Традиційна тактика РФ: створення штучного прецеденту (приводу) для вторгнення, власне вторгнення – і укладання договорів спільної охорони «кордонів”» і натомість одностороннього визнання Росією даних квазіутворень. Сукупність наведених вище факторів дає підстави говорити, що найближчим часом цілком ймовірна ескалація збройного конфлікту.

І це буде не з території РФ, як стверджують західні ЗМІ, а з території ОРДЛО. У вигляді локальних військових операцій. Кінцева мета – визнання «донбаських республік» Росією в односторонньому порядку та легітимізація присутності там РФ. Що було 2008-го з Абхазією та Південною Осетією.

Нагадаю, заступник керівника адміністрації президента Росії Дмитро Козак заявив, що у разі поновлення масштабних військових дій на Донбасі Росія буде змушена стати на захист своїх громадян. «Сьогодні все залежить від того, який масштаб буде у пожежі. Якщо там буде, як каже наш президент, Сребрениця,  ми будемо змушені стати на захист», – заявив він.

Свою позицію висловили і в Державному департаменті США. Речник Держдепу заявив, що Україна залишається партнером США, тож у Вашингтоні реагуватимуть на будь-які спроби Росії розхитати ситуацію.​

В свою чергу президент України В.Зеленський заявив, що тимчасова окупація територій – «це наш виклик і нам необхідно його подолати, щоб, нарешті, сказати: мир настав, Донбас і Крим знову з нами».

За словами Зеленського, 90% успіху в питанні встановлення миру в Донбасі залежить від президента РФ Владіміра Путіна.

і

About Дмитро Снєгирьов 1224 Articles
співголова ГІ "Права Справа"