Слухання у справі про збиття малайзійського Боїнгу: розслідування має завершити Україна

У Нідерландах відбулися слухання у справі про збиття малайзійського Боїнгу MH17. Протягом трьох днів нідерландські прокурори зачитували обвинувальний акт.

Прокуратура Нідерландів просить покарати довічним позбавленням волі Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського, Олега Пулатова та Леоніда Харченко, яких судять за причетність до катастрофи пасажирського рейсу MH17 у небі над Донбасом в 2014 році. Останні несуть повну відповідальність за збиття малайзійського Боїнгу, навіть попри те, що фізично не були присутні під час запуску ракети «Бук».

Нагадаю, 17 липня 2014 року над селом Грабове Донецької області російськими військовими із ЗРК «Бук» був збитий пасажирський літак Boeing 777, загинуло 298 людей.

У липні 2015 року, відповідно до пункту частини першої статті 106 Конституції України президент України Порошенко видав Указ про створення робочої групи, яка повинна була зайнятися притягненням до відповідальності осіб, винних у збитті пасажирського літака авіакомпанії «Малайзійські авіалінії».

На підставі інформації українських спецслужб 16 липня 2015 року Верховна Рада України ухвалила звернення до ООН щодо створення міжнародного трибуналу для судового переслідування відповідальних за злочин, пов’язаний зі збитим літаком авіакомпанії Malaysian Airlines рейсу MH17 17 липня 2014 року.

У Росії відразу заявили, що створення трибуналу ООН із розслідування катастрофи малайзійського літака буде «передчасним і контрпродуктивним».

Показово, що для тодішнього політичного керівництва України заяв Лаврова щодо передчасності і контрпродуктивності створення міжнародного трибуналу виявилося достатнім щоби продемонструвати «політику страуса» і заговорити про створення міжнародних механізмів.

Менше з тим, вже 28 вересня 2016 року міжнародна слідча группа оголосила попередні результати своєї роботи. Слідчі довели, що лайнер був збитий зенітною ракетою серії 9М38 зенітно-ракетного комплексу «Бук». Окрім того, оприлюднили місце запуску ракети – поле в районі смт Первомайське, яке на той час перебувало під контролем проросійських бойовиків.

Утім, результати роботи міжнародної слідчої комісії не стали несподіванкою чи сенсацією.

Справа в тім, що вже 18 липня 2014 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» передає інформацію українським спеціальним службам, що проросійські терористи вирішують питання транспортування «чорних ящиків» збитого Boeing 777 на територію Російської Федерації. Повідомляється, що можливий маршрут транспортування пройде по коридору Луганськ-Краснодон.

Інформація дублюється у ЗМІ. Наголошується, що «чорні ящики» не повинні залишити Україну, тому що відсутність навіть одного з них може порушити цілісну картину події й вплинути на оцінки міжнародних експертів.

Російська сторона миттєво реагує на появу цієї інформації.

Очільник МЗС РФ Сергій Лавров в інтерв’ю телеканалу «Россия-24» зазначив, що РФ не збирається «порушувати ті норми, які існують для такого роду випадків у міжнародному співтоваристві» й вилучати «чорні ящики» з малайзійського «Боїнгу», що впав на сході України.

«Ми за те, щоб якнайскоріше міжнародні експерти прибули на місце катастрофи, щоб вони відразу ж отримали «чорні ящики», – сказав він.

19 липня 2014 року місцевими джерелами «Права Справа» на окупованій території Луганської області зафіксовано рух колони бронетехніки, близько 20 одиниць, яка направляється назад в Росію через місто Червонопартизанськ Свердловського району Луганської області.

Зазначається, що цей відхід пов’язаний з катастрофою малайзійського літака «Боїнг-777».

Здавалося б, після оголошення висновків міжнародної слідчої комісії, які фактично є обвинувальним вироком світової спільноти агресивній політиці Кремля по відношенню до України, попередня влада мала би висловити свою принципову позицію і назвати речі своїми іменами – Росія є країною-агресором, яка розв’язала війну на сході України і в Криму. Але замість цього з боку влади демонструється політичний ступор.

Відвертим ступором української влади вміло скористалися офіційні представники Міністерства оборони РФ, які встигають вигадати нову версію про непричетність РФ до збиття МН17. Мета – максимально затягнути розслідування. А в ідеалі – і зовсім обілити РФ.

Варто зазначити, що прокуратура Нідерландів перевірила всі альтернативні версії катастрофи МН17.

Представники обвинувачення докладно розповіли, як слідство вивчало кожну з цих версій. І в кожному випадку після детального аналізу робили висновок про їхню неспроможність.

Зазначу, що рішення суду у справі очікується не раніше осені 2022 року.

Своєю чергою, США закликають Росію визнати відповідальність за збиття малайзійського Боїнгу МН17 над окупованою частиною Донбасу 17 липня 2014 року.

Разом з тим, президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна докладе всіх зусиль для встановлення правди щодо катастрофи МН17.

«Докладаємо усіх зусиль для встановлення правди. Відповідальність – неминуча!», – йдеться в повідомленні.

На мою думку, розслідування теракту має завершити саме українська сторона. Провідна роль в розслідуванні належить саме Україні, і в СБУ знаходиться колосальний масив інформації. Велика частина матеріалів вже розсекречена і передана міжнародній слідчій комісії.

На підставі цих документів Україна повинна підготувати і провести публічний процес над винуватцями трагедії – Гіркиним і його кремлівськими ляльководами. Такий підхід дасть змогу в українському суді довести вину і винести вирок безпосереднім виконавцям – кадровим військовим РФ і їхнім поплічникам з числа російських найманців і місцевих посіпак.

і

About Дмитро Снєгирьов 1224 Articles
співголова ГІ "Права Справа"