це призведе до підвищення рівня моря…

Вчені опублікували результати нового дослідження льодовика Туейтса.

Як повідомляють дослідники, скоро він може зруйнуватися і це призведе до підвищення рівня моря. Міжнародна дослідницька група виявила, що шельфовий льодовик Туейтс, ймовірно, розвалиться протягом п’яти років.

Це в рази прискорить дестабілізацію крижаного покриву Західної Антарктики.

Льодовик Туейтса знаходиться в Західній Антарктиді, вінивідомий своїм швидким рухом і загрозою збільшення рівня Світового океану. Також він відомий як “льодовик Судного дня“. Впадає в затоку Пайн-Айленд моря Амундсена, на схід від згаслого вулкана Мерфі. Швидкість руху поверхні льодовика понад 2 км / рік. Названий на честь вченого-гляціолога Фредріка Туейтса.

“Туейтс – найширший льодовик у світі. За останні 30 років його швидкість відтоку збільшилася вдвічі. Він містить достатньо води, щоб підняти рівень моря більш ніж на 0,6 м. Якщо Туейтс завалиться, він потягне за собою більшу частину льоду Західної Антарктиди і змінить весь материк,” – говорить Тед Скамбос, провідний координатор Міжнародного співробітництва по льодовику Туейтса в США У 2018 році з’явився проєкт міжнародного співробітництва по льодовику Туейтса, щоб стежити за його станом. У ньому беруть участь майже 100 вчених, які збирають дані по льоду, навколишній воді і моделюють майбутні зміни.

Під льодовиком утворюються довгі канали, які допомагають воді «підточувати» лід.

Радіолокаційні зображення показують, що великі тріщини поширюються зі Східної (найважливішої) частини шельфового льодовика до його центру зі швидкістю до 2 км на рік. Що ще гірше, ці тріщини прямують прямо до зони тонкого льоду.-пише https://cikavosti.com/

Це спричинить зигзагоподібний візерунок тріщин, який, в кінцевому підсумку, призведе до обвалення всього льодовика і зміни Антарктиди.

Дослідники підрахували, що це може статися через п’ять років

і